Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κομισιόν: Άνω του 6% η ανάπτυξη στην Ελλάδα για το 2021 - Αναθεωρεί επί τα βελτίω τις προβλέψεις της

Κομισιόν: Άνω του 6% η ανάπτυξη στην Ελλάδα για το 2021 - Αναθεωρεί επί τα βελτίω τις προβλέψεις της
Πέραν των παρενεργειών από την πανδημία σε υπ αριθμόν ένα κίνδυνο εξελίσσεται η ακρίβεια
Σχετικά Άρθρα

Σε ανοδική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να προχωρήσει η Κομισιόν για το τρέχον έτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην έκθεση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες η Επιτροπή βάζει το πήχη της ανάπτυξης υψηλότερα από το 6% έναντι 4,3% που ήταν η εκτίμηση τον περασμένο Ιούλιο.
Για το 2022 το πιο πιθανό σενάριο σύμφωνα με κοινοτικές πηγές είναι να ψαλιδιστούν οι προβλέψεις για 6% το επόμενο έτος και ο ρυθμός να κατέβει στη περιοχή του 4,5% που είναι η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Στην ίδια έκθεση η Κομισιόν αναμένεται να χτυπά καμπανάκι για τους κινδύνους που εγκυμονούν το εκρηκτικό μίγμα της πανδημίας και της ακρίβειας που δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας στην οικονομία, επιβαρύνουν το κόστος για τις επιχειρήσεις και συρρικνώνουν το εισόδημα των νοικοκυριών επηρεάζοντας αρνητικά την κατανάλωση.
Επίσης ζητούμενο παραμένει η ταχύτητα ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα μετά τη σταδιακή κατάργηση των μέτρων στήριξης και η έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η πρόβλεψη της Κομισιόν για ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης είναι απόρροια των υψηλότερων του αναμενόμενου επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο εξάμηνο του έτους και της σημαντικής ανάκαμψης του τουρισμού και του εμπορίου στο τρίτο τρίμηνο του έτους.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού επισημαίνεται ότι στη μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 6,1% το 2021 θα προέλθει από την αύξηση κατά 2,9% της πραγματικής ιδιωτικής κατανάλωσης σε ετήσια βάση, την άνοδο κατά 11,1% των πραγματικών επενδύσεων συγκριτικά με πέρυσι, τη στήριξη των εισοδημάτων και των επιχειρήσεων μέσω των κρατικών ενισχύσεων και τη θετική συμβολή του εξωτερικού τομέα στην οικονομική ανάκαμψη κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες λόγω της ανόδου των καθαρών εξαγωγών.

Ωστόσο το σκηνικό για τις προοπτικές της οικονομίας τους επόμενους μήνες γίνεται ακόμα πιο ρευστό και θολό λόγω της έξαρσης της υγειονομικής κρίσης και της αλματώδους αύξησης των τιμών στην ενέργεια που επηρεάζουν ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών, παράγοντες που καλλιεργούν κλίμα ανασφάλειας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για την επόμενη ημέρα και απειλούν να ανοίξουν νέες πληγές στα εισοδήματα και στην πραγματική οικονομία.

Πέραν των παρενεργειών από την πανδημία σε υπ αριθμόν ένα κίνδυνο εξελίσσεται η ακρίβεια.
Το ράλι των τιμών που φέρνει μεγάλες επιβαρύνσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς συρρικνώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και οδηγεί εκ των πραγμάτων σε συγκράτηση της ιδιωτικής κατανάλωσης που αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης.
Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία του ΙΟΒΕ που δείχνουν αισθητή επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Οκτώβριο με το 54% των νοικοκυριών να αναμένουν χειροτέρευση της οικονομικής τους κατάστασης τους επόμενους 12μήνες ενώ σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ το 82% των εργαζόμενων προβλέπει σημαντικές ακόμα και δυσβάσταχτες απώλειες στις πραγματικές τους αποδοχές από το κύμα των ανατιμήσεων.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης