Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΕΛΣΤΑΤ: Δημητριακά και ελαιόλαδο πρωταθλητές στις ανατιμήσεις με πάνω από 33%

ΕΛΣΤΑΤ: Δημητριακά και ελαιόλαδο πρωταθλητές στις ανατιμήσεις με πάνω από 33%
Πού εντοπίζονται οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις

Εκρηκτική άνοδο τιμών που ξεπερνά το 33% από τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων και κρεάτων το Σεπτέμβριο που μετακυλίεται στους καταναλωτές κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ. Οι ανατιμήσεις είναι αποτέλεσμα της ανόδου κατά 9,3% του κόστους παραγωγής στη γεωργία και τη κτηνοτροφία

Ειδικότερα από τα στοιχεία προκύπτει αύξηση κατά 15,9% του Γενικού Δείκτη Τιμών Εκροών (τιμές πώλησης των προϊόντων από τους παραγωγούς) στη γεωργία και τη κτηνοτροφία το Σεπτέμβριο έναντι του ίδιου μήνα πέρυσι οπότε υπήρξε μείωση τιμών κατά 0,2%. Σε σύγκριση με τον Αύγουστο η αύξηση ήταν 0,4% και στο δωδεκάμηνο Οκτωβρίου 2020 – Σεπτεμβρίου 2021 5,5%.

Πού εντοπίζονται οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις

Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις εντοπίζονται στα δημητριακά (33,2%), το ελαιόλαδο (33%), τα φρούτα (14,4%), τα λαχανικά και κηπευτικά (12,8%) και τις πατάτες (6,9%). Αντίθετα η τιμή πώλησης του κρασιού από τους παραγωγούς εμφανίζει πτώση 3,7%.

Στα κρέατα η μέση αύξηση ήταν 2,5%.

Όσον αφορά στο κόστος παραγωγής ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών στη γεωργία και κτηνοτροφία το Σεπτεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 9,3% έναντι μείωσης 3,4% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του Σεπτεμβρίου 2020 με τον Σεπτέμβριο 2019. Η αύξηση οφείλεται στην αύξηση κατά 10,7% του δείκτη τιμών κυρίως σε ενέργεια, λιπαντικά και ζωοτροφές.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης