Τελευταία Νέα
Οικονομία

Θα είναι έκπληξη εάν αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒ+ η Standard and Poor’s στις 22/10, παρά την πολιτική παρέμβαση

Θα είναι έκπληξη εάν αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒ+ η Standard and Poor’s στις 22/10, παρά την πολιτική παρέμβαση
Η Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα με την χαμηλότερη βαθμολογία και είναι πιθανό να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε Ba2 υπό όρους στις 19 Νοεμβρίου 2021
Σχετικά Άρθρα

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s καθώς στις 22 Οκτωβρίου θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία.
Επισημαίνεται ότι σε συνέντευξη της Standard and Poor’s, στο bankingnews τον Απρίλιο του 2021 είχε αναφέρει ότι μπορεί να υπάρξει και νέα αναβάθμιση τους επόμενους μήνες...

Να σημειωθεί ότι η Standard and Poor’s βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ, με θετικές προοπτικές ενώ στις 19 Νοεμβρίου 2021 θα αξιολογήσει την Ελλάδα η Moody’s που βαθμολογεί την χώρα στην κλίμακα Ba3 με σταθερές προοπτικές.
Η Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα με την χαμηλότερη βαθμολογία και είναι πιθανό να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε Ba2 υπό όρους στις 19 Νοεμβρίου 2021.
Για την Standard and Poor’s το βασικό σενάριο θέλει να μην υπάρξει νέα αναβάθμιση καθώς επόμενη βαθμολογία είναι η ΒΒ+ μια κλίμακα χαμηλότερα πριν την επενδυτική βαθμίδα δηλαδή βαθμολογίες ΒΒΒ-…
Η αναβάθμιση σε ΒΒ+ αναμένεται Απρίλιο του 2022 στο βασικό σενάριο... αλλά οι αξιολογήσεις είναι πολιτική και τίποτε δεν μπορεί να λεχθεί με απόλυτο τρόπο.
Αξίζει να επισημανθεί ότι υπάρχουν ενδείξεις πολιτικής παρέμβασης προς την Standard and Poor’s για να αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ+, ωστόσο επειδή ήδη αναβάθμισε την Ελλάδα μια κλίμακα μέσα στο 2021… το πιθανότερο σενάριο είναι ότι δεν θα προβεί σε καμία κίνηση.
Είθισται οι οίκοι αξιολόγησης να αναβαθμίζουν την Ελλάδα κατά μια κλίμακα ή μια φορά τον χρόνο, οπότε οτιδήποτε άλλο θα αποτελέσει έκπληξη.
Την ίδια τακτική έχει ακολουθήσει και η Fitch, αλλά και η DBRs και υπό όρους η Moody’s.

Επενδυτική βαθμίδα τέλη του 2022

Επενδυτική βαθμίδα σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα κάνει αποδεκτά – νόμιμα πλέον – τα ελληνικά ομόλογα για πράξεις νομισματικής πολιτικής και πλέον δεν θα χαρακτηρίζονται ως ομόλογα σκουπίδια.
Το βασικό σενάριο θέλει η διαδικασία αναβάθμισης να είναι πολύ αργή όσο πλησιάζει η Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.
Μόνο εάν υπάρξει πολιτική παρέμβαση… θα μπορούσαν οι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης να επιταχύνουν τις αναβαθμίσεις…
Να σημειωθεί ότι βαθμολογία ΒΒ+ δηλαδή μια βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα δίνει η Γερμανική Scope η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί από την ΕΚΤ.
Rating_20-09-2021.jpg

Η ΕΚΤ θα στηρίξει την Ελλάδα με waiver 6 έως 12 μηνών έως ότου αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα – Ανησυχία για τα ομόλογα

Τέλη Μαρτίου του 2022 η ΕΚΤ θα λήξει το πρόγραμμα Πανδημίας στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα παρ΄ ότι δεν πληροί τα κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η ΕΚΤ επειδή δεν θέλει να δημιουργήσει νέα κρίση χρέους στην Ελλάδα σχεδιάζει να δώσει waiver δηλαδή δυνατότητα να παραμείνει σε πρόγραμμα για άλλους 6 με 12 μήνες η Ελλάδα έως ότου αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα ή investment grade ή βαθμολογία ΒΒΒ- και υψηλότερη.
Ως γνωστό η Ελλάδα εντάχθηκε από το παράθυρο στο παράλληλο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ονομάστηκε πρόγραμμα Πανδημίας.
Ταυτόχρονα ειδικά για την Ιταλία μειώθηκε η βαθμολογία εισόδου στο πρόγραμμα Πανδημίας καθώς αυτό συνέβη υπό τον φόβο επιθετικών υποβαθμίσεων ορισμένων χωρών το 2020.
Η ΕΚΤ που πριν την κρίση της Πανδημίας δεν επέδειξε καμία ανοχή και ο Draghi τότε επικεφαλής της ΕΚΤ και σήμερα πρωθυπουργός της Ιταλίας έκανε υποδείξεις στην Ελλάδα… σήμερα έχει παραβιάσει κατάφορα το καταστατικό της και τις βασικές αρχές της… για να αποτρέψει την κρίση χρέους.
Η πανδημία δημιούργησε ένα μεγάλο πρόβλημα, αύξησε κατακόρυφα το δημόσιο χρέος και εκτόξευσε το δημοσιονομικό έλλειμμα εντός και εκτός Ελλάδος.
Η Ελλάδα έχει συνολικό δημόσιο χρέος μαζί με τα repos κοντά στα 390 δισεκ. σχεδόν 400 δισεκ. αλλά οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων βρίσκονται στο 0,96%.
Εάν τα ελληνικά ομόλογα δεν ήταν στο πρόγραμμα Πανδημίας σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων θα ήταν μεταξύ 2,5% με 3% και προφανώς πάλι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε οξύτατη κρίση χρέους.
Η ΕΚΤ δημιούργησε ένα σύστημα Φρανκενσταιν, μια τερατογένεση, και χωρίς αυτό το Πρόγραμμα Πανδημίας θα δραματικά επιδεινωθεί πολλές οικονομίες στην ευρωζώνη.
Η Ελλάδα με την χάλια οικονομία που διαθέτει δεν δικαιολογεί 0,96% αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα, είχε φθάσει η απόδοση έως το 0,55%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης