Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ανείσπρακτα ενοίκια: Τι πρέπει να κάνετε για να γλιτώσετε τον φόρο - Τι αναφέρει η νέα ρύθμιση

Ανείσπρακτα ενοίκια: Τι πρέπει να κάνετε για να γλιτώσετε τον φόρο - Τι αναφέρει η νέα ρύθμιση
Το ποσό των ανείσπρακτων εισοδημάτων από την εκμίσθωση ακινήτων συμπληρώνεται στους κωδικούς 125-126 του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης
Σχετικά Άρθρα

Νέα ρύθμιση που απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων από την καταβολή φόρου έως 45% για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2021σχεδιάζει να φέρει το υπουργείο Οικονομικών ικανοποιώντας σχετικά αιτήματα φορέων της αγοράς και λογιστών.
Οι εκμισθωτές θα μπορούν με την κοινοποίηση μιας απλής εξώδικης δήλωσης στους ενοικιαστές και τη συνακόλουθη υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης στην ΑΑΔΕ να γλιτώσουν από την φορολόγηση για ανύπαρκτα εισοδήματα.
Το ποσό των ανείσπρακτων εισοδημάτων από την εκμίσθωση ακινήτων συμπληρώνεται στους κωδικούς 125-126 του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

Σημειώνεται ότι με βάση την ισχύουσα φορολογική κλίμακα το ετήσιο καθαρό φορολογητέο εισόδημα από ενοίκια φορολογείται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ με συντελεστές 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του εισοδήματος, 35% για τα επόμενα 23.000 ευρώ, δηλαδή στο τμήμα του εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ και 45% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ.
Η διάταξη που αναμένεται να εφαρμοσθεί και φέτος προβλέπει ότι τα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο, δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του και στην περίπτωση που μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων έχει κοινοποιηθεί στον μισθωτή εξώδικη καταγγελία της μίσθωσης, λόγω μη καταβολής του μισθώματος ή εξώδικη όχληση για την καταβολή των οφειλόμενων μισθωμάτων.

Εάν έχει κοινοποιηθεί οποιοδήποτε εξώδικο του πρώτου εδαφίου, ο φορολογούμενος οφείλει, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος να προσκομίσει διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή αντίγραφο της αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, προκειμένου να μην φορολογηθούν τα εισοδήματα αυτά στο φορολογικό έτος 2021.
Στο μεταξύ πρόταση νομοθετικής ρύθμισης αυτοδίκαιης παράτασης μισθώσεων κατέθεσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ) Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, στον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

Σύμφωνα με την ΚΕΕΕ για τη διατήρηση των αμοιβαίως επωφελών συνεπειών των αμφοτεροβαρών μισθωτικών συμβάσεων προτείνεται η ρύθμιση, με την οποία διασφαλίζεται πλήρως το δημόσιο συμφέρον, αφού το μίσθωμα που είχε συμφωνηθεί πριν την εκδήλωση της πανδημικής κρίσης παραμένει και μετά την εκδήλωση της και κατά τη διάρκεια αυτής, ενώ οι επιχειρήσεις που επέδειξαν αξιοσημείωτη αντοχή μπορούν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους, χωρίς να κινδυνεύουν από βέβαιη έξωση λόγω λήξης του χρόνου διάρκειας της μίσθωσης.
Ειδικότερα η ΚΕΕΕ ζητά να παρασχεθεί το δικαίωμα στις επιχειρήσεις που στεγάζονται-μισθώνουν ακίνητα α) του ελληνικού Δημοσίου, β) ΝΠΔΔ, γ) ΟΤΑ και Ν.Π. αυτών και δ) εκκλησιαστικών ιδρυμάτων να παρατείνουν τη διάρκεια των μισθώσεων έως 10 έτη, εφόσον βεβαίως είναι συνεπείς στις μισθωτικές υποχρεώσεις τους και να μειωθούν τα ενοίκια των ακινήτων που εκμισθώνουν οι ΟΤΑ και άλλοι φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης