Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Παράταση 6 μηνών στις επιστρεπτέες προκαταβολές - Στόχος οι Έλληνες να πληρώσουν ακόμα χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ το 2022

Σταϊκούρας: Παράταση 6 μηνών στις επιστρεπτέες προκαταβολές - Στόχος οι Έλληνες να πληρώσουν ακόμα χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ το 2022
"Με τα σημερινά δεδομένα και με το σενάριο ότι οι αναταράξεις θα φύγουν εντός του Ιανουαρίου οι επιστρεπτέες προκαταβολές πάνε τον Ιούνιο", ανέφερε ο Χρ. Σταϊκούρας
Σχετικά Άρθρα


Θετικές είναι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2022, ενώ δύο είναι οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις επιστρεπτέες προκαταβολές, τον ΕΝΦΙΑ και τις φορολογικές δηλώσεις που πρόθεση είναι να ξεκινήσουν νωρίτερα.
Όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στο mega, η ενεργειακή και η υγειονομική κρίση αποτελούν τις δύο προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, ενώ η εικόνα της οικονομίας είναι αισιόδοξη.
Για το ενεργειακό σκέλος, υπογράμμισε ότι η στήριξη θα ισχύει όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση.
«Στο ενεργειακό κομμάτι, μειώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη και επιβαρύνοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό ερχόμαστε να καλύψουμε σημαντικό κομμάτι των απωλειών. Αυτό γίνεται επιδοτώντας επί μήνες τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ανάλογα με την κατανάλωση που αυτοί κάνουν. Οι τιμές της χονδρικής αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο, σήμερα που μιλάμε είναι πιο χαμηλές από εκείνες του Νοεμβρίου», ανέφερε ο κ.Σταϊκούρας, σημειώνοντας πως η στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θα γίνει από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Τον Ιούνιο οι επιστρεπτέες προκαταβολές

Για τις επιστρεπτέες προκαταβολές ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι δεν θα πληρωθούν αυτό τον μήνα, αλλά από τον Ιούνιο, δίνοντας δηλαδή μία παράταση 6 μηνών, σημειώνοντας πως οι πολίτες θα πληρώσουν λιγότερο από το 50%.
Όπως ανέφερε ο υπουργός, «ο τζίρος των επιχειρήσεων το 2021 προσέγγισε τον τζίρο των επιχειρήσεων του 2019. Την τελευταία διετία οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων είναι αυξημένες κατά 30 δισ. ευρώ» και πρόσθεσε πως «με τα σημερινά δεδομένα και με το σενάριο ότι οι αναταράξεις θα φύγουν εντός του Ιανουαρίου οι επιστρεπτέες προκαταβολές πάνε τον Ιούνιο, το πρόγραμμα συνεργασίας επεκτείνεται μέχρι τον Μάρτιο. Έχουμε την αποζημίωση ειδικού σκοπού για εργαζόμενους συγκεκριμένων κάδων και την αποπληρωμή των καλλιτεχνών που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο».
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν σκέφτεται την αναβίωση του μέτρου του ενοικίου.

Χαμηλότερος ΕΝΦΙΑ το 2022

Ο κ. Σταϊκούρας για τον ΕΝΦΙΑ δήλωσε ότι η προσδοκία είναι να μειωθεί κατά 60 εκατ. ευρώ το 2022.«Έχουμε ενσωματώσει τις αντικειμενικές αξίες στο νέο υπολογισμό του φόρου ακίνητης περιουσίας και μεταβάλλουμε τους συντελεστές. Στόχος είναι οι Έλληνες να πληρώσουν ακόμα χαμηλότερο φόρο μέσα στο 2022», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα οι φορολογικές δηλώσεις

Σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι θα διεξαχθούν συζητήσεις με την ΑΑΔΕ το επόμενο διάστημα θα γίνουν συζητήσεις με την ΑΑΔΕ και πως βούληση όλων είναι οι φορολογικές δηλώσεις να ξεκινήσουν νωρίτερα, ώστε οι πολίτες να μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερες δόσεις και να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι, όπως οι λογιστές, να καταθέσουν τις δηλώσεις χωρίς να «τρέχουν» τελευταία στιγμή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης