Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε νέο κόκκινο ρεκόρ περί το 5% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο 2021 - Καλπάζει η ακρίβεια, μεγάλο πλήγμα στην κοινωνία

Σε νέο κόκκινο ρεκόρ περί το 5% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο 2021 - Καλπάζει η ακρίβεια, μεγάλο πλήγμα στην κοινωνία
Σε νέο κόκκινο ρεκόρ ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο - Καλπάζει η ακρίβεια Ο πληθωρισμός σημειώνει τρομακτική επιτάχυνση
Σχετικά Άρθρα

Καλπάζει η ακρίβεια στην ελληνική αγορά φουντώνοντας τον πληθωρισμό ο οποίος το Νοέμβριο ανέπτυξε ταχύτητες κοντά στην περιοχή του 5% που αποτελούν νέο ιστορικό υψηλό.
Την κούρσα του πληθωρισμού, που θα ανακοινώσει αύριο 10/12 η ΕΛΣΤΑΤ, οδηγούν όλα τα ενεργειακά προϊόντα, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο θέρμανσης και τα καύσιμα και ακολουθεί ο κλάδος των τροφίμων, όπου το κύμα ανατιμήσεων είναι μεγάλο ενώ στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο εκρηκτική, γεγονός που θα οδηγήσει τον δείκτη σε νέο κόκκινο ρεκόρ μεγαλύτερο των έντεκα ετών που καταγράφεται για το μήνα Νοέμβριο.

Ο πληθωρισμός σημειώνει τρομακτική επιτάχυνση καθώς από το 2,2% που έτρεχε τον Σεπτέμβριο, ενισχύθηκε απότομα στο 3,4% τον Οκτώβριο ενώ οικονομολόγοι και αναλυτές προειδοποιούν ότι τα χειρότερα έπονται.
Η ανάφλεξη της ακρίβειας προκαλεί προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο που παρακολουθεί με τεντωμένα νεύρα τις εξελίξεις καθώς θέτει θέμα επέκτασης των μέτρων στήριξης για την αναπλήρωση των απωλειών στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς την ώρα που οι αντοχές των κρατικών είναι περιορισμένες και αποτελεί επιτακτική δημοσιονομική ανάγκη ο δραστικός περιορισμός του ελλείμματος.
Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη τα μέχρι στιγμής δεδομένα και οι πρόδρομους δείκτες από το μέτωπο των τιμών προοιωνίζονται διατήρηση των παρεμβάσεων με τις επιδοτήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο και μετά το Δεκέμβριο με άγνωστη διάρκεια.
Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την συγκράτηση του κόστους για το δημόσιο στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί το σενάριο περιορισμού της εμβέλειας των επιδοτήσεων στους οικιακούς λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου με την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων για τον προσδιορισμό των δικαιούχων.

Αν και το οικονομικό επιτελείο εμμένει στη θέση για παροδικότητα του φαινομένου η ανησυχία προέρχεται από το γεγονός της μεγαλύτερης σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις έντασης και έκτασης των ανατιμήσεων με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πληθωρισμός να ξεπεράσει ακόμα και το φράγμα του 5% έως το τέλος του έτους.
Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία των τελευταίων ημερών που δείχνουν νέα άλμα των τιμών στην ενέργεια στην Ευρώπη λόγω και του ψύχους.
Είναι ενδεικτικό ότι με βάση το Bloomberg οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ανεβάζουν ταχύτητα σε όλη την Ευρώπη λόγω πτώσης της θερμοκρασίας.

Χθες οι τιμές στις σκανδιναβικές περιοχές εκτινάχθηκαν στο δεύτερο πιο υψηλό σημείο όλων των εποχών, στα 226,54 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στη Πολωνία αυξήθηκαν κατά 69% στα 240,59 ευρώ, στη Γερμανία σκαρφάλωσαν στα 265,39 ευρώ και στη Γαλλία στα 282,50, στην Ισπανία είναι στα 209,78, στη Πορτογαλία στα 212,24, στην Ιταλία στα 269,73, στην Ελλάδα στα 216,18 και στην Αυστρία στα 272,44 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Σήμα κινδύνου για κορύφωση του πληθωρισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2022 εκπέμπει πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η ετήσια μεταβολή του ΔΤΚ αναμένεται να προσεγγίσει το 4,5% το 4ο τρίμηνο του 2021 και να υπερβεί το 5% το 1ο τρίμηνο του 2022, υποχωρώντας στο 3,5% το 2ο τρίμηνο και στο 0,6%, κατά μέσο όρο το 2ο εξάμηνο του 2022. Συνολικά, η ετήσια μεταβολή του δείκτη εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 2,5% το 2022.
Η πρόβλεψη της κυβέρνησης στον προϋπολογισμό είναι για πληθωρισμό 0,5% φέτος και 1% για το 2022.
Πέραν των αναταράξεων στα δημόσια οικονομικά και στη πραγματική οικονομία η πληθωριστική ανάφλεξη συμπιέζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών περιορίζοντας την αγοραστική τους δύναμη με τα πλήγματα της ακρίβειας να είναι ισχυρότερα στα χαμηλά εισοδήματα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης