Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ακρίβεια και κορωνοϊός πολιορκούν τον κρατικό προϋπολογισμό - Η κυβέρνηση αποκλείει νέα καραντίνα στην οικονομία

Ακρίβεια και κορωνοϊός πολιορκούν τον κρατικό προϋπολογισμό - Η κυβέρνηση αποκλείει νέα καραντίνα στην οικονομία
Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί μεγάλος προβληματισμός καθώς η δυναμική της διπλής κρίσης αλλάζει τα δεδομένα
Σχετικά Άρθρα

Εκρηκτικό τοπίο στον προϋπολογισμό δημιουργούν η έξαρση της πανδημίας και το διογκούμενο κύμα ακρίβειας στην αγορά ασκώντας πιέσεις για πρόσθετα μέτρα στήριξης που θα επιδεινώσουν τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό.
Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί μεγάλος προβληματισμός καθώς η δυναμική της διπλής κρίσης αλλάζει τα δεδομένα και οδηγεί σε υποχρεωτική αναδιάταξη των κινήσεων για να αντιμετωπιστούν τα νέα πλήγματα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας έχει καταστήσει σαφές ότι μετά τα κονδύλια συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ που δαπανήθηκαν για τις αποζημιώσεις από τις πυρκαγιές και την κάλυψη μέρους του ενεργειακού κόστους περιορίζονται οι δυνατότητες για οποιαδήποτε άλλη χρηματοδοτική παρέμβαση τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά.
Αν υπάρξουν αποφάσεις για παρεμβάσεις αυτές θα ληφθούν στις αρχές του επόμενου χρόνου καθώς το πρωτογενές έλλειμμα οδηγείται και φέτος σε νέο κόκκινο ρεκόρ στην περιοχή του 7,4% του ΑΕΠ από 7,1% που ήταν ο στόχος με την τελευταία επί τα χείρω αναθεώρηση.
Για το 2022 τα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας μειώνονται δραστικά σε μόλις 2,9 δισ. ευρώ από 16,8 δισ. ευρώ φέτος ωστόσο αρμόδιες πηγές ανοίγουν παράθυρο για ευρύτερο πακέτο παρεμβάσεων καθώς η εμπειρία δείχνει ότι η καμπύλη της πανδημίας είναι απρόβλεπτη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο στο προσχέδιο του προϋπολογισμού όσο και στις εκθέσεις και αναλύσεις για τη πορεία της οικονομίας επισημαίνεται ότι η πορεία της πανδημίας αποτελεί αστάθμητη απειλή για τα δημόσια οικονομικά και την ανάπτυξη.
Στην παρούσα φάση η κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο οικονομικής καραντίνας.
Σε ότι αφορά τον άλλο δημοσιονομικό κίνδυνο που πηγάζει από την αλματώδη άνοδο των τιμών στην ενέργεια που διαχέει την ακρίβεια σε ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών συνεχίζεται με αμείωτη ένταση διαψεύδοντας τις προβλέψεις τόσο για τον ρυθμό αύξησης όσο και για τη διάρκεια.
Σημειώνεται ότι οι νέες αναθεωρημένες προβλέψεις κάνουν λόγο για διατήρηση των έντονων πληθωριστικών πιέσεων τουλάχιστον έως και το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Η δυναμική του πληθωρισμού προοιωνίζεται ισχυρότερα σε σχέση με τις αρχικές κυβερνητικές εκτιμήσεις πλήγματα στα εισοδήματα των νοικοκυριών και στις επιχειρήσεις και αποδυνάμωση της ισχύος του πακέτου των 500 εκ. ευρώ για την απορρόφηση των επιβαρύνσεων αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειασθεί επέκταση της χρονικής διάρκειας των μέτρων ακόμα και εμπλουτισμός τους προκειμένου να αποτραπούν μεγάλες και δυσβάσταχτες απώλειες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Παρά ταύτα ο κ. Σταικούρας ζήτησε να μη δημιουργούνται πληθωριστικές προσδοκίες, επισημαίνοντας ότι «μπορεί ο τιμάριθμος τον Οκτώβριο να κινείται υψηλότερα από ό,τι περιμέναμε, στην περιοχή του 3% αλλά το φαινόμενο φαίνεται παροδικό και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να λειτουργήσουν και οι επιχειρήσεις».

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης