Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μέτρα για την οικοδομή με πάγωμα του ΦΠΑ έως το 2024 - Μεταβιβάσεις με τις παλιές αντικειμενικές έως τις 15 Ιανουαρίου

Μέτρα για την οικοδομή με πάγωμα του ΦΠΑ έως το 2024 - Μεταβιβάσεις με τις παλιές αντικειμενικές έως τις 15 Ιανουαρίου
Ο σχεδιασμός προβλέπει την συνέχιση του ευνοϊκού καθεστώτος για δύο ακόμα χρόνια έως το τέλος του 2024
Σχετικά Άρθρα

Νέες παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων με αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές έως το 2024 και σύνταξη συμβολαίων μεταβίβαση με τις παλιές αντικειμενικές τιμές προωθεί το οικονομικό επιτελείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες με οδηγό την πολιτική απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ για τις αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ με εμπλουτισμό της λίστας των αγαθών και των υπηρεσιών με τις εξαιρέσεις από το φόρο και την υπαγωγή στους χαμηλούς συντελεστές στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι ανοίγει ο δρόμος για την παράταση της αναστολής του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις οικοδομών μετά το 2022 που λήγει κανονικά η προθεσμία με στόχο την τόνωση της κτηματαγοράς.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την συνέχιση του ευνοϊκού καθεστώτος για δύο ακόμα χρόνια έως το τέλος του 2024 και μονιμοποίηση του μέτρου από το 2015 ανάλογα βέβαια και με τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Στο μεταξύ περιθώριο έως τις 15 Ιανουαρίου για την υπογραφή των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις σημερινές αντικειμενικές τιμές στους αγοραστές που έχουν μπλέξει στον κυκεώνα των παραστατικών και των υπηρεσιών και κινδυνεύουν να μην προλάβουν έως τις 31 Δεκεμβρίου να κλείσουν τις υποθέσεις τους και να επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους λόγω της αύξησης των αντικειμενικών από την 1-1-2022 σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών.
Μετά τη βροχή αιτημάτων από ιδιοκτήτες ακινήτων και αρμόδιους φορείς για παράταση στην εφαρμογή των νέων αντικειμενικών για όσους έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες μεταβίβασης, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να τους δοθεί η δυνατότητα υπογραφής των συμβολαίων και μετά την 1η Ιανουαρίου με τις σημερινές τιμές υπό την προϋπόθεση ότι έως το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών στις ΔΟΥ.
Το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει ότι παράταση διάρκειας 15 ημερών δηλαδή έως τις 15 Ιανουαρίου.
Οι δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ, ενώ για γονικές παροχές και δωρεές μπορούν να υποβληθούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή με αποστολή στην Εφορία με κούριερ.

Αρμόδια στελέχη αναγνωρίζουν το πρόβλημα με το χαρτοβασίλειο των παραστατικών και δικαιολογητικών καθώς και τις χρονοβόρες διαδικασίες για την έκδοση τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες και θεωρούν δίκαιη και επιβεβλημένη μια ολιγοήμερη παράταση για την υπογραφή των συμβολαίων προκειμένου να μην επωμιστούν επιπλέον βάρη χιλιάδες φορολογούμενοι που βρίσκονται στο «παρά πέντε» της ολοκλήρωσης της μεταβίβασης.
Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων πάντως ζητούν τρίμηνη παράταση στον χρόνο ισχύος των νέων αντικειμενικών αξιών, της βεβαίωσης μηχανικού καθώς και για τη λειτουργία της πλατφόρμας των αδήλωτων τετραγωνικών.
Εν όψει της ενεργοποίησης των αυξημένων έως και 250% των αντικειμενικών τιμών από την 1-1-2022 που θα εκτινάξει στα ύψη το φόρο μεταβίβασης, σε συμβολαιογραφεία, εφορίες, υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία επικρατεί το αδιαχώριστο καθώς οι φορολογούμενοι τρέχουν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και πιστοποιητικά (Πιστοποιητικό Τέλους Ακίνητης Περιουσίας - ΤΑΠ, βεβαίωση μηχανικού κ.λπ.) για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων για να προλάβουν να υπογράψουν συμβόλαια μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Aκόμη και στις περιπτώσεις των γονικών παροχών που είναι αφορολόγητες έως τα 800.000 ευρώ, οι φορολογούμενοι θέλουν να τις κλείσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 καθώς η αύξηση των αντικειμενικών αξιών «φουσκώνει» τα έξοδα που συνοδεύουν τις μεταβιβάσεις.

Σε πάνω από 7.000 περιοχές της χώρας όπου θα υπάρξει άνοδος στις τιμές ζώνης το φορολογικό φορτίο στις μεταβιβάσεις ακινήτων θα διογκωθεί αισθητά και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις που αφορούν κυρίως ένταξη των ακινήτων στο αντικειμενικό σύστημα θα υπερδιπλασιαστεί.
Πάντως η αύξηση των μεταβιβάσεων ακινήτων που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα έχει ζεστάνει για τα καλά τα κρατικά ταμεία. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν εκτόξευση των εσόδων που εισέπραξε το Δημόσιο από φόρους μεταβίβασης σε σύγκριση με το 2020. Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2021, οι φορολογικές εισπράξεις από αγοραπωλησίες ακινήτων (κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα, αγροτεμάχια) ανήλθαν σε 229,36 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 32% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, όταν οι φόροι που είχε εισπράξει η ΑΑΔΕ είχαν ανέλθει σε 173,85 εκατ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης