Τελευταία Νέα
Οικονομία

Politico: Θυμωμένοι και σοκαρισμένοι οι Έλληνες μπροστά στις καταστροφικές πυρκαγιές

Politico: Θυμωμένοι και σοκαρισμένοι οι Έλληνες μπροστά στις καταστροφικές πυρκαγιές
Η Ελλάδα έπρεπε να αναβαθμίσει το σύστημα πρόληψης και να καταργήσει τον καταμερισμό εργασίας μεταξύ πρόληψης και καταστολής πυρκαγιών, σύμφωνα με την έκθεση Goldammer
Θυμωμένοι και σοκαρισμένοι, οι Έλληνες μετρούν το κόστος των καταστροφικών πυρκαγιών και ετοιμάζονται για τη νέα κρίση...
Αυτό αναφέρει η νέα ανταπόκριση του Politico από την Ελλάδα, η οποία απαρριθμεί και τον τραγικό απολογισμό των μεγάλων πυρκαγιών στη χώρα.
Από την έναρξη ενός εφιαλτικού Αυγούστου, περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια στρέμματα γης έχουν καεί στην Ελλάδα, χιλιάδες ζώα έχουν πεθάνει, εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις έχουν καεί.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ξεκάθαρα «τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών».
Η μεγαλύτερη καταστροφή έγινε στη βόρεια Εύβοια, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας.
Σχεδόν το ένα τρίτο του νησιού που ήταν πυκνά δασώδες, διάσημο για την παραγωγή μελιού και ρητίνης, είναι σήμερα καμένη γη και στάχτη.
"Αυτή η καταστροφή είναι χειρότερη από ό,τι συνέβη στη ναζιστική εισβολή στη δεκαετία του '40", δήλωσε ο Θοδωρής Κέρης, πρόεδρος του χωριού Ροβιές στο νησί.
Αλλά αυτό δεν είναι καν το δύσκολο μέρος, είπε ο Κέρης.
Πλέον πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα: εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας πριν από τις φθινοπωρινές βροχές, στέγαση εκατοντάδων εκτοπισμένων, αναφύτευση της γης, εξασφάλιση τροφής για τα επιζώντα ζώα που έχουν απομείνει χωρίς καλλιέργειες.

Σε αδιέξοδο πολλοί επαγγελματίες

Στη συνέχεια, υπάρχουν πιο σημαντικά ερωτήματα: Τι γίνεται με τους αγρότες, τους μελισσοκόμους, τους παραγωγούς ρητίνης;
Τι θα γίνει με τον τουριστικό κλάδο;
«Ποιος θα επισκεφθεί τελικά μια καμένη γη για διακοπές;» αναρωτιέται.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες πρέπει να απαντήσουν σε τέτοιες ερωτήσεις.
Οι πυρκαγιές είναι συνηθισμένες στην Ελλάδα, με τις πιο καταστροφικές να καίνε τμήματα της χώρας το 2007 και το 2018.
Όπως τώρα, τότε υπήρχαν δεσμεύσεις ότι τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά την επόμενη φορά.
Εμφανίστηκαν μεταρρυθμιστικά σχέδια.
Συγκεντρώθηκαν χρήματα για τα θύματα.
Αλλά οι πολίτες λένε ότι ελάχιστα έχουν αλλάξει.
Τα χρήματα για τις αποζημειώσεις του 2007 δεν δαπανήθηκαν καν πλήρως.
Αυτές τις μέρες, κανείς δεν μπορεί να κοιμηθεί τη νύχτα, δήλωσε ο Γιάννης Κοντζιάς, δήμαρχος της πόλης Ιστιαίας στην Εύβοια.
Οι ντόπιοι συγκεντρώνονται καθημερινά, προσπαθώντας να οργανώσουν τη ζωή τους.
«Η εσωτερική μετανάστευση είναι αυτό που περνάει από το μυαλό όλων», είπε ο Κοντζιάς.
«Ένα τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα βρίσκεται μπροστά μας, βασικά η πλήρης εξαφάνιση της κοινωνίας μας».
Είναι μια δύσκολη κατάσταση που έχει εισχωρήσει σε μια βαθιά ριζωμένη αβεβαιότητα στην Ελλάδα.
Αβεβαιότητα σχετικά με την αυξανόμενη - και φαινομενικά ασταμάτητη - συσσώρευση κλιματικών κρίσεων.
Αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης να μάθει από τα λάθη της.
Αβεβαιότητα για την τύχη μιας οικονομίας που έχει ήδη πληγεί από την πανδημία και τα χρόνια λιτότητας.
Αβεβαιότητα, ουσιαστικά, για την τύχη της χώρας.

Πολλαπλά μέτωπα

Η πρόσφατη οικολογική και οικονομική καταστροφή έρχεται σε μια χώρα που βρίσκεται ήδη σε δύσκολη θέση.
Η Ελλάδα έχει πιεστεί από μια οικονομική κρίση που κράτησε επί μία δεκαετία και τα χρόνια λιτότητας που συνδέονται με το διεθνές πακέτο διάσωσης της χώρας.
Στη συνέχεια, μόλις η οικονομία άρχισε να αναπτύσσεται ξανά, η πανδημία χτύπησε, ισοπεδώνοντας την εξαρτώμενη από τον τουρισμό χώρα.
Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές μεταφέρουν πόρους στα σύνορα, επεκτείνοντας τα συστήματα περίφραξης και επιτήρησης εν αναμονή των Αφγανών προσφύγων που φεύγουν από τη χώρα τους.
Και όπως πολλές χώρες, η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα πανδημίας, με τον αριθμό των κρουσμάτων και τις νοσηλείες να αυξάνονται.
Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας προειδοποιούν για μια νέα κρίση τους επόμενους μήνες καθώς οι Έλληνες επιστρέφουν από τις διακοπές τους σε μια χώρα όπου το 45% του πληθυσμού παραμένει ανεμβολιασμένο και απρόθυμο να το κάνει.
Όσον αφορά τους πυρόπληκτους, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την απόγνωση, την ανασφάλεια και τη δυσπιστία.
«Κάθε μέρα που περνά, θυμώνω ακόμα περισσότερο όταν συνειδητοποιώ τι έχει συμβεί», δήλωσε ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, επικεφαλής της ένωσης παραγωγών ρητίνης.
Θα χρειαστούν 20 με 30 χρόνια για να ξαναγίνουν τα πεύκα και να παράγουν ρητίνη.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η δουλειά που κάνει σήμερα ο 50χρονος Γεωργαντζής δεν υπάρχει πια.
Αντ 'αυτού, το καθήκον του είναι τώρα να ξαναχτίσει για την επόμενη γενιά.
«Θέλουμε να μείνουμε εδώ και να εργαστούμε στη γη, να το αναδασώσουμε σωστά και να το μεταδώσουμε στην επόμενη γενιά όπως το βρήκαμε - και ακόμη πιο σωστό», είπε.

Αναβίωση της Ευβοίας

Την Τετάρτη, ο Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός, εμφανίστηκε στην πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης της χώρας.
«Θα ξαναχτίσουμε την Εύβοια καλύτερα και πιο όμορφα από πριν», διακήρυξε.
Η τολμηρή δήλωση Μητσοτάκη αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό.
Η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει ήδη σημαντική κριτική για το πώς διαχειρίστηκε τις πυρκαγιές όχι μόνο στην Εύβοια, αλλά και στην Αττική και στην Πελοπόννησο.
Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αποκαταστήσει όλα όσα καταστράφηκαν, συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών, των επιχειρήσεων και των δασών.
Για να επιτευχθεί αυτό, οι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ένα γρήγορο πακέτο βοήθειας αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα διατεθεί με ελάχιστη γραφειοκρατία.
Και για να ηγηθεί της προσπάθειας ανασυγκρότησης της Εύβοιας, ο Μητσοτάκης διόρισε τον Σταύρο Μπένο, τον 73χρονο βετεράνο πολιτικό από το σοσιαλιστικό κόμμα.
Ο Μπένος είναι γνωστός για το φιλόδοξο σχέδιο ανοικοδόμησης που εφάρμοσε ως δήμαρχος Καλαμάτας όταν η πόλη ισοπεδώθηκε κατά τη διάρκεια σεισμού του 1986.
Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα διαθέτει κοινοτικά κονδύλια μέσω του πακέτου ανάκαμψης της πανδημίας, καθώς και τον επόμενο γύρο διαρθρωτικών ταμείων για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και της γεωργικής ανάπτυξης.
Όσον αφορά τους παραγωγούς ρητίνης, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να βοηθήσει περίπου 900 άτομα με τοπικές θέσεις εργασίας και να αποτρέψει τη μακροπρόθεσμη εγκατάλειψη των κοινοτήτων.

Αδυναμία

Πολλοί πίστευαν ότι τα πράγματα θα αλλάξουν μετά το 2018, όταν μια πυρκαγιά ξέσπασε στο Μάτι, έξω από την Αθήνα, σκοτώνοντας πάνω από 100 ανθρώπους.
Αλλά μόλις τρία χρόνια αργότερα, χιλιάδες βρέθηκαν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους μόλις 20 χιλιόμετρα από την Αθήνα, προσπαθώντας και πάλι να γλιτώσουν από τις πυρκαγιές.
Και την περασμένη εβδομάδα, μόλις 60 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας, μια μεγάλη φωτιά κατέστρεψε μεγάλες πράσινες περιοχές, ενώ οι ντόπιοι έκαναν λόγο για ανοργάνωτη παρουσία των πυροσβεστών.
Κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στις εκκενώσεις και όχι στον έλεγχο των πυρκαγιών, αφήνοντας τα χωριά απροστάτευτα.
Η Ελλάδα είχε προσπαθήσει προηγουμένως να αντιμετωπίσει αυτές τις αποτυχίες.
Μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018, η προηγούμενη αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέθεσε σε μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων να ερευνήσει, τη λεγόμενη έκθεση Goldammer.
Η έκθεση επανέλαβε αυτό που είχαν ήδη αποκαλύψει οι πυρκαγιές του 2007: Η Ελλάδα έπρεπε να αναβαθμίσει το σύστημα πρόληψης και να καταργήσει τον καταμερισμό εργασίας μεταξύ πρόληψης και καταστολής πυρκαγιών, που εφαρμόστηκε το 1998.
Ο Μητσοτάκης, τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης, υποστήριξε την έρευνα.
Αλλά λίγο άλλαξαν από τότε.
«Η Ελλάδα ξοδεύει πολύ περισσότερα από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ» για την κατάσβεση των πυρκαγιών, δήλωσε ο Γαβριήλ Ξανθόπουλος, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, ο οποίος συμμετείχε στην επιτροπή Goldammer.
«Είμαστε εξοπλισμένοι με έναν από τους μεγαλύτερους αερομεταφερόμενους στόλους πυρόσβεσης στην Ευρώπη σε σχέση με το μέγεθος της χώρας και όμως έχουμε τις μεγαλύτερες καταστροφές».
Ο Ξανθόπουλος περιέγραψε μια περιττή γραφειοκρατία που επιβράδυνε τις έκτακτες ενέργειες.
«Κάθε πυροσβέστης πρέπει να περιμένει μια συγκεκριμένη εντολή για κάθε βήμα που κάνει και η δασική υπηρεσία κατακερματίζεται εντελώς», είπε.
Η έκθεση Goldammer περιγράφει την έλλειψη στρατηγικού και τοπικού σχεδιασμού, πολυάριθμες υπηρεσίες με επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες, πολιτική παρέμβαση και δυσανάλογες δαπάνες για την καταστολή πυρκαγιάς σε σύγκριση με την πρόληψη.
«Δεν μπορούμε να βασιστούμε στην καταστολή όταν πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα περιβάλλον που γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο», δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα, σημείωσε, είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα χωρίς ολοκληρωμένους χάρτες δασών και ακινήτων.
Ο ίδιος ο Ξανθόπουλος, μέλος της επιτροπής Goldammer, δεν φαίνεται άλλωστε αισιόδοξος.
«Με βάση την προηγούμενη εμπειρία», είπε, «πάλι τίποτα δεν θα αλλάξει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης