Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Κόλλησε» στον ΕΝΦΙΑ η 13η μεταμνημονιακή αξιολόγηση - Νέα προσομοίωση εκκαθάρισης του φόρου από την ΑΑΔΕ

«Κόλλησε» στον ΕΝΦΙΑ η 13η μεταμνημονιακή αξιολόγηση - Νέα προσομοίωση εκκαθάρισης του φόρου από την ΑΑΔΕ
Ειδικότερα η αρχιτεκτονική του νέου ΕΝΦΙΑ που θα κλειδώσει με τους θεσμούς το επόμενο διάστημα προβλέπει τα εξής:
Σχετικά Άρθρα

Το σενάριο με τους μικρότερους κραδασμούς από το νέο ΕΝΦΙΑ αναζητεί η κυβέρνηση για να αποφύγει ένα νέο πολιτικό κόστος από την υπερ φορολόγηση των ακινήτων.
Η συμφωνία που έκλεισε το οικονομικό επιτελείο χθες 25/1 με τους δανειστές στο πλαίσιο της 13ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης προβλέπει νέα άσκηση εκκαθάρισης από την ΑΑΔΕ προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα λειτουργήσουν τα φρένα και οι κόφτες στις επιβαρύνσεις για μικρής και μεσαίας αξία ακίνητα μετά τις αυξήσεις έως και 250% στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.

Τα αποτελέσματα της άσκησης θα σταλούν πίσω στα τεχνικά κλιμάκια που χτενίζουν ήδη το νομοσχέδιο με το νέο ΕΝΦΙΑ για να μελετήσουν και να εξάγουν τα δικά τους συμπεράσματα για το ακριβές ύψος του φορο λογαριασμού που θα σταλεί σε περισσότερα από 7 εκατ. φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Το νέο καθεστώς υπολογισμού του φόρου φέρνει επιβαρύνσεις για όσους έχουν ακίνητα σε περιοχές με μεγάλη αύξηση της αντικειμενικής τιμής και κυρίως σε ζώνες που μπήκαν για πρώτη φορά στο σύστημα.

Την ίδια ώρα οι ελαφρύνσεις θα είναι πολύ μικρές μόλις 3,5% λόγω του «κουρέματος» των φετινών εισπράξεων κατά 60 εκατ. ευρώ με τη κυβερνητική να δεσμεύεται ότι σωρευτικά το ποσοστό θα φθάσει το 30% το 2023.
Η όλη διαδικασία μεταθέτει την κατάθεση του νομοσχεδίου για το τέλος Φεβρουαρίου στην βουλή ενώ αλλαγές έρχονται και στο ημερολόγιο των πληρωμών με την πρώτη από τις δέκα δόσεις να καταβάλλεται Απρίλιο αντί για Μάρτιο που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

Ειδικότερα η αρχιτεκτονική του νέου ΕΝΦΙΑ που θα κλειδώσει με τους θεσμούς το επόμενο διάστημα προβλέπει τα εξής:

1)Νέα κλίμακα και «κόφτες»:
Στη νέα κλίμακα υπολογισμού του ενιαίου φόρου ακινήτων υπάρχουν αλλαγές στα κλιμάκια, ενώ θα μπαίνουν «κόφτες» που θα σβήνουν τις επιβαρύνσεις για όσους κατέχουν μικρή και μεσαία περιουσία μετά την αύξηση των νέων αντικειμενικών αξιών στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Το ποσοστό του «κόφτη» θα είναι πολύ μεγαλύτερο για περιουσίες έως 100.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι με βάση την ισχύουσα κλίμακα, για Τιμή Ζώνης (ΤΖ) έως 550 ευρώ ο ΕΝΦΙΑ είναι 2 ευρώ/τ.μ., για ΤΖ 551 έως 750 ευρώ ο ΕΝΦΙΑ είναι 2,8 ευρώ/τ.μ., για ΤΖ από 751 έως 1.050 ευρώ είναι 2,9 ευρώ/τ.μ., για ΤΖ από 1.051 έως 2.000 ευρώ είναι 3,7 ευρώ, για ΤΖ από 2.001 έως 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο είναι 6 ευρώ, ενώ για υψηλότερες τιμές ζώνης ο ΕΝΦΙΑ ανά τ.μ. φθάνει και τα 13 ευρώ.
Ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας που έχει στην κατοχή του κάθε φορολογούμενος την 1η Ιανουαρίου 2022.
Για κάθε ακίνητο ο φόρος υπολογίζεται χωριστά.

2)Συμπληρωματικός φόρος:
Για τα φυσικά πρόσωπα ο συμπληρωματικός φόρος θα ενσωματωθεί στον κύριο ΕΝΦΙΑ αλλά για τις επιχειρήσεις θα εξακολουθεί να επιβάλλεται ξεχωριστά από τον κύριο φόρο με ανοιχτό το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στον συντελεστή υπολογισμού του.
Με τις ισχύουσες διατάξεις, για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων με συντελεστή 5,5‰.
Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή 1‰. Ειδικά για τα ΝΠΔΔ και τα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ισούται με 3,5‰ επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν.
Για το 2021, 68.542 επιχειρήσεις και νομικές οντότητες κλήθηκαν να πληρώσουν για τα ακίνητά τους 216,182 εκατ. ευρώ κύριο φόρο και 278,014 εκατ. ευρώ συμπληρωματικό φόρο, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 494,197 εκατ. ευρώ.
Για τα 7.180.009 φυσικά πρόσωπα ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ του 2021 ανήλθε σε 2,093 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες με ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ φτάνει τα 368,4 εκατ. ευρώ

3)Οι ειδικές εκπτώσεις:
Η μείωση κατά 50% η και η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες αναμένεται να διατηρηθούν, αλλά λόγω του γεγονότος ότι τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα εκδοθούν πριν από την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα υπολογιστούν με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2021.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε δεύτερη φάση και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, η ΑΑΔΕ θα «τρέξει» νέα εκκαθάριση για να εντοπίσει τυχόν περιπτώσεις φορολογουμένων που είτε δεν δικαιούνται τις εκπτώσεις και απαλλαγές που τους χορηγήθηκαν ή τις δικαιούνται και δεν εμφανίστηκαν στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης