Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νωρίτερα οι φορολογικές δηλώσεις το 2022 - Από τον Μάρτιο θα κληθούν 8,7 εκατ φορολογούμενοι και 300 χιλ εταιρίες

Νωρίτερα οι φορολογικές δηλώσεις το 2022 - Από τον Μάρτιο θα κληθούν 8,7 εκατ φορολογούμενοι και 300 χιλ εταιρίες

Συνάντηση Σταικούρα με τις διοικήσεις του ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών την επόμενη εβδομάδα... για τις φορολογικές δηλώσεις

Σχετικά Άρθρα
Κλείδωσε το σενάριο η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για 8,7 εκατ. φυσικά πρόσωπα και 300.000 επιχειρήσεις να ξεκινήσει από τον Μάρτιο 2022 ενώ από τον ίδιο μήνα θα τρέχουν και οι πληρωμές για τον ΕΝΦΙΑ του 2022.
Οι αλλαγές στο ημερολόγιο των ραντεβού με την Εφορία θα συνδυαστούν με νέα χρονοδιαγράμματα εξόφλησης των φόρων με τις μηνιαίες δόσεις να αυξάνουν σε 10 έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι υπόχρεοι και κυρίως να ανταποκριθούν εμπρόθεσμα στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Επίσημο σήμα ότι η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων θα ξεκινήσει το 2022 νωρίτερα εξέπεμψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ που έχει μεταδώσει το «Bankingnews» αφού όπως αποκάλυψε έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες «έτσι ώστε όχι μόνο εσωτερικά η ΑΑΔΕ να είναι έτοιμη να ανοίξει το σύστημα από τον Μάρτιο αλλά και όλοι οι αρμόδιοι φορείς (ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, Ελληνική Ένωση Τραπεζών) πολύ γρήγορα να ενσωματώσουν τα στοιχεία έτσι ώστε να διευκολύνουν το έργο των λογιστών».
Μάλιστα, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε τον Μάρτιο η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα μπαίνουν τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα για τις δηλώσεις να είναι ανοικτή.
Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ έχει ήδη ζητήσει από τις επιχειρήσεις και τους φορείς του δημοσίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 στην ΑΑΔΕ τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και μερισμάτων για το φορολογικό έτος 2021. Με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών θα προσυμπληρωθούν στη φορολογική δήλωση τα στοιχεία για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2021 καθώς και οι φόροι που έχουν παρακρατηθεί.

Το 2022 αναμένονται αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου εισοδήματος για τους φορολογούμενους που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.
Οι τρεις διμηνιαίες δόσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος εξετάζεται να αυξηθούν σε 8 ή 10 μηνιαίες δόσεις ενώ δεν αποκλείεται να διατηρηθεί η έκπτωση φόρου 3% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου με την καταβολή της πρώτης δόσης. Περισσότερες δόσεις σημαίνει ότι τα φορολογικά βάρη θα απλωθούν και θα γίνουν μικρότερα και έτσι θα αποφευχθεί η υπερ-συσσώρευση στο δεύτερο εξάμηνο ου έτους.
Κέρδος θα έχει και ο προϋπολογισμός αφού ένα σημαντικό κομμάτι των ειπράξεων από τον φόρο εισοδήματος θα έρθει νωρίτερα στα κρατικά ταμεία.
Το 2021 έκλεισε με πολύ μεγάλη αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών όχι μόνο συγκριτικά με το 2020 αλλά και συγκριτικά με το 2019.
Έτσι, το οικονομικό επιτελείο κρίνει ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να παραμείνουν και μέσα στο 2022 «παγωμένα» τα πρόστιμα για την μη διενέργεια ηλεκτρονικών πληρωμών. Αυτό σημαίνει ότι επέστρεψε η απειλή του πέναλτι φόρου 22% για όσους δεν κατάφεραν πέρυσι να καλύψουν το 30% του εισοδήματος τους με δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικό χρήμα.
Κανονικά θα ισχύσουν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις και τα τεκμήρια διαβίωσης καθώς κρίνεται απαραίτητο να επανέλθει η πίεση ώστε να εμφανιστούν τα πραγματικά εισοδήματα των φορολογουμένων.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης