Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εφορία: «Τέσσερις και σήμερα» για 12 φορολογικές υποχρεώσεις - Τα σενάρια για τέλη κυκλοφορίας και τροποποιητικές δηλώσεις

Εφορία: «Τέσσερις και σήμερα» για 12 φορολογικές υποχρεώσεις -  Τα σενάρια για τέλη κυκλοφορίας και τροποποιητικές δηλώσεις
Ο χρόνος κυλά πιεστικά για τους φορολογούμενους αφού στα λίγα 24ωρα που απομένουν ως την εκπνοή του χρόνου θα πρέπει να πληρώσουν τρεις τουλάχιστον φόρους
Σχετικά Άρθρα

Αδειάζει η κλεψύδρα για δώδεκα υποχρεώσεις που λήγουν 31 Δεκεμβρίου ενώ βροχή πέφτουν τα αιτήματα από φορολογούμενους που ζητούν νέες «χρονικές ανάσες» για την πληρωμή φόρων και τελών.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών βλέποντας τον λογαριασμό της ενεργειακής κρίσης να πέφτει βαρύς στα νοικοκυριά εξετάζουν παράταση 10-15 ημερών για τα τέλη κυκλοφορίας του 2022 ενώ πάνω στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση που προβλέπει μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για την υποβολή συγκεκριμένων δηλώσεων.
Ήδη ανακοινώθηκε η παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε 36 άτοκες δόσεις ή 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5% έως τις 26 Ιανουαρίου 2022, η οποία κανονικά λήγει στο τέλος του μήνα.
Πάντως ο χρόνος κυλά πιεστικά για τους φορολογούμενους αφού στα λίγα 24ωρα που απομένουν ως την εκπνοή του χρόνου θα πρέπει να πληρώσουν τρεις τουλάχιστον φόρους, να επιταχύνουν τις διαδικασίες υποβολής των δηλώσεων που αφορούν μεταβιβάσεις ακινήτων, αναδρομικά ποσά από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ή να προχωρήσουν στην κάλυψη τεκμηρίων με γονικές παροχές.

Αναλυτικότερα το ημερολόγιο των πληρωμών και των υποχρεώσεων για τους φορολογούμενους μέχρι και την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου περιλαμβάνει:

  1. Πληρωμή της έκτης δόσης του φόρου εισοδήματος για όσους έλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα
  2. Εξόφληση της τέταρτης δόσης του ΕΝΦΙΑ έτους 2021
  3. Καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2022
  4. Ψηφιακή κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων
  5. Υποβολή στις εφορίες δηλώσεων αγοραπωλησίας, γονικής παροχής, δωρεάς ακινήτων για την υπογραφή συμβολαίων έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες.
  6. Τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, κ.λ.π. εφόσον οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων εκδόθηκαν εντός του 2021.
  7. Εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου, αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην Α.Α.Δ.Ε., μηνιαίου ή ετήσιου, από τον εργοδότη/αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση, και οι οποίες θεωρούνται εμπρόθεσμες, εφόσον η βεβαίωση από τον φορέα εκδόθηκε ή τροποποιήθηκε εντός του 2021.
  8. Υποβολή δήλωσης στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για αδήλωτα τετραγωνικά
  9. Υποβολή δηλώσεων φόρου γονικής παροχής ή δωρεάς για την κάλυψη τεκμηρίων.
  10. Δηλώσεις φορολογικού έτους 2020 σε περίπτωση θανάτου του φορολογούμενου για τις οποίες υπόχρεοι σε υποβολή είναι οι κληρονόμοι του.
  11. Δηλώσεις φορολογούμενων για τους οποίους έγινε δεκτό το αίτημα μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας στην αλλοδαπή εντός του 2020 ή δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους λόγω του γεγονότος ότι τα δικαιολογητικά που προσκόμισαν εμπρόθεσμα δεν κρίθηκαν επαρκή και ακριβή.
  12. Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων με φορολογικό έτος που λήγει στις 30 Ιουνίου.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης