Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χατζηδάκης (υπ. Εργασίας): Από το 2022 ουσιαστική αύξηση στον κατώτατο μισθό – Τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ για την κατάρτιση

Χατζηδάκης (υπ. Εργασίας): Από το 2022 ουσιαστική αύξηση στον κατώτατο μισθό – Τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ για την κατάρτιση

Εντός των επόμενων επόμενων ημερών θα παρουσιαστεί το νέο ΕΣΠΑ – Τα προγράμματα κατά του κοινωνικού αποκλεισμού και η Ψηφιακή κάρτα

Στο νέο ΕΣΠΑ, το οποίο θα παρουσιαστεί εντός των επομένων ημερών αναφέρθηκε, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι θα υπάρχουν προγράμματα για νέες θέσεις εργασίας, αλλά και για την αντιμετώπιση της φτώχειας.
Εκτός αυτού, ανάμεσα στα προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν συγκαταλέγονται και οι «νταντάδες της γειτονιάς».
Σε ό,τι αφορά στην κατάρτιση ο Κ. Χατζηδάκης είπε ότι δεν θα αποκλειστεί κανείς, αλλά θα «υψώσουμε τον πήχη» καθώς θα υπάρχει πιστοποίηση τόσο για τις υπηρεσίες που θα παρέχουν την κατάρτιση όσο και για τους ωφελούμενους.

Ψηφιακή κάρτα

Επίσης από το νέο ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτηθεί και το μέτρο της ψηφιακής κάρτας για τους εργαζόμενους, που ως στόχο έχει την προστασία τους από παραβάτες εργοδότες που δεν σέβονται το ωράριο των εργαζομένων, ενώ θα υπάρξει χρηματοδότηση και για προγράμματα του ΕΦΚΑ.

Σίτιση και στέγαση

Στο νέο ΕΣΠΑ θα υπάρχουν επίσης δράσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας στους τομείς τόσο της σίτισης όσο και της στέγασης, ενώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθεί και το πρόγραμμα του «προσωπικού βοηθού» για ανθρώπους με αναπηρία και θα προσληφθούν σε πρώτη φάση 2.000 άτομα για να στελεχώσου τις θέσεις αυτές.
Παράλληλα θα θεσπιστεί και η «κάρτα αναπηρίας» που θα είναι ένα σημαντικό εργαλείο διευκόλυνσης των ατόμων με αναπηρία στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο.

Εκκρεμείς συντάξεις

Ο κ. Χατζηδάκης, ερωτηθείς για τις εκκρεμείς συντάξεις, είπε ότι το καλοκαίρι του 2019 αυτές ήταν 190.000, τον χειμώνα που ανέλαβε ο ίδιος το Υπουργείο, είχαν πέσει στις 155.000 και σήμερα είναι περίπου 129.000.
Η πρόοδος είναι εμφανής αλλά ο αριθμός τους είναι ακόμα πολύ υψηλός και γίνονται συντεταγμένες προσπάθειες για την επιτάχυνση των διαδικασιών, τα αποτελέσματα των οποίων θα τα δούμε σύντομα.

Κατώτατος μισθός

Τέλος αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό, τόνισε ότι φέτος δόθηκε μια μικρή συμβολική αύξηση 2% παρότι λόγω της πανδημίας βιώσαμε μια περίοδο μεγάλης ύφεσης.
Τώρα όμως που η οικονομία βρίσκεται σε φάση δυναμικής ανάπτυξης, όπως έχει δηλώσει και ο Πρωθυπουργός, στόχος είναι η ανάκαμψη αυτή να φανεί και στις τσέπες των εργαζομένων, είπε ο κ. Χατζηδάκης, διαβεβαιώνοντας πως μέσα στο 2022 θα υπάρξει ουσιαστική αύξηση στον κατώτατο μισθό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης