Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στις 9 Ιουνίου 2022 η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων από -0,50% σε -0,40%

Στις 9 Ιουνίου 2022 η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων από -0,50% σε -0,40%
Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να ισορροπήσουν μεταξύ ανάπτυξης, πληθωρισμού και χειραγωγούμενων τιμών στις μετοχές και στα ομόλογα, ο κίνδυνος μεγάλου sell off στα χρηματιστήρια δεν είναι αμελητέος.
Σχετικά Άρθρα

Ενώ αυξάνονται οι αναφορές και εκτιμήσεις ότι η FED θα προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων έως και 4 φορές το 2022, υπάρχουν ενδείξεις και για την ΕΚΤ η οποία όχι στις 10 Μαρτίου 2022, ούτε στις 14 Απριλίου 2022 θα προβεί σε αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής αλλά είναι πιθανό να το πράξει στις 9 Ιουνίου 2022.
Στις 10 Μαρτίου η ΕΚΤ θα βρίσκεται λίγο πριν την επίσημη λήξη του Προγράμματος Πανδημίας όπου η Κεντρική Τράπεζα με συστηματικές αγορές π.χ. για την Ελλάδα αγόρασε από την δευτερογενή αγορά ομολόγων 35 δισεκ.
Στις 10 Μαρτίου η Lagarde η επικεφαλής της ΕΚΤ θα προϊδεάσει για τα μελλοντικά σχέδια, εφόσον ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από 5% με πιθανότερο σενάριο στις 9 Ιουνίου 2022 να σημειωθεί η πρώτη αύξηση επιτοκίων.

Αύξηση στο επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στις 9 Ιουνίου 2022

Δεν θα προχωρήσει σε αύξηση του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου που ανέρχεται σε 0% αλλά σε πρώτη φάση θα αυξήσει το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από αρνητικό -0,50% σε αρνητικό -0,40%.
Η κίνηση αυτή μπορεί να είναι μικρή αλλά αρκετά συμβολική και θα αποτελεί την απαρχή αλλαγής της νομισματικής πολιτικής, οι αυξήσεις των επιτοκίων έρχονται.
Οι κεντρικές τράπεζες τόσο η FED όσο και η ΕΚΤ έχουν παγιδευτεί όπως και ο Erdogan στην Τουρκία.
Ο πληθωρισμός στην Τουρκία βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά και τα επιτόκια παρά τις μειώσεις εν επιδρούν στο νόμισμα…
Ο Erdogan λόγω του υψηλού πληθωρισμού αντί να αυξάνει τα επιτόκια τα μειώνει για να στηρίξει την ανάπτυξη.
Αυτή είναι η παγίδα Erdogan.
H EKT τελεί υπό άλλης μορφής παγίδα.
Η ΕΚΤ καλείται να διαχειριστεί πληθωρισμό στο 5% και ταυτόχρονα θα πρέπει να αρχίσει να μελετάει την αύξηση των επιτοκίων για να μετριάσει την υπερθέρμανση της οικονομίας.
Το βασικό πρόβλημα όμως της ΕΚΤ δεν είναι η ανάπτυξη αλλά οι αποτιμήσεις των μετοχών και ομολόγων.
Οι παρεμβάσεις νομισματικής πολιτικής είχαν ένα στόχο να συντηρήσουν ψηλά τις τιμές των ομολόγων και υψηλά τις αποτιμήσεις στα χρηματιστήρια.
Μια επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ π.χ. το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο από 0% θα μπορούσε να πάει στο 0,50% - θα συμβεί κάποια στιγμή το 2023 – θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του πληθωρισμού αλλά θα οδηγούσε ταυτόχρονα σε μεγάλη πτώση στις τιμές των ομολόγων με ταυτόχρονη άνοδο των αποδόσεων και πτώση στις μετοχές.
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν δημιουργήσει μια τεράστια φούσκα αποτιμήσεων σε μετοχές και ομόλογα και ακόμη δεν είναι έτοιμες να διαχειριστούν ξεφούσκωμα…
Ορισμένοι έχουν εκτιμήσει ότι μια επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την FED στις ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση στην Wall έως -15%... με αρνητική επίδραση προφανώς σε όλες τις χρηματιστηριακές αγορές.
Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να ισορροπήσουν μεταξύ ανάπτυξης, πληθωρισμού και χειραγωγούμενων τιμών στις μετοχές και στα ομόλογα, ο κίνδυνος μεγάλου sell off στα χρηματιστήρια δεν είναι αμελητέος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης