Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ισχυρές πιέσεις το 2022 σε έλλειμμα και ανάπτυξη στην Ελλάδα - Ποδαρικό με νέα μέτρα κατά της ακρίβειας

Ισχυρές πιέσεις το 2022 σε έλλειμμα και ανάπτυξη στην Ελλάδα - Ποδαρικό με νέα μέτρα κατά της ακρίβειας
Νέα βάρη στον προϋπολογισμό του 2022 θα προσθέσουν τα μέτρα για την αναχαίτιση της ενεργειακής ακρίβειας
Σχετικά Άρθρα

Νέα βάρη στον προϋπολογισμό του 2022 θα προσθέσουν τα μέτρα για την αναχαίτιση της ενεργειακής ακρίβειας σε βαθμό που θα οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα το πρωτογενές έλλειμμα, δυσχεραίνοντας το εγχείρημα για δραστικό περιορισμό του στη περιοχή του 1% του ΑΕΠ το επόμενο έτος από 7,3% που εκτιμάται ότι θα κλείσει το 2021.
Το διογκούμενο κύμα ανατιμήσεων στα ενεργειακά προϊόντα που επεκτείνεται σε ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών με σημαντική βαρύτητα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς υποχρεώνει τη κυβέρνηση να ανοίξει ακόμα περισσότερο τη κρατική στρόφιγγα προκειμένου να αποδυναμώσει τα πλήγματα στα εισοδήματα.

Ήδη ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ενίσχυση και χρονική επέκταση του πακέτου των επιδοτήσεων για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο στους λογαριασμούς των νοικοκυριών και νέα μέτρα στήριξης για την συμπίεση του ενεργειακού κόστους στους αγρότες τα οποία αναμένεται να εξειδικεύσει το Σάββατο στη Βουλή κατά την ομιλία του στη συζήτηση για το νέο προϋπολογισμό.
Αν και δεν έχει προσδιοριστεί το ύψος της νέας δαπάνης για την προστασία των νοικοκυριών από την ακρίβεια το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξουν ισχυρές πιέσεις στον προϋπολογισμό αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών και αναλυτών η πληθωριστική καταιγίδα θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Στοιχείο που πρέπει να ληφθεί σοβαρά για την έκταση της δημοσιονομικής ζημιάς το 2022.
Αυτή είναι η λογική των δύο διαφορετικών σεναρίων που ενσωματώνει ο νέος προϋπολογισμός για το ενισχυμένης εποπτείας πρωτογενές έλλειμμα.

Συγκεκριμένα:

  • Το βασικό που προβλέπει τη μείωσή του στο 1,2% του ΑΕΠ ή στα 2,296 δισ. ευρώ το 2022 από 7,3% του ΑΕΠ το 2021 ή 12,3 δισ. ευρώ.
  • Το δυσμενές που το αυξάνει κατά 0,5% του ΑΕΠ ή κατά 935 εκατ. ευρώ το 2022 και το εκτοξεύει στο 1,7% του ΑΕΠ ή πάνω από τα 2,8 δισ. ευρώ. Εξέλιξη που καθιστά επαχθέστερη τη δημοσιονομική προσαρμογή για το επόμενο έτος με το ύψος της λιτότητας να ξεπερνά τα 10,5 δισ. ευρώ.

Πέραν των δημοσιονομικών παρενεργειών η αναζωπύρωση του πληθωρισμού βάζει νάρκες στο δρόμο για την ανάκαμψη καθώς συρρικνώνει την αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων και ταυτόχρονα διαμορφώνει κλίμα ανασφάλειας, παράγοντες που οδηγούν σε συγκράτηση της κατανάλωσης που αποτελεί κινητήρια δύναμη για την μεγέθυνση του ΑΕΠ με το μερίδιο συμμετοχή της να ξεπερνά το 75%.
Αν σε αυτό προστεθεί και ο «άγνωστος Χ» της πανδημίας το σκηνικό θολώνει ακόμα περισσότερο.
Στο υπουργείο Οικονομικών αν και παρακολουθούν με μεγάλη αγωνία και προβληματισμό τις εξελίξεις στα δύο αυτά μέτωπα εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι «ουλές» είναι ιάσιμες εκτιμώντας ότι δεν θα ανακοπεί η δυναμική της ανάπτυξης το επόμενο έτος με βασικούς τροφοδότες: τον υψηλό ρυθμό αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 3%, τη σημαντική ώθηση των επενδύσεων κατά 21,9%, την περαιτέρω ανάκαμψη των εξαγωγών υπηρεσιών κατά 21% λόγω και της ανόδου του εξωτερικού τουρισμού και των κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία με τις πραγματοποιούμενες δαπάνες από τον προϋπολογισμό του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Εάν, πάντως, δουλέψουν τα προηγούμενα μοτέρ, η ανάπτυξη με βάση το αισιόδοξο σενάριο θα κρατηθεί στο 4,5% το 2022 από 6,9% φέτος, ενώ αν επικρατήσει το απαισιόδοξο, ο ρυθμός μεγέθυνσης θα κατέβει μία μονάδα κάτω, στο 3,5%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν στις φθινοπωρινές της προβλέψεις τοποθετεί στο 5,2% την ανάπτυξη για το 2022 ενώ ο ΟΟΣΑ βάζει το πήχη στο 4,8%.
Πάντως για φέτος τα στοιχεία που καταφθάνουν για τη πορεία των βασικών συνιστωσών του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του έτους ανεβάζουν το ΑΕΠ στη κλίμακα 7,5%-8% έναντι στόχου για 6,9% στο προϋπολογισμό.
Η επιτάχυνση της ανάκαμψης αποτυπώνεται και στην υπέρβαση των φορολογικών εσόδων κατά 854 εκ. ευρώ στο δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου με «καύσιμα» και τις εισπράξεις από το ΦΠΑ και τους φόρους κατανάλωσης που δείχνουν αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης