Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΠΣΕ: Καταιγισμός μέτρων και δράσεων υπέρ της εξωστρέφειας

ΠΣΕ: Καταιγισμός μέτρων και δράσεων υπέρ της εξωστρέφειας

Το αισιόδοξο μήνυμα που εξέπεμψε το Συνέδριο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων

Η εξειδίκευση των πολυεπίπεδων μέτρων στήριξης, τα καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και οι ευκαιρίες που υπάρχουν για τις ελληνικές εξαγωγές παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων με τίτλο: «Εξαγωγές: Δύναμη Ανάπτυξης και Προοπτικής για την Ελλάδα», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου.
Ήταν, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η πρώτη φορά που έγινε μια τόσο διεξοδική και αναλυτική παρουσίαση των δυνατοτήτων που έχει η επιχειρηματική κοινότητα της εξωστρέφειας, η οποία συνεχίζει κάτω υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες να αναζητά νέες διεξόδους για να μεγαλώσει το αποτύπωμά της στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι.
Εξαιρετικά σημαντικά κρίνονται τα μέτρα που ανακοίνωσαν τα Υπουργεία Οικονομικών δια των κυρίων Σταϊκούρα και Σκυλακάκη, Ανάπτυξης και Επενδύσεων δια του κ.Γεωργιάδη και Εξωτερικών δια των κυρίων Φραγκογιάννη και Σμυρλή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια της κ.Ασημακοπούλου και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δια του κ.Πιτσιλή, καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρουν και ανακοινώθηκαν από τη Eurobank δια του κ.Χασάπη, την Αναπτυξιακή Τράπεζα δια της κ.Χατζηπέτρου, το Enterprise Greece δια του κ.Σμυρλή και της κ. Αλεξανδροπούλου, τον ΟΑΕΠ δια του κ.Σταματόπουλου και το ΕΒΕΑ δια του κ. Μπρατάκου.
Ενδεικτικά, ανάμεσα στις παρεμβάσεις που επισημάνθηκαν στο Συνέδριο και θεωρούνται ιδιαίτερα χρήσιμες για τις εξαγωγές είναι η πρόβλεψη ότι τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να είναι μέχρι 15 ετών και με πολύ χαμηλό επιτόκια -θα ξεκινά από το 0,35%- ενώ υπάρχει η δυνατότητα να συνδυαστεί με οποιαδήποτε άλλη κρατική ενίσχυση, όπως για π.χ. από τον αναπτυξιακό νόμο, η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η ειδική μεταχείριση στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ο εμπλουτισμός του νομικού πλαισίου παροχής κινήτρων για την υποστήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας κ.ά.
Πολύτιμες πληροφορίες και χρήσιμα για τους εξαγωγείς συμπεράσματα εξήχθησαν για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη για τις επιχειρήσεις, από τους επιχειρηματίες κ. Μιχάλη Στασινόπουλο, Πρόεδρο της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΑΕ και Πρόεδρο της Ελληνικής Παραγωγής, κ.Μαρίνα Οφλούδη-Γιαβρόγλου, Πρόεδρο της Soya Mills International και Αντιπρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και κ.Αλεξάνδρα Πίττα-Χαζάπη, Διευθύνουσα Σύμβουλο της ΜΕΛΙ ATTIKI και Αντιπρόεδρο Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.
Ειδική μνεία έγινε στο Συνέδριο για την εξέλιξη των ελληνογαλλικών σχέσεων και τη στενότερη ανάπτυξη αυτών μέσω νέων εργαλείων και νέων δραστηριοτήτων, καθώς και τις προοπτικές που υπάρχουν όσον αφορά στο μεταφορικό κόστος και την επίδραση αυτού στις εξαγωγές.
«Για πρώτη φορά, η εξαγωγική κοινότητα έχει στη διάθεσή της τόσο πολλά και τόσο αποτελεσματικά μέτρα και εργαλεία για να πετύχει στο έργο της, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.
Η στήριξη που προσφέρει η Πολιτεία τη δεδομένη συγκυρία είναι πολύτιμη καθώς το διεθνές περιβάλλον παραμένει αβέβαιο εξαιτίας της πανδημίας που προκαλεί σοβαρές αρρυθμίες στο παγκόσμιο εμπόριο.
Είμαστε αισιόδοξοι ότι κάτω υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα πράγματα, προς όφελος των δημόσιων εσόδων και των θέσεων εργασίας», δηλώνει η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Συνεδρίου.
Το Ψηφιακό Συνέδριο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων έγινε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και χορηγοί του Συνεδρίου ήταν η Tράπεζα Eurobank, η ElvalHalcor, η Μύλοι Σόγιας, o Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) ενώ υποστηρικτές ήταν το Enterprise Greece και η «Μέλι Αττικής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης