Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αναδρομικά σε συνταξιούχους – Την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου οι πληρωμές – Οι δικαιούχοι και τα ποσά

tags :
Αναδρομικά σε συνταξιούχους – Την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου οι πληρωμές – Οι δικαιούχοι και τα ποσά
Περιορισμένος ο αριθμός των τελικών δικαιούχων, χαμηλότερα τα  ποσά

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή των αναδρομικών σε πάνω από 130.000 συνταξιούχους, καθώς την Τετάρτη 29/9, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΦΚΑ θα προχωρήσει σε εμβόλιμη πληρωμή τους.
Ο τελικός αριθμός των δικαιούχων, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να είναι μικρότερος και τα ποσά που θα λάβουν χαμηλότερα, καθώς με βάση τον νόμο 4670/2020, για να πληρωθεί ένας συνταξιούχος αναδρομικά και αυξήσεις θα πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθες τρεις προϋποθέσεις: να έχει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, να έχει συνταξιοδοτηθεί πριν τον Μάιο του 2016 (οι μετά του Μαΐου 2016 έχουν ήδη λάβει αναδρομικά, πλην λιγοστών εξαιρέσεων που θα πληρωθούν τέλος Οκτωβρίου) και να να διατηρούν μικρή ή μηδενική προσωπική διαφορά, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.
Αυτές τις τρεις προϋποθέσεις φαίνεται να καλύπτουν συνολικά μόλις 130.000 συνταξιούχοι από το 1,8 περίπου εκατομμύρια που έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν τον Μάιο του 2016.
Επιπλέον, υπάρχουν 215.000 παλαιοί συνταξιούχοι, των οποίων ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για σύνθετες περιπτώσεις, με λάθη ή ελλιπή στοιχεία στο σύστημα. Εκτιμάται ότι μόνο οι 40.000-50.000 τελικά θα πληρωθούν αναδρομικά, καθώς θα πληρούν επίσης και τις τρεις προϋποθέσεις.

Τα ποσά

Εκτός από τον περιορισμένο αριθμό των τελικών δικαιούχων, τα αναδρομικά που θα λάβουν θα είναι επίσης χαμηλά, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπολογίζονται κατά μέσο σε 200-250 ευρώ, ενώ οι αυξήσεις στις συντάξεις τους δεν θα υπερβούν το 2-3%.
Μάλιστα, εκτιμάται ότι τα ποσά που θα λάβουν θα είναι λιγότερα ακόμη και από εκείνα που έλαβαν οι νέοι συνταξιούχοι τον περασμένο Ιούνιο (κατά μέσο όρο 1.000 ευρώ για τους συνταξιούχους του δημοσίου και 860 ευρώ του ιδιωτικού τομέα).
Αιτία αυτού, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η προσωπική διαφορά που χιλιάδες συνταξιούχοι διατηρούν, που επί της ουσίας είναι η έμμεση λογιστική μείωση που έγινε στο ανταποδοτικό κομμάτι των περισσότερων συντάξεων, όταν αυτές επανυπολογίστηκαν με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου. Τις υψηλότερες έμμεσες (λογιστικές) μειώσεις που ξεπερνούσαν το 20% και πολλές φορές και το 30% υπέστησαν οι άνω των 30 ετών ασφάλισης συνταξιούχοι.
Έτσι, υπολογίζεται ότι περίπου 740.000 είναι οι συνταξιούχοι με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης που διατηρούν προσωπική διαφορά, εκ των οποίων οι 130.000 διατηρούσαν μικρή ή μηδενική προσωπική διαφορά και γι' αυτό θα πληρωθούν στις 29 Σεπτεμβρίου με τη λήψη περιορισμένων ποσών, επειδή έπρεπε να καλυφθεί πρώτα η προσωπική διαφορά και ό,τι απέμεινε να τους πιστωθεί στους λογαριασμούς.
Επίσης, περίπου 520.000 συνταξιούχοι διατηρούσαν μεγάλη προσωπική διαφορά και γι' αυτό δεν έλαβαν αναδρομικά, ενώ οι υπόλοιποι 90.000 ανήκουν στη μερίδα των 215.000 συνταξιούχων των οποίων ο επανυπολογισμός θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους και από τους οποίους, 20.000-30.000 θα πληρωθούν αναδρομικά και αυξήσεις.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης