Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η Nestle θα καθορίσει την τιμή του καφέ - Ανατιμήσεις από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021

Η Nestle θα καθορίσει την τιμή του καφέ - Ανατιμήσεις από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021
«Πικρός» ο καφές για τους Έλληνες από τα τέλη Σεπτεμβρίου εξαιτίας της παγωνιάς που έπεσε στη Βραζιλία
Σχετικά Άρθρα
«Πικρός» ο καφές για τους Έλληνες από τα τέλη Σεπτεμβρίου εξαιτίας της παγωνιάς που έπεσε στη Βραζιλία και οδήγησε στα ύψη την τιμή του καφέ στις διεθνείς αγορές.
Χθες η τιμή του ανήλθε σε 206,4 σεντς ανά λίβρα έναντι 105 σεντς ανά λίβρα πέρυσι.
Το στίγμα για την πορεία των τιμών στην εγχώρια αγορά θα δώσει ο πολυεθνικός όμιλος Nestle που ελέγχει ουσιαστικά το 70% της εγχώριας αγοράς.
Οι υπόλοιποι παίκτες είναι μικρότερου βεληνεκούς και θα περιμένουν πρώτα τις κινήσεις του ισχυρού ομίλου για να καθορίσουν την πολιτική τους.
Έμπειρος στέλεχος στην αγορά καφέ εκτιμά ότι η μέση τιμή του καφέ θα διαμορφωθεί κοντά στα 180 σεντς ανά λίβρα που να σημειωθεί θα είναι αυξημένη τουλάχιστον κατά 80% σε σχέση με πέρυσι.
Η πλήρης εικόνα της ζημιάς που έχει γίνει στις καλλιέργειες της Βραζιλίας θα εμφανιστεί προς τα τέλη Αυγούστου που σηματοδοτεί και τη λήξη του Χειμώνα στη χώρα.

Χειρότερα του… χρόνου

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος το πρόβλημα θα γίνει πιο έντονα του χρόνου καθώς τα φυτά από τη παγωνιά δεν θα είναι σε θέση να δώσουν καρπό.
Πάντως οι παραγωγοί της Βραζιλίας σταμάτησαν να κλείνουν συμβόλαια πώλησης καθώς περιμένουν περαιτέρω άνοδο της τιμής του καφέ Arabica.
Η εγχώρια αγορά και ειδικότερα οι άνθρωποι της εστίασης και του καφέ αιφνιδιάστηκαν από τις εξελίξεις και το χθεσινό ρεπορτάζ του ΒΝ τους αφύπνισε αρκετούς αναζητώντας τους προμηθευτές καφέ.
Οι προμηθευτές αρκέστηκαν μόνο να πουν ότι έρχεται ένας «καλός» γύρος ανατιμήσεων στον καφέ που πιθανόν να πλήξει τη ζήτηση.
Να σημειωθεί ότι ο καφές ανατιμήθηκε από 2 έως 4 ευρώ από τον ειδικό φόρο που έβαλε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο ειδικός φόρος του καφέ φέρνει στα κρατικά ταμεία ετήσια έσοδα 140 εκατ. ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης