Τελευταία Νέα
Οικονομία

Από την …κατάψυξη στη συντήρηση η εστίαση για επτά μήνες - Ποιοι δίνουν χώρο στις πολυεθνικές αλυσίδες;

Από την …κατάψυξη στη συντήρηση η εστίαση για επτά μήνες - Ποιοι δίνουν χώρο στις πολυεθνικές αλυσίδες;
Στο μεταξύ αρκετές επιχειρήσεις της εστίασης για να επιβιώσουν προχώρησαν σε αυξήσεις
Σχετικά Άρθρα

Μίνι lockdown επτά μηνών αποφάσισε η κυβέρνηση για τον κλάδο της εστίασης καθώς τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες θα είναι σε ισχύ μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2022. 
Οι επιχειρηματίες της Εστίασης νιώθουν ότι βρίσκονται …υπό διωγμό από την κυβέρνηση ενώ διατυπώνονται ψίθυροι, ότι τα στοχευμένα μέτρα για την εστίαση πιθανόν να ανοίγουν το δρόμο για την είσοδο ισχυρών αλυσίδων στον κλάδο, ο οποίος να σημειωθεί εμφάνιζε ετήσιο τζίρο 6 δις ευρώ πριν την εκδήλωση της πανδημίας. 
Πρόκειται για το 3,3% στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας. 
Θεωρείται αρκετά ελκυστικό για την είσοδο ισχυρών παικτών στον κλάδο της εστίασης υπό αυτές τις συνθήκες. 
Πάντως υπάρχει μια κατηγορία επιχειρηματιών που θεωρεί ότι η εγχώρια αγορά έχει αποθαρρύνει αντίστοιχες πρωτοβουλίες στο παρελθόν και όσοι το προσπάθησαν στο τέλος αποχώρησαν αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο, σε αυτούς  που γνωρίζουν καλύτερα την ελληνική πραγματικότητα.  
Ο κ Τάσος Γιατράς μέλος του φορέα «Estiasigreece» διατύπωσε την ανησυχία του, για το χρόνο λήξης του μέτρου για την είσοδο των ανεμβολίαστων σε κλειστούς χώρους, ο οποίος φθάνει μέχρι τον Μάρτιο του 2022, τόνισε ότι πρόκειται για μεγάλο διάστημα με συνέπεια οι επιχειρήσεις να υπολειτουργούν, πραγματοποιώντας μειωμένους τζίρους ενώ τα έξοδα θα διατηρούνται σε επίπεδα κανονικής λειτουργίας.
Ο κ Γιατράς θεωρεί βέβαιο ότι την χειμερινή περίοδο που θα απαιτείται ο έλεγχος του πιστοποιητικού για την είσοδο του πελάτη στο κατάστημα, για να σερβιριστεί κάποιος, πιθανόν να φέρει ένταση και φασαρίες διότι ο καταστηματάρχης θα πρέπει να περιφρουρήσει το κυβερνητικό μέτρο.
Ο κλάδος της Εστίασης επανήλθε στην …κανονικότητα σε ότι αφορά τα έξοδα  αφού το υπουργείο Οικονομικών απέσυρε τη ρύθμιση της μειωμένης καταβολής  στα ενοίκια από τον περασμένο Ιούνιο. 
Παράλληλα σταμάτησε τη χορήγηση   κεφαλαίων μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Η πανδημία έφερε άνοδο των τιμών

Στο μεταξύ αρκετές επιχειρήσεις της εστίασης για να επιβιώσουν προχώρησαν σε αυξήσεις σε κάποιους κωδικούς στα επίπεδα του7% διότι οι τιμές των πρώτων υλών ενισχύθηκαν άνω του 10% ενώ υπάρχουν και κωδικοί για τα εστιατόρια που ενισχύθηκαν κατά 100%. 
Χαρακτηριστικό είναι ότι κωδικός L43 που αφορά αλουμινένιο συσκευασία φαγητού.
Μέχρι πρότινος το κόστος ήταν στα 3,20 ευρώ για τα 100 και σήμερα ο κόστος έχει εκτιναχθεί στα 6,40 ευρώ.
Το κόστος που καίει τις επιχειρήσεις είναι τα τιμολόγια ρεύματος τα οποία είναι αυξημένα έως 30% σε σχέση με πέρυσι. 
Το  καυτό θέμα που απασχόλησε την Εστίαση ήταν η χρηματοδότηση της με το ποσό των 330 εκατ. ευρώ. 
Όμως στην πράξη και τα στοιχεία έδειξαν ότι το 63%  έμεινε εκτός του προγράμματος. Δηλαδή οι 6 στις 10  επιχειρήσεις δεν πήραν ένα ευρώ από το πρόγραμμα διότι δεν πληρούσαν το κριτήριο του τζίρου. 
Από τις 29.000 επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση εκτιμάται ότι τελικά θα χρηματοδοτηθούν περίπου 25.000 επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν  δεσμευτεί περισσότερα από 100 εκατ ευρώ. 
Η χρηματοδότηση φθάνει στο 7% του τζίρου και το ανώτατο ποσό που θα μπορεί να δοθεί είναι οι 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ. 

 
Νίκος Θεοδωρόπουλος 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης