Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το 2019 η κυβέρνηση έθεσε πολλούς στόχους… αλλά το 2021, υλοποίησε μόνο ένα – Γιατί με +16,2% ΑΕΠ το χρηματιστήριο, έπεσε;

Το 2019 η κυβέρνηση έθεσε πολλούς στόχους… αλλά το 2021, υλοποίησε μόνο ένα – Γιατί με +16,2% ΑΕΠ το χρηματιστήριο, έπεσε;
Γιατί με +16,2% ΑΕΠ το χρηματιστήριο… έπεσε; - Το μέλλον δεν είναι τόσο ρόδινο, αντιθέτως είναι ζοφερό καθώς μια μεγάλη διόρθωση στα χρηματιστήρια πλησιάζει.

Πολλά παράταιρα συμβαίνουν στην Ελλάδα.
Παράταιρο πρώτο.
Ένα υπουργείο επιδεικνύει την πιο αποτελεσματική δουλειά συμβάλλοντας καθοριστικά στην εξυγίανση των τραπεζών.
Το 2019 στην ΔΕΘ ο Μητσοτάκης ο πρωθυπουργός, είχε αναφέρει θέτουμε ως στόχο το 2021 μονοψήφια NPEs.
Το 2021 τα NPEs των τραπεζών από 50% έγιναν μονοψήφια και η επιβράβευση αυτής της επιτυχίας ήταν να καταργηθεί το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου για τις τράπεζες και οι αρμοδιότητες να περάσουν στον υπουργό Οικονομικών Χ. Σταικούρα.
Παράταιρο δεύτερο.
Η Ελλάδα ανακοίνωσε αύξηση του ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο του 2021 σε ετήσια βάση +16,2% και το χρηματιστήριο υποχώρησε, δεν υπήρξε καμία θετική αντίδραση από τους επενδυτές του χρηματιστηρίου, απόδειξη ότι δεν δίνει σημασία στις λογιστικές κινήσεις και τεχνικές ωραιοποιήσεις του ΑΕΠ.

Το 2019 η κυβέρνηση έθεσε πολλούς στόχους… αλλά υλοποίησε μόνο ένα

Το 2019 από το βήμα της ΔΕΘ στην Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 2021 οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν μονοψήφια NPEs.
Έθεσε πολλούς στόχους για την οικονομία αλλά ο μόνος στόχος που επιτεύχθηκε ήταν η μείωση των NPEs.
Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ στις τράπεζες σημειώθηκε μεγάλη εξυγίανση, στην πράξη η κυβέρνηση δεν επιβράβευσε αυτή την προσπάθεια που αναγνωρίστηκε από τις αγορές, τους θεσμούς, οι τράπεζες κατάφεραν να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου και να ενισχύσουν συνολικά τα κεφάλαια τους.
Έναντι αυτών κατάργησε το αρμόδιο χαρτοφυλάκιο, πράξη απαράδεκτη και ασύμβατη με την λογική.
Προφανώς υπήρχαν λόγοι που σχετίζονται με την εμμονή κάποιων να ελέγξουν το τραπεζικό σύστημα.

Ποια θέματα έχουν μείνει σε εκκρεμότητα στις τράπεζες;

1)Να ολοκληρωθεί ο νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μέσα στον Οκτώβριο του 2021.
Το ΤΧΣ θα εξελιχθεί σε επενδυτικό fund αλλά ταυτόχρονα παίρνοντας παράταση 5ετή θα χαράξει στρατηγική μείωσης των ποσοστών στις τράπεζες.
Το ΤΧΣ κατέχει το 40,3% της Εθνικής, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha bank και το 1,34% της Eurobank.

2)Να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank, η οποία συνεχίζει να αποτελεί θνησιγενής τράπεζα.

3)Να συνεχιστεί και ολοκληρωθεί ο Ηρακλής 2 μέσω των τιτλοποιήσεων NPEs που σχεδιάζουν οι τράπεζες.

4)Να ολοκληρωθεί η μεγάλη πρωτοβουλία για το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που φθάνει στο σύστημα στα 14,6 δισεκ. ευρώ.

5)Να δρομολογηθεί το νομοσχέδιο για δομικές αλλαγές στην κεφαλαιαγορά με μεγαλύτερη μεταρρύθμιση τον διαχωρισμό της προληπτικής και κατασταλτικής λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Είναι αδιανόητο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απέναντι σε τόσες μεγάλες παραβιάσεις… να μπορεί να επιβάλλει τόσο μικρές ποινές.

6)Να προχωρήσουν οι αλλαγές στην κεφαλαιαγορά πάνω στην μελέτη του ΙΟΒΕ για τα φορολογικά κίνητρα και τις επενδύσεις, πως δηλαδή θα προσελκύσει το ελληνικό χρηματιστήριο ξένους επενδυτές.

Γιατί με +16,2% ΑΕΠ το χρηματιστήριο… έπεσε;

Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ο καθρέφτης της οικονομίας και την ημέρα που ανακοίνωσε αύξηση ΑΕΠ σε ετήσια βάση 16,2% απόρροια της μεγάλης ύφεσης του β΄ τριμήνου του 2020… το ελληνικό χρηματιστήριο υποχώρησε με πτώση -0,69% στις 909 μονάδες.
Γιατί;
Προφανώς και η χρηματιστηριακή αγορά δεν ενθουσιάζεται με τεχνικές – λογιστικές αυξήσεις ΑΕΠ.
Το κυριότερο είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο βλέπει δραματική επιδείνωση στο χρέος που πλέον το ελληνικό βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου – περάσαμε και την Ιαπωνία – και βεβαίως με ένα μεγάλη δημοσιονομικό έλλειμμα.
Το χρέος στα 400 δισεκ. προσεχώς και με τον κίνδυνο από αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον να ελλοχεύει και τα δημοσιονομικά ελλείμματα στα 33-34 δισεκ.
Η ωραιοποίηση του ΑΕΠ δεν αντιμετωπίστηκε θετικά κυρίως γιατί οι 900 μονάδες έχουν προεξοφλήσει μια ανάκαμψη στην οικονομία της τάξης του 4,6% με 4,8%, οπότε οι επενδυτές δεν ενθουσιάζονται με λογιστικά τρικ.
Το μέλλον δεν είναι τόσο ρόδινο, αντιθέτως είναι ζοφερό καθώς μια μεγάλη διόρθωση στα χρηματιστήρια πλησιάζει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης