Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΙΟΒΕ: Ισχυρή άνοδος του δείκτη, με βελτίωση προσδοκιών στη Βιομηχανία, καθώς και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη

ΙΟΒΕ: Ισχυρή άνοδος του δείκτη, με βελτίωση προσδοκιών στη Βιομηχανία, καθώς και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη

Αισθητή βελτίωση προσδοκιών, από αποκλιμάκωση των αποθεμάτων και ενίσχυση των προβλέψεων για την παραγωγή προσεχώς

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος επανήλθε τον Δεκέμβριο σε τροχιά ανόδου και διαμορφώθηκε στις 114,2 μονάδες (από 110,0), επίπεδο υψηλότερο σε σχέση με πριν την πανδημία και ιστορικά μέγιστο των τελευταίων 21 ετών, από τον Ιανουάριο του 2001.

Αντίθετα, στην Ευρωζώνη και ευρύτερα στην ΕΕ το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε ελαφρώς.
Η ενίσχυση προήλθε κυρίως από νέα σημαντική βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, σε επίσης ιστορικά υψηλό επίπεδο πολλών ετών, ενώ ηπιότερη ήταν η μεταβολή στις Υπηρεσίες και τις Κατασκευές.
Στο Λιανικό Εμπόριο, οι προσδοκίες επιδεινώθηκαν σημαντικά.
Η εκ νέου επιβολή περιοριστικών μέτρων λόγω της εξάπλωσης της νέας μετάλλαξης, αν και ηπιότερων και πιο στοχευμένων από ό,τι σε προηγούμενες εξάρσεις της πανδημίας, μπορεί να προξένησε ανησυχία για πιθανή επέκτασή τους μελλοντικά και σε άλλους κλάδους στους οποίους είχαν επιβληθεί περιορισμοί στο παρελθόν.
Παρά την επαναφορά περιορισμών, η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε ήπια.
Έτσι, συνεχίζονται οι διακυμάνσεις που παρουσιάζει στο πρόσφατο τρίμηνο.
Άλλωστε, τα νοικοκυριά συνεχίζουν να κινούνται σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, χωρίς ισχυρά νέα περιοριστικά μέτρα, παρά τη νέα κλιμάκωση της πανδημίας, αλλά πλέον αναμένοντας πληθωριστικές πιέσεις στα εισοδήματά τους.
Η εξέλιξη του τελευταίου παράγοντα τους επόμενους μήνες μπορεί να είναι εξίσου, εάν όχι περισσότερο κρίσιμη, από τις διακυμάνσεις της υγειονομικής κρίσης, για την οικονομία συνολικά.
Σε αυτό το πλαίσιο, η σημασία των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα ενισχύεται σταδιακά.
Για τις προσδοκίες των επιχειρήσεων, θα αυξάνεται και η σημασία της εφαρμογής δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, εξέλιξη κρίσιμη για την έξοδο της οικονομίας από τις συνθήκες της κρίσης.

Αναλυτικότερα:

  • στη Βιομηχανία, το ήπια θετικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε ελαφρά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώθηκαν ήπια και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες κλιμακώθηκαν ήπια.
  • στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή ενισχύθηκαν αισθητά, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώθηκαν έντονα. ➢ στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχώρησαν σημαντικά, με το ύψος των αποθεμάτων να αποκλιμακώνεται έντονα, ενώ οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων αποκλιμακώνονται αισθητά.
  • στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων διατηρήθηκαν υψηλά και υποχώρησαν ελαφρά, εκείνες για τη ζήτηση υποχώρησαν ήπια, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης μεταβλήθηκαν οριακά.
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας υποχωρούν ελαφρά όπως και οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση εντός ενός έτους, ενώ παράλληλα επιδεινώνονται οι εκτιμήσεις για μείζονες αγορές και βελτιώνεται ελαφρά η πρόθεση για αποταμίευση.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Αισθητή βελτίωση προσδοκιών, από αποκλιμάκωση των αποθεμάτων και ενίσχυση των προβλέψεων για την παραγωγή προσεχώς

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία ενισχύθηκε αισθητά τον Ιανουάριο, στις 116,8 (από 109,1 τον Δεκέμβριο) μονάδες, επίπεδο πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (94,9 μον.) και το δεύτερο υψηλότερο διαχρονικά, μετά από εκείνο του Μαΐου του 2000.
Από τις μεταβλητές του δείκτη, το ήπια θετικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση ενισχύθηκε, το ύψος των αποθεμάτων αποκλιμακώθηκε αισθητά, ενώ παράλληλα το ισοζύγιο προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκε σημαντικά.
Αναλυτικά:
α)Σε ότι αφορά το επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ήπια ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης, στις +14 μονάδες από +11 μονάδες τον Δεκέμβριο, με το 16% των επιχειρήσεων να δηλώνουν εκ νέου χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 30% (από 27%)να αναφέρει το αντίθετο.
β)Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο ενισχύθηκε αισθητά και διαμορφώθηκε στις +23 μονάδες (από +15), με το 35% (από 30%) των επιχειρήσεων να προβλέπει αύξηση της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 12% (από 15%) μείωσή της.
γ)Στα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό ισοζύγιο αποκλιμακώθηκε σημαντικά και διαμορφώθηκε στις -2 (από +10) μονάδες, με το 15% (από 23%) των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα και το 16% (από 12%) να δηλώνει το αντίθετο.
δ)Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφηκαν τον Ιανουάριο μικτές τάσεις: οι θετικές εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο υποχώρησαν ήπια, στις +32 μονάδες, οι ήπια θετικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού εξασθένισαν ελαφρά, στις +9 (από +11) μονάδες, ενώ αντιθέτως, οι θετικές προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν αισθητά και διαμορφώθηκαν στις +40 μονάδες (από +29).
ε)Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκαν αισθητά, με το ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις +39 μον. από +31 και το 48% (από 41%) των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδο πωλήσεων το προσεχές χρονικό διάστημα, ενώ το 9% (από 10%) μείωσή τους. Παράλληλα, ο θετικός δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις διατηρήθηκε στις +30 μονάδες, με το 9% (από 11%) των ερωτηθέντων να προβλέπει μείωσή τους.
στ)Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής ενισχύθηκαν ήπια, στους 5,1 μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να διατηρείται στο 76,2%.
ζ)Ο δείκτης προβλέψεων για την απασχόληση παρέμεινε αμετάβλητος στις +18 μονάδες, με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης το προσεχές τρίμηνο να υποχωρεί στο 24% (από 26%) και το 5% (από 9%) να αναμένει υποχώρησή της.
η)Το ισοζύγιο στις προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών ενισχύθηκε ελαφρώς, στις +45 (από +41) μονάδες, με το 46% των επιχειρήσεων να μην αναμένουν μεταβολή τους το προσεχές τρίμηνο και ένα 50% να αναμένει άνοδό τους.
θ)Ως προς τους λόγους που παρεμποδίζουν την παραγωγική δραστηριότητα, το 55% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η επιχειρηματική λειτουργία του είναι απρόσκοπτη, ενώ από τις υπόλοιπες, από ένα 16% δηλώνει ως σημαντικότερο εμπόδιο την ανεπάρκεια ζήτησης, το 13% την ανεπάρκεια κεφαλαιουχικού εξοπλισμού και μόλις το 7% άλλους συγκυριακούς λόγους.
ι)Στο τριμηνιαίο ερώτημα σχετικά με την ανταγωνιστική θέση των επιχειρήσεων στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται, οι εκτιμήσεις των ερωτηθέντων υποχώρησαν αισθητά έναντι του προηγούμενου τριμήνου ως προς την εγχώρια αγορά (+7 από +19 μον. ο δείκτης), την αγορά της ΕΕ (+6 από +17 μον. το ισοζύγιο), αλλά και τις λοιπές αγορές (+4 από +12 μον. ο δείκτης).
κ)Τέλος, στο τριμηνιαίο ερώτημα σχετικά με τις προβλέψεις των επιχειρήσεων για τον προορισμό των εξαγωγών τους τους προσεχείς μήνες, καταγράφεται αισθητή υποχώρηση στους σχετικούς δείκτες σε σχέση με τη μέτρηση Οκτωβρίου προς τις λοιπές χώρες (+27 από +38 μονάδες) και εντονότερη προς την ΕΕ (+31 από +46 μον.), ενώ θετική ήταν η μεταβολή προς τις βαλκανικές χώρες (+24 από +18 μον.).
Στην έρευνα έχει εισαχθεί προσφάτως μία νέα ερώτηση, η οποία προσπαθεί να αξιολογήσει το βαθμό αβεβαιότητας που επικρατεί στο οικονομικό περιβάλλον.
Συγκεκριμένα ζητά από τις επιχειρήσεις να αξιολογήσουν κατά πόσο η μελλοντική ανάπτυξη της επιχείρησης μπορεί εύκολα να προβλεφθεί. Τον Ιανουάριο, το 45% των επιχειρήσεων θεώρησαν ότι η μελλοντική ανάπτυξη μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, εξέλιξη που αποτελεί σαφή βελτίωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (53%).
Σε επίπεδο βασικών τομέων, ο δείκτης προσδοκιών στα Καταναλωτικά αγαθά ενισχύθηκε ήπια και διαμορφώθηκε στις 108,5 μονάδες (από 107,3 μον.).
Σημειώθηκε ελαφρά βελτίωση στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς 3-4 μήνες, ενώ οι θετικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση υποχώρησαν ήπια και τα αποθέματα αποκλιμακώθηκαν οριακά.
Στα Κεφαλαιουχικά αγαθά ο δείκτης ενισχύθηκε ελαφρά, στις 118,7 (από 116,0) μονάδες.
Η βελτίωση προήλθε κυρίως από την μικρή ενίσχυση στις παραγγελίες και τη ζήτηση, με τις προβλέψεις για την παραγωγή τους 3-4 προσεχείς μήνες να κινούνται ελαφρά πτωτικά και τα αποθέματα να αποκλιμακώνονται.
Αντιθέτως, έντονη ήταν η ενίσχυση του δείκτη στα Ενδιάμεσα αγαθά, στις 126,8 (από 109,8) μονάδες, με τις ήπια θετικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να βελτιώνονται αισθητά και τα αποθέματα να αποκλιμακώνονται έντονα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης