Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Κρας – τεστ» η 13η αξιολόγηση για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία - Ξεκινάει 11/1 και στις 25/1 με τους επικεφαλής

«Κρας – τεστ» η 13η αξιολόγηση για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία - Ξεκινάει 11/1 και στις 25/1 με τους επικεφαλής
Στόχος είναι η απαγκίστρωση να γίνει με την 14η και τελευταία αξιολόγηση του Ιουνίου 2022που θα ξεκλειδώσει μία συν άλλη μία δόση που εκκρεμεί από το 2018 των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα

Από τις συμπληγάδες της 13ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης καλείται να περάσει η κυβέρνηση για να λάβει το «εξιτήριο» από την ενισχυμένη εποπτεία το καλοκαίρι.
Στόχος είναι η απαγκίστρωση να γίνει με την 14η και τελευταία αξιολόγηση του Ιουνίου 2022που θα ξεκλειδώσει μία συν άλλη μία δόση που εκκρεμεί από το 2018 των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι μεταμνημονιακές μεταρρυθμίσεις θα έχουν παραδοθεί μέχρι εκείνη την ημερομηνία.
Διαφορετικά θα υπάρξει παράταση της ενισχυμένης εποπτείας μέχρι το τέλος του 2022, σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι.

Πάντως νέα δείγματα γραφής για τις δεσμεύσεις και τα προαπαιτούμενα που έχουν κλείσει αλλά και εξηγήσεις γι΄ αυτά που εκκρεμούν μολονότι υπήρξαν «ανάσες» με νέα χρονικά ορόσημα μέσα στην πανδημία, θα κληθεί δώσει το οικονομικό επιτελείο στις διαπραγματεύσεις που θα έχει με τους δανειστές. Οι τηλεδιασκέψεις ξεκινούν σε τεχνικό επίπεδο αύριο και στις 25 Ιανουαρίου με τους επικεφαλής.

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα της 13ης αξιολόγησης, πέρα από τα δημοσιονομικά που είναι η καρδιά των θεμάτων σε κάθε αξιολόγηση, αλλά και διότι, λόγω της σοβαρής επιδείνωσης των ελλειμμάτων από τα μέτρα στήριξης, οι θεσμοί έχουν έναν λόγο παραπάνω να παρακολουθούν τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης, η ελληνική πλευρά θα δώσει εξετάσεις για την πρόοδο που σημείωσε στις παρακάτω μεταρρυθμίσεις:

  1. ΕΝΦΙΑ:     Η μεταρρύθμιση του νέου ΕΝΦΙΑ είναι μέσα στα θέματα που θα βρεθούν ψηλά, καθώς η πληρωμή του θα ξεκινήσει νωρίτερα, τον Μάρτιο, και η εξόφλησή του θα γίνει σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις, πιθανότατα σε 10. Στο υπουργείο Οικονομικών κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για τη νέα κλίμακα που θα υπολογίζει ενιαία κύριο και συμπληρωματικό φόρο, προκειμένου οι αλλαγές που προωθούνται να συζητηθούν με τους δανειστές που θα έχουν και τον τελευταίο λόγο.
  2. ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ:     Πρόκειται για το μεγαλύτερο αγκάθι που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, με τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να έχουν σημάνει συναγερμό ώστε να υπάρξει άμεσα απτό αποτέλεσμα. Άλλωστε η παρακολούθηση της προόδου έχει αποφασιστεί να γίνεται σε μηνιαία βάση για την αποφυγή περαιτέρω καθυστερήσεων. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και μακροχρόνιο και είναι μέσα στον κατάλογο με τις εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να ολοκληρώσει η Ελλάδα για να εξέλθει από την ενισχυμένη εποπτεία. Διαφορετικά, η μη τήρηση των νέων δεσμεύσεων θα φέρει παράταση των μεταμνημονιακών περιορισμών. Οι νέες κυβερνητικές δεσμεύσεις προβλέπουν ότι μετά τον Ιανουάριο του 2022 δεν θα υπάρχουν ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους στην αγορά, ενώ το στοκ των εκκρεμών συντάξεων θα εκκαθαριστεί έως τα μέσα του 2022.
  3. ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ:   Το μεγάλο πρόβλημα έχει να κάνει με την εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη. Οι αρχές ετοιμάζονται να λάβουν σχετικά μέτρα, μεταξύ άλλων προς βελτίωση της διεκπεραίωσής τους σε συγκεκριμένα δικαστήρια, με σκοπό την εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων σε μεγάλο βαθμό εντός του 2022. Οσον αφορά τις εγγυήσεις, παρά την επιτάχυνση των πληρωμών στο τρίτο τρίμηνο του 2021 από την πλευρά του Δημοσίου προς τις τράπεζες, όσον αφορά τις εγγυήσεις επί δανείων οι οποίες έχουν καταπέσει, ο ρυθμός εκκαθάρισης εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος των προσδοκιών. Στους πλειστηριασμούς, οι θεσμοί ζητούν την υιοθέτηση μιας εκτενούς αναθεώρησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, καθώς αναμένεται να επιταχύνει την απόδοση της δικαιοσύνης και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών εκτέλεσης, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής ηλεκτρονικών δημοπρασιών. Οι εργασίες συνεχίζονται με στόχο να υπάρξουν βελτιώσεις στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
  4. ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ:    Θα επιταχυνθούν με βάση το επικαιροποιημένο για το 2022 σχέδιο αξιοποίησης. Το αναθεωρημένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ δίνει προτεραιότητα στην προώθηση των διαγωνισμών για τα περιφερειακά λιμάνια. Στο πλαίσιο αυτό, τον Φεβρουάριο αναμένεται η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για το λιμάνι της Καβάλας, ενώ μέσα στον Μάρτιο για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
  5. ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ:   Προβλέπεται ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου έως τον Φεβρουάριο του 2022, μαζί με τις εφαρμοστικές διατάξεις. Οσον αφορά στο νέο νομοθετικό πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων υγείας το ορόσημο είναι για τα μέσα του 2022.
  6. ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ:   Η επικύρωση των δασικών χαρτών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου. Στόχος είναι να επικυρωθούν έως τα μέσα του 2022. Τον περασμένο Οκτώβριο, το υπουργείο Ενέργειας έδωσε τετράμηνη παράταση προκειμένου να υπάρξουν εσωτερικές διορθώσεις στο περιεχόμενο των δασικών χαρτών αλλά και για να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο στους πολίτες να ασκήσουν αντιρρήσεις.
  7. ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ: Εχει ολοκληρωθεί το λογιστικό σχέδιο για την κεντρική διοίκηση. Η ανάπτυξη του δεύτερου επιπέδου της λειτουργικής ταξινόμησης είναι ειδική δέσμευση για τα μέσα του 2022.
  8. ΑΑΔΕ: Το νέο πληροφοριακό σύστημα τίθεται ως στόχος να λειτουργήσει τον προσεχή Απρίλιο, αντί για το τέλος του έτους.
  9. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: Αυτή τη στιγμή καταγράφονται καθυστερήσεις στη διαγωνιστική διαδικασία για το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης υποθέσεων και εκτιμάται πως δεν είναι εύκολη υπόθεση η ανάθεση το πρώτο τρίμηνο του 2022.
  10. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ: Εφαρμοστικές διατάξεις για τον προσδιορισμό της αναπηρίας στις παροχές. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά για δύο χρόνια και θα ενταχθούν σε αυτό 2.000 ωφελούμενοι.
  11. ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ: Η ολοκλήρωση του συστήματος διαχείρισης ανθρώπινων πόρων αναμένεται τον Ιανουάριο. Θα συλλέγει, θα διαλειτουργεί με άλλα συστήματα του Δημοσίου και θα επεξεργάζεται τα δεδομένα περίπου 3.537 φορέων και 9.131 διαχειριστών.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης