Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η μετάλλαξη Delta δεν κόβει την ταχύτητα των ελέγχων - Πως το ΥΠΟΙΚ θέλει να προλάβει την φοροδιαφυγή

Η μετάλλαξη Delta δεν κόβει την ταχύτητα των ελέγχων - Πως το ΥΠΟΙΚ θέλει να προλάβει την φοροδιαφυγή

Σαφάρι 46.720 ελεγκτικών στόχων στα τουριστικά νησιά

Σχετικά Άρθρα

Την φοροδιαφυγή στα ελληνικά νησιά θέλουν να προλάβουν στο υπουργείο Οικονομικών θέτοντας σε εφαρμογή σχέδιο για εκτεταμένους και με ψηφιακά μέσα ελέγχους που θα επικεντρώνονται σε περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση.
Βάρος θα δοθεί στον εντοπισμό κρουσμάτων μη έκδοσης αποδείξεων και απόκρυψης φορολογητέας ύλης από επαγγελματίες και επιχειρήσεις με ροπή προς τις συγκεκριμένες παραβάσεις.
Επιχειρείται με αυτόν τον τρόπο να σταλεί μήνυμα στους επίδοξους φοροφυγάδες ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός όχι μόνο δεν χαλαρώνει από την μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού αντιθέτως ανεβάζει ταχύτητες για να παταχθούν αυτά τα φαινόμενα και να έρθουν πρόσθετα φορολογικά έσοδα στα κρατικά ταμεία.
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) οι έλεγχοι θα διενεργούνται καθημερινά από μεικτά κλιμάκια ελεγκτών των ΔΟΥ και των τελωνείων με τη συνδρομή υπαλλήλων του Γενικού Χημείου του Κράτους και συνεργείων της Υπηρεσίας Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες, ακόμη και στις επίσημες αργίες.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και έως το τέλος του 2021 θα πρέπει να έχουν διενεργηθεί 46.720 επιτόπιοι έλεγχοι από τους οποίους 30.000 από τις Δ.Ο.Υ, 10.000 σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε, 6.000 από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε καθώς και 720 στοχευμένοι επιτόπιοι έλεγχοι σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής και κλοπής και απάτης.
Πέραν των 46.720 επιτόπιων φορολογικών ελέγχων, η ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει τη διενέργεια 23.000 πλήρων και μερικών φορολογικών ελέγχων από το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π., το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. και τις ΔΟΥ βάσει κριτηρίων ανάλυσης κινδύνων και με τη χρήση δεδομένων από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης που είναι διαθέσιμες ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ.

Κατά προτεραιότητα θα ελέγχονται υποθέσεις που αφορούν σε:

  • Που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήτε Εισαγγελικής ή Δικαστικής Αρχής και διατηρούνται στην ΑΑΔΕ.
  • Φουσκωμένες επιστροφές φόρων.
  • Εκθέσεις έρευνας των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε..
  • Πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.
  • Ατομικές επιχειρήσεις οι οποίες έλαβαν επιστροφή ΦΠΑ, καθώς και νομικά πρόσωπα, τα οποία έλαβαν επιστροφή φόρου εισοδήματος, χωρίς έλεγχο.
  • Περιπτώσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων.
  • Περιπτώσεις για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στην πραγματοποίηση εκτεταμένων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, αποβλέποντας στη διασφάλιση της έγκαιρης και ορθής εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των φορολογουμένων καθώς και στον εντοπισμό αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών ενισχύσεων στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού των συνεπειών του Covid-19).

Από «κόσκινο» τα μέτρα στήριξης

Στο πλαίσιο αυτό θα διενεργηθούν διασταυρώσεις στοιχείων για τον εντοπισμό:

  • Φορολογούμενων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ είχαν σημαντική δραστηριότητα
  • Διαφορών μεταξύ συνολικών ετησίων εκροών δηλώσεων ΦΠΑ με τα δηλωθέντα εισοδήματα δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019
  • Υπόχρεων σε υποβολή ή τροποποίηση δηλώσεων Ε9 ΝΠ.
  • Δηλώσεων που δεν υποβλήθηκαν για αναδρομικά εισοδήματα ή πρόσθετες αποδοχές
  • Εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης στα πλαίσια της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών.
  • Αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις και από αξιοποίηση δεδομένων καρτών.

Τέλος βαρύτητα αποδίδεται στην εφαρμογή έμμεσων τεχνικών ελέγχου κατά τη διαδικασία προσδιορισμού φορολογητέας ύλης με την εκπαίδευση άνω των 900 ελεγκτών στις έμμεσες τεχνικές ελέγχου.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης