Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το νέο «μοντέλο» της Ελλάδος: Πολιτικό σύστημα χωρίς αυτοδυναμία, μέτρια οικονομική ανάπτυξη και διογκούμενη κοινωνική δυσφορία

Το νέο «μοντέλο» της Ελλάδος: Πολιτικό σύστημα χωρίς αυτοδυναμία, μέτρια οικονομική ανάπτυξη και διογκούμενη κοινωνική δυσφορία
Όλα αυτά θα έρθουν στο φως και το βασικό αφήγημα η Ελλάδα ανακάμπτει, η Ελλάδα αλλάζει… θα είναι ένα πολιτικό σύνθημα χωρίς ουσιώδες υπόβαθρο…
Σχετικά Άρθρα

Ένα νέο «μοντέλο» θα αρχίσει να διαμορφώνεται και θα αφορά το πολιτικό σύστημα, την οικονομική ανάπτυξη και την συμπεριφορά της κοινωνίας που για την ώρα παραμένει εν υπνώσει.
Το νέο «μοντέλο» θα είναι αισθητά διαφοροποιημένο με το βασικό αφήγημα και σίγουρα θα αλλάξει άρδην τις ισορροπίες και τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα.

Κατακερματισμένο πολιτικό σύστημα χωρίς αυτοδυναμία

Μετά το φιάσκο - διασυρμό των εταιριών δημοσκοπήσεων στο ΚΙΝΑΛ που έδιναν άνετη νίκη στον Λοβέρδο… ο οποίος τελικά δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο… εξάγονται ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα.
Ήταν βέβαιο ότι στον δεύτερο γύρο θα περάσουν ο Ανδρουλάκης και ο Παπανδρέου ενώ ήταν εμφανές ότι ο Παπανδρέου έχανε την δυναμική που είχε αρχικά αναπτύξει με την κάθοδο του στην εκλογική διαδικασία…
Ο Λοβέρδος ήταν σίγουρο δεν μπορούσε να διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ενός κόμματος του 8% με 9%...
Αυτό που ήταν εμφανές ως πολιτικό συμπέρασμα οι δημοσκοπήσεις απέτυχαν να το προβλέψουν…
Οπότε για μια ακόμη φορά η αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων επλήγη, είναι αναξιόπιστες, χειραγωγούμενες, χαμηλής στάθμης και σοβαρότητας.
Σε αναγωγή με την γενική εικόνα των πολιτικών κομμάτων, οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν την ΝΔ στο 40% είναι στα όρια της γραφικότητας, προφανώς δεν υπάρχουν τέτοια ποσοστά.
Η ΝΔ συνεχίζει να διατηρεί την πρωτιά αυτό είναι γεγονός αλλά κάτω από οποιαδήποτε εκλογικό σενάριο… χάνει την αυτοδυναμία.
Στο νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται η ΝΔ δεν θα έχει αυτοδυναμία, το απαρχαιωμένο μονοκομματικό σύστημα παραγκωνίζεται και αρχίζει να διαφαίνεται στον ορίζοντα ένα νέο μοντέλο συγκυβέρνησης ή κυβερνήσεων συνεργασίας.
Στο πολιτικό σύστημα υπάρχουν οι εξής πόλοι.
Η ΝΔ που εκφράζει ένα μέρος του κέντρου, της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς με ποσοστά το μέγιστο 30%, ένας πυρήνας της δεξιάς με ποσοστά στο 10% που δυσφορεί με τις πολιτικές Μητσοτάκη και δεν εκφράζεται ενιαία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστά πέριξ του 20%, το ΚΙΝΑΛ περί το 8% με 9% και ακολούθως κόμματα όπως του Βελόπουλου που επίσης προέρχεται από την δεξιά και Μέρα 25 του Βαρουφάκη που προέρχεται από την Αριστερά.
Το μεγαλύτερο πλήγμα η ΝΔ θα το υποστεί από τα δεξιά η οποία δεν εκφράζεται ενιαία αλλά δεν παύει να υπάρχει ως ιδεολογικός φορέας που δεν εκφράζεται ούτε από τις πολιτικές Μητσοτάκη, ούτε από τα νέα ρεύματα τύπου ΛΟΑΤΚΙ.

Το βασικό αφήγημα… μακροχρόνια ισχυρή οικονομική ανάπτυξη είναι διάτρητο

Το βασικό αφήγημα ότι η Ελλάδα θα επιτυγχάνει μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη είναι διάτρητο, μη πειστικό και το κυριότερο… δεν πουλάει στους διεθνείς επενδυτές.
Η σημειολογία έχει ενδιαφέρον.
Όταν ανακοινώθηκε η ανάπτυξη της Ελλάδος το β΄ τρίμηνο 2021 στο 16,2% και στο γ΄ τρίμηνο στο 13,4%... το χρηματιστήριο που είναι ο καθρέφτης της οικονομίας και τις δύο φορές υποχώρησε… τόσο πειστική ήταν η οικονομική ανάπτυξη.
Οι επενδυτές αγνοούν επιδεικτικά τα λογιστικά τρικ και την λογιστική τύπου ανάπτυξη…
Γνωρίζουν ότι ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδος, χωρίς το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το 2% και με τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης στο 3,5%.
Και στην εξίσωση δεν έχουμε συμπεριλάβει το καθεστώς αυξημένης εποπτείας και βεβαίως την απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,2% που είναι επιβεβλημένα γιατί χωρίς… αυτά η διαχείριση του δημόσιου χρέους θα αμφισβητηθεί από τις αγορές.
Ένας ακόμη λογιστικός μύθος είναι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, το 10ετές ελληνικό ομόλογο δεν δικαιολογεί επιτόκιο 1,2%, αυτό επιτυγχάνεται λόγω του Προγράμματος Πανδημίας της ΕΚΤ που αγοράζει ελληνικά ομόλογα – έχει ήδη αγοράσει 33 δισεκ. σε σύνολο 80 δισεκ. –
Το πραγματικό επιτόκιο της Ελλάδος με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας και της πιστοληπτικής ικανότητας – ομόλογα σκουπίδια junk bond – είναι στο 3% με 3,5%.
Επίσης η Ελλάδα δεν θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα εάν οι οίκοι αξιολόγησης δεν αποτιμήσουν και τον πολιτικό κίνδυνο, πρώτα θα περιμένουν τις πολιτικές εξελίξεις να διαμορφωθούν, δηλαδή να διεξαχθούν εκλογές και μόνο με σταθερό πολιτικό προσανατολισμό της Ελλάδος… θα επαναξιολογήσουν τα δεδομένα και θα κρίνουν εάν… η Ελλάδα αξίζει να επανέλθει σε επενδυτική βαθμίδα.
Σε αυτή την συγκυρία προφανώς και η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν αξίζει να διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Στην ανάλυση αυτή εάν συμπεριλάβουμε πληθωρισμό και ενεργειακό κόστος, εξάγεται το συμπέρασμα ότι… η εικόνα της ελληνικής οικονομίας είναι θολή και τα θεμέλια σαθρά.
Το χρηματιστήριο είναι αμείλικτος κριτής.

Διογκούμενη κοινωνική δυσφορία

Στην Ελλάδα και διεθνώς πραγματοποιούνται π.χ. διαδηλώσεις κατά του εμβολιασμού που μάλιστα είναι και ογκωδέστατες αλλά ο φόβος για την πανδημία κυριαρχεί… και υπερτερεί της λογικής.
Όταν θα καταλαγιάσει η σκόνη του τρόμου η κοινωνική δυσφορία θα αφυπνιστεί, δεν έχει σημασία εάν εκδηλώνεται με αντιδράσεις… μέρος της κοινωνίας δυσφορεί με την πορεία της χώρας, τις πολιτικές…
Μια νέα τάση που θα αρχίσει να προβάλλει στο μέλλον, είναι ότι η κοινωνική δυσφορία δεν θα στηρίζεται στις παλιές κομματικές παρωπίδες δεξιοί αριστεροί, θα στηρίζεται σε πολιτικές κοινωνικού διαχωρισμού όπως εμβολιασμένοι – ανεμβολίαστοι ενώ και η μεσαία αστική τάξη αρχίζει να βλέπει ότι… δεν περνάει πάλι καλά όπως υποσχέθηκαν.
Οι ανεμβολίαστοι είναι και δεξιοί και αριστεροί οπότε ο ιδεολογικός μανδύας ξεθωριάζει και στην επιφάνεια θα έρθουν άλλες κοινωνικές αναφορές.

Το μέλλον της Ελλάδος ειδικά με οικονομικούς όρους δεν είναι τόσο ρόδινο όσο παρουσιάζεται.
Καλλιεργήθηκε το ουτοπικό αφήγημα ότι το Ταμείο Ανάκαμψης τα 31 δισεκ. θα αλλάξουν την Ελλάδα.
Είναι ένα ωραίο παραμυθάκι κάτι σαν τον Άγιο Βασίλη που φέρνει τα δώρα από την Λαπωνία, την Καισαρεία… χάσαμε τον προσανατολισμό.
Όλα αυτά θα έρθουν στο φως και το βασικό αφήγημα η Ελλάδα ανακάμπτει, η Ελλάδα αλλάζει… θα είναι ένα πολιτικό σύνθημα χωρίς ουσιώδες υπόβαθρο…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης