Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πετρέλαιο θέρμανσης: Οι ανατιμήσεις «τρώνε» το επίδομα - Το φυσικό αέριο θα είναι ακριβότερο ακόμα και κατά 50%

Πετρέλαιο θέρμανσης: Οι ανατιμήσεις «τρώνε» το επίδομα - Το φυσικό αέριο θα είναι ακριβότερο ακόμα και κατά 50%
Βαρύς ο χειμώνας για τα νοικοκυριά
Σχετικά Άρθρα

«Παγωμένα» στα περσινά επίπεδα θα παραμείνουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του φετινού επιδόματος θέρμανσης το οποίο για την φετινή σεζόν θα είναι αυξημένο κατά 20%.
Με την αύξηση του επιδόματος η κυβέρνηση επιχειρεί να αναπληρώσει τις απώλειες στο εισόδημα από το ισχυρό κύμα ανατιμήσεων στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Όμως οι αυξήσεις που παρατηρούνται στα δύο αυτά βασικά ενεργειακά είναι πολύ υψηλότερες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο οι ανατιμήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης φτάνουν το 28,9% ενώ στο φυσικό αέριο το 91% (στοιχεία ΕΣΥΕ).
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το επίδομα βάσης αναμένεται να αυξηθεί στα επίπεδα των 260 ευρώ από 220 ευρώ που ήταν πέρυσι καθώς το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί από το προϋπολογισμό για τη σεζόν 2021-2022 θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ από 90 εκατ. ευρώ.
Έτσι το ύψος τους επιδόματος από 80 έως 650 ευρώ που ήταν πέρυσι φέτος θα κυμανθεί από 96 έως 780 ευρώ.
Ωστόσο δεν θα υπάρξει αλλαγή στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν τα νοικοκυριά για να λάβουν την ενίσχυση και έτσι αρκετοί θα είναι αυτοί που θα έχουν φέτος ένα δύσκολο χειμώνα λόγω των μεγάλων αυξήσεων στο κόστος θέρμανσης.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που θα ξεκινήσει να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου θα είναι 20% υψηλότερη από πέρυσι και προβλέπεται να κυμανθεί στο 1,05 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στο 1,10 ευρώ στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και γύρω στο 1,20 – 1,25 ευρώ το λίτρο στα νησιά.
Το φυσικό αέριο προβλέπεται ότι θα είναι ακριβότερο ακόμα και κατά 50% σε σχέση με πέρυσι λόγω του άλματος των διεθνών τιμών.
Δικαιούχοι του επιδόματος είναι όσοι χρησιμοποιούν για θέρμανση πετρέλαιο και φυσικό αέριο καθώς και τα νοικοκυριά που κατοικούν σε οικισμούς πάνω από 2.500 κατοίκους και ζεσταίνονται με καυσόξυλα και pellet.
Με βάση το ισχύον καθεστώς το ύψος του επιδόματος που θα λάβει κάθε νοικοκυριό προκύπτει από το πολλαπλασιασμό του επιδόματος βάσης με τον συντελεστή επιδότησης του Ταχυδρομικού Κώδικα ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία και στη συνέχεια το ποσό προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.
Σημειώνεται ότι πέρυσι το επίδομα κυμαίνονταν από 80 έως 650 ευρώ ενώ φέτος θα κινηθεί σε ψηλότερα επίπεδα.
Το επίδομα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται εφόσον πληρούν τα ακόλουθα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

  • Άγαμοι που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
  • Έγγαμοι καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
  • Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Επισημαίνεται ότι επίδομα δεν δικαιούνται οι φιλοξενούμενοι, οι φορολογούμενοι που καταβάλλουν φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν περισσότερα από 2 Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα συμπεριλαμβανομένων όσων βρίσκονται σε εθελούσια ακινησία.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης