Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ακρίβεια - σοκ: Σπιράλ αυξήσεων στην αγορά συμπληρώνει το πακέτο της ΔΕΘ - Τι λέει η Επ. Ανταγωνισμού της ΕΕ

Ακρίβεια - σοκ: Σπιράλ αυξήσεων στην αγορά συμπληρώνει το πακέτο της ΔΕΘ - Τι λέει η Επ. Ανταγωνισμού της ΕΕ
Το κύμα των αυξήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά που και κυρίως στην ενέργεια που πυροδοτεί το ράλι των διεθνών τιμών προκαλεί έντονο προβληματισμό
Σχετικά Άρθρα

«Κλειδώνουν» τα επόμενα εικοσιτετράωρα από το οικονομικό επιτελείο τα μέτρα – «ασπίδα» απέναντι στην ακρίβεια που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός αυτό το Σαββατοκύριακο από την ΔΕΘ και για τα οποία υπάρχει ήδη συμφωνία με τους δανειστές αλλά και με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε.
Όπως έχει ήδη μεταδώσει το «BN» έμφαση θα δοθεί στην αναχαίτιση των αυξήσεων στα τιμολόγια του ρεύματος ενώ εξετάζονται παρεμβάσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και στον ΦΠΑ για να περιοριστεί το ντόμινο των παρενεργειών στην πραγματική οικονομία. Ένα από τα σενάρια που προκρίνεται σε αυτή την φάση προβλέπει μετατάξεις προϊόντων από τον υψηλό στον χαμηλό ΦΠΑ.
Το κύμα των αυξήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά που και κυρίως στην ενέργεια που πυροδοτεί το ράλι των διεθνών τιμών προκαλεί έντονο προβληματισμό καθώς πλήττει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και απειλεί να εξουδετερώσει τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Έτσι μπροστά στο τσουνάμι των πληθωριστικών πιέσεων που καίει τα εισοδήματα των πολιτών οι υπόλοιπες παρεμβάσεις στην φορολογία περνούν σε δεύτερη μοίρα.
«Ο συνδυασμός μόνιμων μέτρων που έχουμε λάβει και των βραχυπρόθεσμων μέτρων που συζητάμε, θα καλύψει το πρόβλημα» εκτίμησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (στα Παραπολιτικά FM), απαντώντας σε ερώτηση αν τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι επαρκή. Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το φαινόμενο των ανατιμήσεων είναι παγκόσμιο και επικαλούμενος τις σχετικές εκτιμήσεις της ΕΚΤ και της FED, υπογράμμισε πως κρίνεται συγκυριακού χαρακτήρα.

Αναλυτικότερα όμως τα μέτρα που εξετάζονται είναι τα εξής:

  • Επέκταση και το 2022 του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση και τον τουρισμό με στόχο την μονιμοποίηση του από το 2023 . Με αυτή την κίνηση θα ενισχυθεί ευθέως η εστίαση, αλλά και το τουριστικό πακέτο σε μια κρίσιμη συγκυρία. Συγκεκριμένα εξετάζεται η προσωρινή παράταση του μέτρου στο τουριστικό πακέτο, τις μεταφορές, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τον κινηματογράφο, τα θέατρα κλπ.
  • Ελαφρύνσεις στα τιμολόγια ρεύματος των ευάλωτων νοικοκυριών και της μεσαίας τάξης.
  • Πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης το 2022 για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους και με προοπτική οριστικής κατάργησης από το 2023 για όλους.
  • Κούρεμα κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος για επαγγελματίες, επιτηδευματίες και επιχειρήσεις
  • Πρόσθετη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα
  • Νέα μείωση της προκαταβολής φόρου από το 2023
  • Μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά μία μονάδα στο 23% από 24%. Ωστόσο το κόστος είναι υψηλό καθώς φθάνει στο 1,8 δις. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης