Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Πράσινο φως» από το Eurogroup για τη δόση των 765 εκατ προς την Ελλάδα... αλλά καραδοκεί ο πληθωρισμός

«Πράσινο φως» από το Eurogroup για τη δόση των 765 εκατ προς την Ελλάδα... αλλά καραδοκεί ο πληθωρισμός

Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα προαπαιτούμενα που αφορούν τις εκκρεμείς συντάξεις, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες, τις αλλαγές στο σύστημα Υγείας και τη Δικαιοσύνη

Σχετικά Άρθρα
Το πράσινο φως στον ESM για την εξαργύρωση της επιταγής των 765 εκατ. ευρώ για λογαριασμό της Αθήνας που αντιστοιχεί στα κέρδη που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι τράπεζες του ευρωσυστήματος από τα ακούρευτα ελληνικά ομολόγα αναμένεται να ανάψει σήμερα το Eurogroup.
Ωστόσο θα απευθύνει και συστάσεις στην ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που καθυστερούν και αποτελούν προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία το 2022.
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα προαπαιτούμενα που αφορούν τις εκκρεμείς συντάξεις, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες, τις αλλαγές στο σύστημα Υγείας και τη Δικαιοσύνη. Πάντως νέα δείγματα γραφής για την πορεία των μεταρρυθμίσεων θα δώσει το οικονομικό επιτελείο στην επόμενη αξιολόγηση στις 20 - 21 Ιανουαρίου 2022 που θεωρείται ιδιαίτερη κρίσιμη αφού πρόκειται για την τελευταία στροφή πριν την μεγάλη ευθεία για την έξοδο από την εποπτεία.

To ραντεβού με τον Donohoe και το Σύμφωνο Σταθερότητας

Επισημαίνεται ότι η ατζέντα του σημερινού Eurogroup περιλαμβάνει ακόμα τις εκθέσεις μετα- προγραμματικής εποπτείας της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, τα συμπεράσματα της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ευρωζώνη καθώς και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις συστάσεις για την οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης το 2022.
Ακόμη θα εξεταστεί η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της ευρωζώνης, επί τη βάσει των προσχεδίων προϋπολογισμού που έχουν καταθέσει τα κράτη-μέλη για το προσεχές έτος.
Πριν από την συνεδρίαση των 19 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup Paschal Donohoe όπου καυτό θέμα στη συζήτηση των δύο ανδρών θα είναι η αλλαγή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.

Οι συμμαχίες και τα πλεονάσματα

Ετσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα ο στόχος για την Αθήνα είναι διττός.
Αφ' ενός να οικοδομήσει ένα δίκτυο συμμάχων στην Ευρώπη οι οποίοι βρίσκονται (περίπου) στην ίδια οικονομική κατάσταση με την Ελλάδα, με υψηλό δημόσιο χρέος και ελλείμματα, για να αποφύγει μια επώδυνη δημοσιονομική προσαρμογή με την επιστροφή στην κανονικότητα από το 2023.
Αφ' ετέρου να χαλαρώσει τον κορσέ της λιτότητας επιτυγχάνοντας συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα χαμηλότερα από το 2,2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο που προέβλεπε η προηγούμενη δέσμευση έως το 2060, οπότε η Ελλάδα θα έχει εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε από τον μηχανισμό ανακτώντας έτσι την πλήρη ελευθερία της.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο

Νωρίτερα, τη  Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τη πορεία του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του έτους που ενσωματώνει τις εισπράξεις από τον τουρισμό, οι οποίες ανέβασαν στροφές σε σχέση με το 2020 και πάνω σε αυτές ποντάρει το οικονομικό επιτελείο για ανάκαμψη μεγαλύτερη από 6,9% εφέτος που είναι η εκτίμηση στον προϋπολογισμό.
Υπενθυμίζεται ότι το τρίτο τρίμηνο του 2020 η οικονομία κατέγραψε ύφεση της τάξης του 10% ενώ συνολικά το πρώτο εξάμηνο του 2021 η οικονομία κινήθηκε με μέσο ρυθμό 6,3%.
Σημειώνεται ότι η εκτίμηση της Κομισιόν είναι για ανάπτυξη 7,1% το 2021 αλλά ασφαλή πρόβλεψη για το ακριβή ρυθμό θα υπάρχει με την οριστικοποίηση των στοιχείων για την πορεία της οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο όπου θα φανεί η επίπτωση της ενεργειακής ακρίβειας και του πληθωρισμού στους κινητήρες της ανάπτυξης.

Πού θα «κλειδώσει» το ύψος του πληθωρισμού

Τρίτος σταθμός μέσα στην εβδομάδα θα είναι η ανακοίνωση την Παρασκευή των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού το Νοέμβριο που σύμφωνα με πληροφορίες κινήθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό φθάνοντας στην περιοχή του 5% από 3,4% τον Οκτώβριο και 2,2% το Σεπτέμβριο λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων κυρίως στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και σε βασικά είδη διατροφής.
Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το φαινόμενο είναι παροδικό και ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα ξεφουσκώσουν μετά το δεύτερο τρίμηνο.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόβλεψη στο προϋπολογισμό είναι για μέσο ετήσιο πληθωρισμό 0,5% φέτος και 1% για το 2022.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης