Τελευταία Νέα
Οικονομία

JP Morgan/Morgan Stanley: Οι επιπτώσεις της παράλλαξης Omicron στην Ευρωζώνη θα φανούν το α' 3μηνο του 2022

JP Morgan/Morgan Stanley: Οι επιπτώσεις της παράλλαξης Omicron στην Ευρωζώνη θα φανούν το α' 3μηνο του 2022

«Οι 12 διαπιστώσεις για τα αντισώματα της ευρωπαϊκής αγοράς στις μεταλλάξεις του 2021»

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς επισημαίνει, σύμφωνα και με την πρόσφατη ανάλυση της EuroCommerce, πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει το τελευταίο δίμηνο του έτους μια νέα περίοδο αβεβαιότητας αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων στη νέα μετάλλαξη «Όμικρον» της πανδημίας.

Χωρίς να υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα, οι εξελίξεις έφεραν μια σειρά νέων αυστηρότερων μέτρων και περιορισμένων lockdowns σε αρκετές χώρες της ΕΕ-27, με αποτέλεσμα, οι επενδυτές και οι κεντρικές τράπεζες να αναθεωρήσουν πτωτικά τις προβλέψεις τους για την ετήσια ανάπτυξη.

Προς επιβράδυνση των εθνικών οικονομιών

Όλα τα πιθανά σενάρια προβλέπουν πως θα υπάρξει επιβράδυνση των εθνικών οικονομιών, αλλά δεν αναμένουν να είναι αρκετή, ώστε να εκτροχιάσει την ετήσια ανάκαμψή τους.
Οι αναλυτές της JPMorgan Asset Management, με τη Morgan Stanley, αναμένουν περιορισμένες επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες το τέταρτο τρίμηνο και μεγαλύτερες επιπτώσεις, ανάλογα και με την επιθετικότητα της μετάλλαξης, το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Τα σενάρια σχετικά με τις επιπτώσεις από την εξάπλωση «Όμικρον» δίνουν, πρώτο και πιο πιθανό, ένα ήπιο αρνητικό σενάριο, στο οποίο η μετάλλαξη εμφανίζει υψηλή μεταδοτικότητα, μικρές αλλαγές στη σοβαρότητα της νόσου και ήπια μείωση στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων, κάτι που θα οδηγήσει σε οριακή και στοχευμένη αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων, με ανάλογες επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Στο δεύτερο, πολύ αρνητικό σενάριο και λιγότερο πιθανό, η Όμικρον αποδεικνύεται πολύ πιο μεταδοτική, με σημαντική ανοσία στα εμβόλια, επηρεάζοντας τα συστήματα υγείας, ενώ τα γενικευμένα περιοριστικά μέτρα οδηγούν σε σημαντικές επιπτώσεις στις οικονομίες και τις αγορές, αν και η προοπτική προσαρμοσμένων εμβολίων και φαρμάκων θα περιορίσει σημαντικά τον αντίκτυπο σε σχέση με την εμπειρία του 2020.
Στο τρίτο, το θετικό σενάριο, που επίσης είναι λιγότερο πιθανό, παρά τις μικρές διαφοροποιήσεις, η Όμικρον έχει ηπιότερες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, με αποτέλεσμα οι κίνδυνοι, σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις, να είναι μικρότεροι, οδηγώντας στην τελική έξοδο.

Τα 4 σενάρια της Goldman Sachs

Η Goldman Sachs, σχετικά με τις εξελίξεις της μετάλλαξης, εξέδωσε τέσσερα πιθανά σενάρια.
Στο πρώτο πτωτικό σενάριο, «downside scenario», η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται ταχύτερα και είναι πιο επικίνδυνη από τη Δέλτα, οδηγώντας σε επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 2% σε τριμηνιαία βάση, το πρώτο τρίμηνο του 2022, ή περίπου 2,5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τις σημερινές προβλέψεις της, με τις προοπτικές του πληθωρισμού να εμφανίζονται ασαφείς.
Στο δεύτερο, περισσότερο αρνητικό σενάριο, «severe downside scenario» η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται ταχύτερα, ενώ τόσο η σοβαρότητα της νόσου όσο και η προστασία έναντι της νοσηλείας χειροτερεύουν σημαντικά σε σχέση με τη Δέλτα. Η παγκόσμια ανάπτυξη δέχεται βαρύτερο πλήγμα, όπως και οι προοπτικές του πληθωρισμού.
Στο τρίτο σενάριο, του λανθασμένου συναγερμού, «false alarm scenario» η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται πιο αργά από τη Δέλτα και δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη και στον πληθωρισμό.
Τέλος, στο τέταρτο, το θετικό σενάριο, «upside scenario», η Όμικρον είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική, αλλά προκαλεί πολύ λιγότερα προβλήματα.
Ο Προέδρος του Ε.Β.Ε.Π. και μέλος του Δ.Σ. της EuroCommerce, Βασίλης Κορκίδης δήλωσε πως, οδεύοντας στην ολοκλήρωση της χρονιάς, το επιθυμητό σενάριο είναι αυτό της «ομαλοποίησης» και της οικονομικής ανάπτυξης που θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ η εξισορρόπηση της ζήτησης, η ανάκαμψη στην προσφορά προϊόντων και εργασίας θα οδηγήσουν σε ενίσχυση των ευρωπαϊκών οικονομιών και αγορών.
Η τεκμηριωμένη ανάλυση της EuroCommerce, αναφορικά με την κινητικότητα της κατανάλωσης, τις αυξήσεις των τιμών καταναλωτικών αγαθών, τον πληθωρισμό στην ευρωπαϊκή αγορά, την πορεία ανάκαμψης των εθνικών οικονομιών σε συνάρτηση με την παρούσα υγειονομική κατάσταση και το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού, πρόσθεσε, πως αποτυπώνουν επακριβώς την εικόνα της οικονομίας και της αγοράς στην ΕΕ-27, στο κλείσιμο της φετινής χρονιάς.
Αναλυτικά, στους συνημμένους πίνακες και γραφήματα παρουσιάζεται η κατάσταση της πανδημίας, οικονομίας και εμπορίου στην Ευρώπη και τον κόσμο, τον Δεκέμβριο του 2021, με τις εξής 12 διαπιστώσεις:
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης