Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αποκάλυψη: Εργασιακή γαλέρα στα τελωνεία με 16ωρες και 24ωρες βάρδιες - Οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους και τον έλεγχο

Αποκάλυψη: Εργασιακή γαλέρα στα τελωνεία με 16ωρες και 24ωρες βάρδιες - Οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους και τον έλεγχο
Σε κατάσταση παράλυσης λειτουργούν τα περισσότερα τελωνεία της χώρας με τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας να μην έχουν προηγούμενο προκειμένου
Σχετικά Άρθρα

Σε κατάσταση παράλυσης λειτουργούν τα περισσότερα τελωνεία της χώρας με τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας να μην έχουν προηγούμενο προκειμένου να εξασφαλιστεί η στοιχειώδης λειτουργία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μεγάλα τελωνεία όπως αυτό των διυλιστηρίων Ασπροπύργου οι τελωνειακοί υπάλληλοι φτάνουν να εργάζονται ασταμάτητα επί 16 ώρες ή ακόμα σε ποιο σπάνιες περιπτώσεις επί 24 ώρες συνεχώς.
Αυτό πέραν των παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας με κρατική σφραγίδα καθώς η ελάχιστη ανάπαυση των εργαζομένων, για κάθε περίοδο 24 ωρών, δεν μπορεί να είναι κατώτερη από έντεκα (11) ώρες θέτει σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων αλλά και την αποτελεσματικότητά τους δεδομένου ότι πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο χώρο.
Είναι προφανές ότι ειδικά στην περίπτωση του τελωνισμού καυσίμων αλλά και άλλων προϊόντων με υψηλούς φόρους τα ανακλαστικά ενός ελεγκτή που έχει εξοντωθεί βιολογικά εργαζόμενος για παράδειγμα ασταμάτητα νυκτερινή βάρδια και μετά πρωινή είναι πολύ μειωμένη.

Σταθερή αποψίλωση

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χώρος των τελωνείων ουσιαστικά έχει αποψιλωθεί τα τελευταία χρόνια παρά το γεγονός ότι συμβάλει σημαντικά στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.
Ο αριθμός των τελωνειακών σήμερα έχει μειωθεί σε περίπου 1800 άτομα πανελλαδικά και περιορίζεται συνεχώς καθώς δεν έχουν γίνει προσλήψεις εδώ και αρκετά χρόνια και παράλληλα υπάρχουν συνεχείς αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης.
Ουσιαστικά πρόκειται για έναν κλάδο με γηρασμένο προσωπικό το οποίο πλέον εργάζεται πέραν των ορίων της εξάντλησης με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις δυνατότητες να είναι αποτελεσματικός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τελωνειακοί υπάλληλοι στις 4 Ιουνίου κατέθεσαν καταγγελία στην DG TAXUD για μη ορθή της ενωσιακής νομοθεσίας για τα τελωνεία και τις αμοιβές των τελωνειακών στην Ελλάδα.
Επιπλέον αντιδρούν στο σύστημα αξιολόγησης της ΑΑΔΕ και επισημαίνουν την υποστελέχωση του κλάδου και τη σταθερή μη ανταπόκριση σε αιτήματα ενίσχυσης που έχουν υποβληθεί.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης