Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γεωργιάδης: Lockdown δεν θα υπάρξει - Πιθανά τοπικά περιοριστικά μέτρα μόνο για τους ανεμβολίαστους

Γεωργιάδης: Lockdown δεν θα υπάρξει - Πιθανά τοπικά περιοριστικά μέτρα μόνο για τους ανεμβολίαστους
"Η πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων δεν είχε την επίπτωση που οι εκπρόσωποι των εμπόρων διαφήμιζαν τις προηγούμενες μέρες. Δεν υπήρξε σημαντική μεταβολή στον τζίρο του Σαββάτου της 6ης Νοεμβρίου με το Σάββατο της 30ης Οκτωβρίου", τόνισε ο Άδ. Γεωργιάδης
Σχετικά Άρθρα

«Lockdown δεν θα υπάρξει» ξεκαθάρισε εκ νέου ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για τοπικά περιοριστικά μέτρα που θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους.
«Τοπικά περιοριστικά μέτρα θα μπορούσαν να υπάρξουν, όμως η γενική μας αρχή είναι ότι και αυτά θα αφορούν στους ανεμβολίαστους. Προσπαθούμε στο μέτρο του εφικτού τα οριζόντια μέτρα να μην επηρεάζουν πολύ τη ζωή των εμβολιασμένων», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Γεωργιάδης.
Εξηγώντας γιατί αποκλείεται ένα lockdown ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε «όχι επειδή αποκλείεται να βρεθούμε σε δύσκολες καταστάσεις, δυστυχώς δεν αποκλείεται, με 35% των πολιτών ανεμβολίαστους. Ο λόγος που δεν θα γίνει το lockdown είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να παραβιάσει συνταγματικές ελευθερίες των εμβολιασμένων, οι οποίοι δια της επιλογής τους να εμβολιαστούν, δεν κινδυνεύουν πλέον να χάσουν τη ζωή τους. Άρα, δεν μπορείς να τους πεις ότι σε "κλείνω σπίτι"».
Κατά τον ίδιο, το πρόβλημα με την πανδημία είναι ότι οι εμβολιασμένοι και κολλάνε και μπορούν να μεταδώσουν, όμως δεν πεθαίνουν, δεν πάνε σε εντατική και δεν επιβαρύνουν το σύστημα υγείας, σε αντίθεση με τους ανεμβολίαστους, που αν κολλήσουν, 1 στους 10 μπορεί να πεθάνει.

Καθημερινά έως 30 χιλ. ραντεβού για εμβολιασμό

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι από τη μέρα που ανακοινώθηκαν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ξαφνικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα «πήρε μπρος» και καθημερινά κλείνονται 20.000-30.000 ραντεβού.
Απαντώντας γιατί δεν επιβλήθηκαν rapid test και στα σούπερ μάρκετ, είπε ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να αποκλείσει την πρόσβαση σε εκείνη τη μειοψηφία των πολιτών που όχι μόνο δεν κάνουν το εμβόλιο, αλλά δεν κάνουν ούτε τεστ. «Αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορείς να τους αφήσεις να πεθάνουν της πείνας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Χωρίς προβλήματα η αγορά λόγω μέτρων – Δίχως σημαντική μεταβολή στον τζίρο

Αναφορικά με την εικόνα της αγοράς από την πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων (στις 6/11), ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι κινήθηκε ικανοποιητικά, χωρίς προβλήματα και αξιόλογες μεταβολές στον τζίρο των επιχειρήσεων.
Όπως είπε, «έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε από το σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών τι συμβαίνει στην αγορά κάθε μέρα, από τις εισπράξεις του ΦΠΑ δηλαδή. Επίσης, είμαστε σε θέση να έχουμε επικοινωνία με πάρα πολλά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Η πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων δεν είχε την επίπτωση που οι εκπρόσωποι των εμπόρων διαφήμιζαν τις προηγούμενες μέρες. Δεν υπήρξε σημαντική μεταβολή στον τζίρο του Σαββάτου της 6ης Νοεμβρίου με το Σάββατο της 30ης Οκτωβρίου. Μάλιστα, με πελάτες που συνομίλησα χθες, μου έλεγαν ότι αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια με τα μέτρα, γιατί φοβούνταν».
Ο ίδιος απαντώντας στις αντιδράσεις των εμπόρων, δήλωσε ότι «σέβομαι αυτό που λένε οι έμποροι γιατί να επιβάλλονται πρόστιμα στους ίδιους λόγω πλημμελών ελέγχων, υπάρχει όμως και ένας ισχυρός αντίλογος. Εάν πούμε ότι δεν έχουν καμία ευθύνη τα καταστήματα, κανένας δε θα κάνει έλεγχο. Αν κανένας δεν κάνει έλεγχο, ο βασικός στόχος που είναι ο έλεγχος της πανδημίας, δεν θα επιτευχθεί».

Περί ανατιμήσεων

Περαιτέρω, για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου τις τελευταίες ημέρες έχουν πέσει και αν αυτό συνεχιστεί, σύντομα θα υπάρξει μια ομαλοποίηση της αγοράς. Κληθείς να απαντήσει στο αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να ενισχύσει περαιτέρω νοικοκυριά και επιχειρήσεις, υπογράμμισε πως ότι «το σύνθημα της κυβέρνησης είναι κανείς δεν θα μείνει μόνος του πίσω. Είμαστε η κυβέρνηση που έχουμε δώσει στους περισσότερους τα περισσότερα».
Μάλιστα, δεδομένης της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση, ανέφερε ότι στο νέο ΕΣΠΑ «θα χρησιμοποιήσουμε χρήματα για να χορηγήσουμε δάνεια με κρατική εγγύηση».
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης