Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας (ΥΠΟΙΚ): Μειώσεις φόρων και εισφορών από το 2022 εφόσον υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος

Σταϊκούρας (ΥΠΟΙΚ): Μειώσεις φόρων και εισφορών από το 2022  εφόσον υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2022 θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Σχετικά Άρθρα

Περαιτέρω μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν απαραίτητα δημοσιονομικά περιθώρια, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021.
Εν προκειμένω, σε συνέντευξη που στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου επανέλαβε τη θέση του υπέρ των νέων μειώσεων των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών, υπό την προϋπόθεση ωστόσο οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας θα είναι υψηλότεροι των εκτιμώμενων, προκειμένου να προκύψει ο αναγκαίας δημοσιονομικός χώρος.

Δημοσιονομική προσαρμογή και ανάπτυξη

Υπενθυμίζεται ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2022 θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα (3/10), προβλέποντας ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 6,1% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το προσχέδιο περιλαμβάνει επίσης την επαναφορά της δημοσιονομικής ισορροπίας, μέσω μιας προσαρμογή, η οποία θα στηρίζεται στην ανάπτυξη.
Ειδική αναφορά έκανε και στον κατώτατο μισθό, σημειώνοντας ότι το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει (αύξηση 2% από 1η Ιανουαρίου) και εκτιμώντας ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα όσο βελτιώνεται η παραγωγικότητα και ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα.

Ρυθμίσεις οφειλών

Χθες, στο μεταξύ, ο κ. Σταϊκούρας, με δηλώσεις του προανήγγειλε ότι όσοι τέθηκαν εκτός των ρυθμίσεων των 100 και 120 δόσεων, οι οποίες αφορούν παλαιά χρέη, θα έχουν δυνατότητα επανένταξης και τον Οκτώβριο.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρότινος, όσοι φορολογούμενοι είχαν τεθεί εκτός των ρυθμίσεων, λόγω μη πληρωμής ορισμένων δόσεων κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, είχαν τη δυνατότητα να επανενταχθούν, υπό την προϋπόθεση καταβολής των δόσεων του Αυγούστου – Σεπτεμβρίου.

Λεπτομέρειες για την επανένταξη

Η εν λόγω δυνατότητα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα παραταθεί και τον Οκτώβριο, σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης των φορολογούμενων.
Περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο επανένταξης αναμένεται να γίνουν γνωστές το αμέσως επόμενο διάστημα.
Όσον αφορά τα χρέη που «γεννήθηκαν» μέσα στην πανδημία, ο κ. Σταϊκούρας παρέπεμψε στη ρύθμιση των 36 έως 72 δόσεων, η οποία θα ξεκινήσει από 1η Ιανουαρίου του 2022.
«Η ελληνική κυβέρνηση βελτιώνει, με μόνιμα μέτρα, το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη, μειώνοντας φόρους και ασφαλιστικές εισφορές» έσπευσε να σχολιάσει, τέλος, ο υπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης