Τελευταία Νέα
Οικονομία

Reuters: Η κλιματική αλλαγή απειλεί την ελληνική οικονομία - Στουρνάρας: Δεν έχουν γίνει αρκετά για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Reuters: Η κλιματική αλλαγή απειλεί την ελληνική οικονομία - Στουρνάρας: Δεν έχουν γίνει αρκετά για την αντιμετώπιση του προβλήματος
Ο τουρισμός, όπου βασίζεται η ελληνική οικονομία, είναι ευάλωτος στην κλιματική αλλαγή
Σχετικά Άρθρα

Οι δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ελληνική οικονομία περιγράφονται σε δημοσίευμα του Reuters με τίτλο «Mετά την κρίση χρέους, η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει τις απειλές της κλιματικής αλλαγής».
Στο δημοσίευμα περιλαμβάνονται και δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ζητά δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν γίνει αρκετά βήματα.
«Τώρα ο αντίκτυπος της αύξησης της θερμοκρασίας, του φρικτού καιρού και της επιταχυνόμενης διάβρωσης των ακτών σε βασικούς τομείς όπως ο τουρισμός και η γεωργία θα μπορούσε να θέσει ξανά σε κίνδυνο τα οικονομικά της πιο υπερχρεωμένης χώρας της Ευρώπης» αναφέρεται σε δημοσίευμα.

Τι θα κάνει ο τουρισμός, χωρίς παραλίες;

Στο δημοσίευμα του Reuters περιλαμβάνονται και δηλώσεις του Γιώργου Περπερή από τη Νέα Ηράκλεια.
«Τα χρόνια της κρίσης ήταν πραγματικά δύσκολα, πολλά καταστήματα έκλεισαν και ο τουρισμός μειώθηκε. Μετά ήρθε και ο κορωνοϊός» δήλωσε ο ίδιος, ο οποίος είναι συνταξιούχος μηχανικός και αρχηγός τοπικής κοινότητας. «Αλλά η κλιματική αλλαγή ενδεχομένως να είναι χειρότερη. Τι θα κάνει ο τουρισμός, εάν δεν έχει μείνει καμία παραλία;» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διάβρωση των ακτών στη Χαλκιδική, που προσελκύει περίπου το 10% των 30 εκατ. επισκεπτών της Ελλάδας σε ετήσια βάση, έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια.
Reuters2_1.JPG
Το κόστος

Σύμφωνα με το Reuters, πριν την πανδημία, ο τουρισμός αποτελούσε το ένα πέμπτο της ελληνικής οικονομία και παρόμοιο ποσοστό αντιστοιχούσε στις θέσεις εργασίας, με τζίρο 18 δισ. ευρώ το 2019.
«Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή -ακραίες καιρικές συνθήκες, παλίρροιες που πλημμυρίζουν παραλίες, καυτά καλοκαίρια και μείωση των βροχοπτώσεων- θα μπορούσαν να επιβαρύνουν σημαντικά την δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδας από το 2009, το κόστος για την ελληνική οικονομία από την αδράνεια όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, υπερβαίνει τα 700 δισ. ευρώ έως το 2100, αντιπροσωπεύοντας μείωση 2% της εθνικής παραγωγής κάθε χρόνο. Στον αντίποδα, τα μέτρα θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος κατά 30%, και τις πολιτικές μετριασμού των επιπτώσεων κατά 30%.
«Με χρέος στο 196,6% του ΑΕΠ, η Ελλάδα είναι πιο χρεωμένη χώρα στην ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτό, είναι ζωτικής σημασίας η διατήρηση της ανάπτυξης ώστε η χώρα να μπορεί να είναι συνεπής στις αποπληρωμές» επισημαίνει το Reuters.
Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε στο Reuters ότι τα οικονομικά της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμα.
Οι πληρωμές τόκων για το χρέος -το μεγαλύτερο μέρος του αναχρηματοδοτήθηκε με πολύ χαμηλά επιτόκια της τάξης του 1,5%- μεταφράζονται σε λιγότερο από το 3% της εθνικής παραγωγής ετησίως. Οι ρυθμοί ανάπτυξης θα πρέπει να υπερβαίνουν το κόστος δανεισμού για να τηρηθεί ένα όριο σε αυτό το χρέος, είπε ο κ. Στουρνάρας.
Όμως, καθώς οι ηγέτες συναντώνται στη Γλασκώβη για την παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα COP26, ο διοικητής της ΤτΕ εμφανίστηκε ανήσυχος ότι δεν έχουν γίνει αρκετά για την αντιμετώπιση των πιο καταστροφικών επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
«Δεν είναι μόνο μια θεωρία ή ένα ακαδημαϊκό ζήτημα, είναι γεγονός και φοβάμαι ότι ο κόσμος δεν κάνει αρκετά», είπε ο κ. Στουρνάρας για να συμπληρώσει «ο ορίζοντας είναι τόσο μακρινός που κανείς δεν πιστεύει ότι πρέπει να αναλάβουμε δράση τώρα για να λύσουμε αυτό που θα εμφανιστεί κυρίως σε 50 χρόνια από τώρα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης