Τελευταία Νέα
Οικονομία

Reuters: Στις αγορές με νέο δεκαετές και πράσινο ομόλογο η Ελλάδα το 2022 για την άντληση 10-12 δισ. ευρώ

Reuters: Στις αγορές με νέο δεκαετές και πράσινο ομόλογο η Ελλάδα το 2022 για την άντληση 10-12 δισ. ευρώ
Η χώρα μέχρι τώρα το 2021 έχει εκδώσει 5ετή, 10ετή και 30ετή κρατικά ομόλογα

Στις αγορές για την άντληση 10-12 δισεκατομμυρίων ευρώ σχεδιάζει να βγει το 2022 η Ελλάδα, εκδίδοντας νέο βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρέος αλλά και το πρώτο πράσινο ομόλογό της, όπως δήλωσαν στο Reuters δύο υψηλοβάθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Η χώρα μέχρι τώρα το 2021 έχει εκδώσει 5ετή, 10ετή και 30ετή κρατικά ομόλογα, αντλώντας συνολικά περίπου 14 δισ. ευρώ από τις αγορές, επωφελούμενη από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, αποτέλεσμα του πανδημικού προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (PEPP). 
«Σχεδιάζουμε να αντλήσουμε περίπου 10-12 δισ. ευρώ το επόμενο έτος.
Επίσης, θα προβούμε στην έκδοση του πρώτου μας πράσινου ομολόγου» δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο κυβερνητικός αξιωματούχος.
Η ελληνική οικονομία, η οποία αξιολογείται με «ΒΒ» από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, επέστρεψε στις διεθνείς αγορές ομολόγων το 2017, μετά από χρόνια αποκλεισμού κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης χρέους από την οποία εξήλθε τον Αύγουστο του 2018. 

Πράσινο ομόλογο

Η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει τον δείκτη χρέους προς ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, που εκτιμάται στο 197,1% μετά την απότομη άνοδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και να διατηρήσει το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» που έχει στη διάθεσή της από τα αχρησιμοποίητα δάνεια διάσωσης και χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τις αγορές.
«Θα εκδώσουμε νέο 10ετές ομόλογο καθώς και χρέος με άλλες λήξεις» δήλωσε δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι θα κάνει το ντεμπούτο του πρώτο πράσινο ομόλογο - πιθανότατα το τελευταίο τρίμηνο του 2022. 
Η Ελλάδα έχει συσσωρεύσει ένα κεφαλαιακό μαξιλάρι περίπου 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, αρκετό για να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες της χώρας για τουλάχιστον δύο χρόνια χωρίς δανεισμό από τις αγορές, με την προϋπόθεση τα έντοκα γραμμάτια να συνεχίσουν να καλύπτονται.
Μετά την έξοδο της από τα μνημόνια το 2018, η Ελλάδα βασίζεται αποκλειστικά στις διεθνείς αγορές για να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, σημειώνει το Reuters.
Μεταφέρει επίσης παλαιότερη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ότι η Ελλάδα εξετάζει να αποπληρώσει νωρίτερα τα διμερή δάνεια της Ελλάδας με τις χώρες της Ευρωζώνης και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 
«Θα λάβει χώρα ενδεχομένως αρχές του επόμενου έτους», ανέφερε ο πρώτος αξιωματούχος στο Reuters χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το ποσό. 
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα χρειάστηκε τρία πακέτα διάσωσης από το 2010 έως το 2015 από την ΕΕ και το ΔΝΤ άνω των 260 δισεκατομμυρίων ευρώ για να μη χρεοκοπήσει.
Η χώρα άρχισε να αποπληρώνει τα πρώτα δάνεια διάσωσης προς τους εταίρους της στην ευρωζώνη πέρυσι ενώ αναμένεται να αποπληρώσει όλα τα δάνεια διάσωσης έως το 2070.
π9οι0ξοπ.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης