Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Δεν θα συμπεριλάβει τον φόρο κληρονομιάς η απαλλαγή από τις γονικές παροχές

Σταϊκούρας: Δεν θα συμπεριλάβει τον φόρο κληρονομιάς η απαλλαγή από τις γονικές παροχές
Όσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός ανάπτυξης, τόσο θα ανταποδίδουμε στην κοινωνία υποστήριξε ο κ.Σταϊκούρας
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως η απαλλαγή από τον φόρο για τις γονικές παροχές ακίνητης και κινητής περιουσίας αξίας έως 800.000 ευρώ που θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου, δεν θα συμπεριλάβει τον φόρο κληρονομιάς διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος υποστήριξε πως «όσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός ανάπτυξης, τόσο θα ανταποδίδουμε στην κοινωνία».
«Θα υπάρχει μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία για τη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.
Η χώρα καλύπτει γρηγορότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εντός και εκτός Ελλάδας, το χαμένο έδαφος του 2020, και με βάση τους πρόδρομους δείκτες του γ' τριμήνου η ανάπτυξη θα είναι ισχυρότερη από τη νέα πρόβλεψη για 5,9%» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Σταϊκούρας, τονίζοντας πως θετική είναι η εικόνα και για τα φορολογικά έσοδα του Σεπτεμβρίου και ειδικά στο σκέλος του ΦΠΑ.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «με τα σημερινά δεδομένα θα παραμείνουμε στο 5,9% έως το προσχέδιο του προϋπολογισμού».

Εισφορά αλληλεγγύης

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι «εάν η ανάπτυξη είναι υψηλότερη και η εκτέλεση του προϋπολογισμού καλύτερη, θα συζητήσουμε τις νέες προτεραιότητες πολιτικής».
Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ, τα εκκαθαριστικά του οποίου αναρτώνται από αύριο Τετάρτη 22/9 ο κ.Σταϊκούρας σημείωσε ότι ο φόρος θα είναι μειωμένος κατά 22% μεσοσταθμικά σε σχέση με το 2019, και ειδικά στις περιουσίες έως 200.000 ευρώ αναλογεί το 67% της μείωσης.
Επανέλαβε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα καταβολής των δύο πρώτων δόσεων έως το τέλος του Οκτωβρίου χωρίς επιβάρυνση και αποσαφήνισε πως δεν θα υπάρχει έκπτωση στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου.
Σημειώνεται ότι, υπάρχει απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για πυρόπληκτους, με τον υπουργό να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να έχουν σημειωθεί παρατυπίες στις δηλώσεις που υποβάλλονται στην ειδική πλατφόρμα στην ΑΑΔΕ, τόσο για την απαλλαγή από τον φόρο, όσο και για την αποζημίωση για την οικοσκευή και τη στεγαστική συνδρομή.
«Σε κάποιες γεωγραφικές περιοχές έγιναν περισσότερες αιτήσεις από το μέγεθος της ζημιάς» ανέφερε ο κ.Στακούρας.

Νέος ΕΝΦΙΑ

Για το «νέο ΕΝΦΙΑ» που θα ισχύσει από τον ερχόμενο Μάρτιο, επανέλαβε ότι θα ενσωματωθεί ο συμπληρωματικός στον κύριο φόρο και θα υπάρξει μείωση ή προσαρμογή των συντελεστών λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών από την 1η Ιανουαρίου.
«Στόχος είναι να έχει η πλειονότητα ακόμη χαμηλότερο φόρο από φέτος» τόνισε ο κ.Σταϊκούρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης