Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πώς ο υφυπουργός του ΥΠΕΝ Νίκος Ταγαράς έσωσε το κυβερνητικό σχέδιο για την ΠΥΡΚΑΛ

Πώς ο υφυπουργός του ΥΠΕΝ Νίκος Ταγαράς έσωσε το κυβερνητικό σχέδιο για την ΠΥΡΚΑΛ

Επτά μήνες έψαχναν οι αρμόδιοι να βρουν λύση στο πρόβλημα που δημιούργησε η ομάδα του Μαξίμου χωρίς όμως να προτείνει λύσεις

Σχετικά Άρθρα

Σε γκάφα ολικής κινδύνευσε να εξελιχθεί το σχέδιο του Μαξίμου για την αξιοποίηση της ΠΥΡΚΑΛ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει προαναγγέλλει την μετεγκατάσταση αρκετών υπουργείων από τις αρχές του 2021 ενώ η στενή ομάδα συνεργατών του πρωθυπουργού νόμιζαν ότι αρκεί η κυβερνητική επιθυμία για την υλοποίηση του έργου.
Επτά μήνες έψαχναν οι αρμόδιοι να βρουν λύση στο πρόβλημα που δημιούργησε η ομάδα του Μαξίμου χωρίς όμως να προτείνει λύσεις.
Εκ των υστέρων κινητοποιήθηκε η κρατική μηχανή του ΥΠΕΝ και ο υφυπουργός Νίκος Ταγαράς αρμόδιος για πολεοδομικά θέματα έψαχνε να «κουμπώσει» το σχεδιασμό του Μαξίμου με τη νομοθεσία για αλλαγή χρήσης του ακινήτου.
Το επιτελείο του Μαξίμου στην πράξη έχει παρακάμψει τους υπουργούς και την κρατική μηχανή αλλά όταν τα βρίσκει «μπαστούνια» ανοίγει δίαυλο επικοινωνίας με τους αρμόδιους υπουργούς και …γονυπετείς τρέχει στην πηγή για την άρση των εμποδίων.
Κάτι ανάλογο συνέβη και στην περίπτωση της ΠΥΡΚΑΛ .
Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν είναι η πρώτη γκάφα του κυβερνητικού επιτελείου του Μαξίμου όταν οδήγησαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώσει από την ΔΕΘ της Θεσσαλονίκης ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει ενεργειακό πακέτο για τους καταναλωτές που θα καλύψει τις ενεργειακές αυξήσεις των καταναλωτών , οι οποίοι θα συμπληρώνουν έως 3 ευρώ τον μήνα για την αποπληρωμή των λογαριασμών ρεύματος.

Με νόμο του 1996 η ανάπλαση της ΠΥΡΚΑΛ

Από την κυβερνητική εξαγγελία για την ΠΥΡΚΑΛ μέχρι να προσδιοριστούν τα νομοθετικά και πολεοδομικά βήματα υλοποίησης υπάρχει μεγάλη απόσταση.
Όμως χάρη στον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά συντομεύθηκε η υλοποίηση του έργου από 4 έως 5 χρόνια διότι ανακάλυψε ότι με νόμο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 1996 είχε αλλάξει ο πολεοδομικός κανονισμός του Δήμου Δάφνης Υμηττού που προέβλεπε ότι στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ, στη θέση των χρήσεων του πέμπτου εδαφίου της παρ. Ι.Α.β. της υπ. αρ. 67564/2332/11.4.1996 απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (Δ’ 1061/1996, Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Υμηττού Περιφέρειας Αττικής), δημιουργούνται χώροι διοίκησης και ελεύθεροι χώροι-αστικό πράσινο με την ονομασία «Ανδρέας Λεντάκης».
Στο ακίνητο, συνολικής έκτασης 154.797,34 τ.μ., όπως αυτό εμφαίνεται στον σχετικό πρωτότυπο χρωματιστό χάρτη κλίμακας 1:5000, ο οποίος θεωρήθηκε από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τοπογραφικών Εφαρμογών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και του οποίου αντίτυπο σε φωτο σμίκρυνση δημοσιεύεται ως Παράρτημα Α’ στον παρόντα, επιτρέπονται οι ακόλουθες γενικές κατηγορίες χρήσεων: (α) πολεοδομικό κέντρο, όπως αυτή προσδιορίζεται στο άρθρο 4 του π.δ. 59/2018 (Α’ 114), και (β) ελεύθεροι χώροι-αστικό πράσινο, όπως αυτοί προσδιορίζονται στο άρθρο 7 του π.δ. 59/2018.

Σανίδα σωτηρίας
.
Ο έμπειρος υφυπουργός σε πολεοδομικά θέματα άρχισε να διαμορφώνει την τροπολογία έτσι ώστε να θωρακίσει το κυβερνητικό σχέδιο από τυχόν ενστάσεις προς το ΣτΕ από ενδιαφερόμενους πολίτες που αντιδρούν στο σχέδιο διότι η πόλη δεν μπορεί να δεχθεί αυξημένη όχληση από την μεταφορά των υπουργείων.

Τι περιλαμβάνει η τροπολογία – μεγάλοι χώροι πρασίνου

Στην τροπολογία προβλέπεται ότι, όπως ήταν αναμενόμενο, δημιουργούνται χώροι διοίκησης και ελεύθερου χώρου – αστικού πρασίνου στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ.
Ο νέος χώρος θα αποτελείται από δύο τμήματα.
Στο πρώτο τμήμα, σχεδιάζεται η εγκατάσταση εννέα Υπουργείων (Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών) και διαφόρων φορέων (ΑΑΔΕ, ΕΕΣΥΠ ΑΕ, ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ, ΕΤΑΔ ΑΕ), που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτα στο κέντρο της Αθήνας, στον Πειραιά, το Μαρούσι και τον Χολαργό και θα έχει τον πολεοδομικό χαρακτήρα περιοχής πολεοδομικού κέντρου.
Στο δεύτερο τμήμα, σχεδιάζεται η δημιουργία ελεύθερου χώρου – αστικού πράσινου, με τον αντίστοιχο πολεοδομικό χαρακτηρισμό και μάλιστα ορίζεται ότι θα αφορά τουλάχιστον το 50% της έκτασης της παρέμβασης.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ, η οποία απομακρύνεται, δημιουργούνται χώροι διοίκησης και ελεύθεροι χώροι-αστικό πράσινο με την ονομασία «Ανδρέας Λεντάκης».
Στο ακίνητο, συνολικής έκτασης 154.797,34 τ.μ., επιτρέπονται οι ακόλουθες γενικές κατηγορίες χρήσεων:
(α) πολεοδομικό κέντρο, και
(β) ελεύθεροι χώροι-αστικό πράσινο,

Οι όροι δόμησης

Για την εξειδίκευση των παραπάνω χρήσεων γης και τον καθορισμό όρων και περιορισμών δόμησης, καταρτίζεται και εγκρίνεται Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, υπό τους εξής ειδικότερους όρους:
(α) Από το σύνολο της έκτασης του ακινήτου, ποσοστό 50% διατίθεται για τη χρήση «Ελεύθεροι Χώροι – Αστικό Πράσινο» και ποσοστό 50% για τη χρήση πολεοδομικού κέντρου
(β) Στη ζώνη που θα αναπτυχθεί η χρήση πολεοδομικού κέντρου:
(β1) Επιτρέπονται οι ακόλουθες ειδικές χρήσεις του άρθρου 4 του π.δ. 59/2018: διοίκηση, κοινωνική πρόνοια, μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις, θρησκευτικοί χώροι, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, χώροι συνάθροισης κοινού, συνεδριακά κέντρα, κέντρα έρευνας, εστίαση, αναψυκτήρια, στάθμευση (κτίρια – γήπεδα) αυτοκινήτων μέχρι 3,5 τόνους κοινής χρήσης, μοτοσικλετών και ποδηλάτων, γωνιές ανακύκλωσης.
(β2) Οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι ανέρχονται σε ποσοστό 40%.
(β3) Ο μέσος συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 1,80, το μέγιστο ποσοστό κάλυψης σε 60% και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος σε είκοσι οκτώ (28) μέτρα.
(γ) Στη ζώνη του ακινήτου, όπου θα αναπτυχθεί η χρήση «Ελεύθεροι Χώροι-Αστικό Πράσινο», επιτρέπεται η ειδική χρήση «πολιτιστικές εγκαταστάσεις» για τα υφιστάμενα κτίρια που θα κριθούν διατηρητέα.

Ο δήμαρχος Δάφνης Υμηττού Αθανάσιος Μπινίσκος μιλά στο ΒΝ

Κλειστά κράτησε τα χαρτιά του ο δήμαρχος μιλώντας στο BN καθώς δεν επιθυμούσε να διατυπώσει στην παρούσα φάση τις αντιρρήσεις τους στο κυβερνητικό σχεδιασμό.
Ωστόσο προσδιόρισε ότι μέσα στο Δεκέμβριο θα συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο για να λάβει αποφάσεις έναντι του σχεδίου αξιοποίησης της ΠΥΡΚΑΛ.
Αρκέστηκε να πει ότι δημιουργείται ένα θέμα από το ύψος των κτιρίων που θα φτάνει τα 28 μέτρα.
Πάντως έδειξε πρόθυμος να συνεργαστεί με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση ο οποίος έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου.
Ωστόσο προκύπτουν πολλά ερωτηματικά πώς το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα αντιμετωπίσει τα πολεοδομικά θέματα που θα ζητήσει ο Δήμαρχος Αθανάσιος Μπινίσκος;

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης