Οικονομία

Το 4ο lockdown είναι πιθανό στην Ελλάδα αλλά όχι και το 4ο μνημόνιο – Ακατάσχετη κινδυνολογία παρά το χάλι της οικονομίας

Το 4ο lockdown είναι πιθανό στην Ελλάδα αλλά όχι και το 4ο μνημόνιο – Ακατάσχετη κινδυνολογία παρά το χάλι της οικονομίας
Η Ελλάδα δεν χρειάζεται μνημόνιο και όσοι τα διακινούν απλά κινδυνολογούν για να φοβίσουν τους πολίτες…
Σχετικά Άρθρα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία έχει το μαύρα της τα χάλια.
Κατά την κυβέρνηση της ΝΔ, η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρέδωσε μια προβληματική οικονομία, οπότε μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι λόγω της δραματικής επιδείνωσης της οικονομίας εξαιτίας της Πανδημίας Covid 19, της εκτόξευσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στα 35 δισεκ. στην διετία 2020 με 2021 και της αύξησης του χρέους… η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ακόμη χειρότερη θέση.
Ναι αυτό είναι ακριβές στατιστικά, ωστόσο η ρευστότητα στο σύστημα έχει βελτιωθεί καθώς η ΕΚΤ έχει χορηγήσει 45 δισεκ. στις τράπεζες που μειώνουν επιθετικά τα NPEs τους, ενώ έρχονται κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και βεβαίως από τις εκδόσεις ομολόγων όπου το 10ετές έχει απόδοση 0,67% και οι εκδόσεις από 5 χρόνια και κάτω έχουν αρνητικά επιτόκια.
Η ελληνική οικονομία με 172 δισεκ. ΑΕΠ για το 2021 και 346 δισεκ. χρέος σίγουρα βρίσκεται σε χειρότερη θέση από ότι στο παρελθόν αλλά η Ελλάδα δεν θα προσφύγει σε 4ο μνημόνιο.

Ακατάσχετη κινδυνολογία

Οι αναφορές ότι η Ελλάδα θα προσφύγει σε 4ο μνημόνιο αποτελεί φθηνή και ακατάσχετη κινδυνολογία.
Το βασικό επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι οι χώρες του βορρά θα βελτιώνονται με βάση τους επιδημιολογικούς δείκτες και η Ελλάδα και άλλες χώρες του Νότου θα μείνουν πίσω στην αντιμετώπιση της πανδημίας, οπότε κάποια στιγμή οι ευρωπαίοι θα πιέσουν την Ελλάδα για μέτρα λιτότητας και… τότε θα δημιουργηθεί η ανάγκη για 4ο μνημόνιο.
Γιατί όμως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί 4ο μνημόνιο;

1)Στις 9 Σεπτεμβρίου 2021 είναι πολύ πιθανό η ΕΚΤ να ανακοινώσει λόγω της θολής εικόνας με την πανδημία, επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και προγράμματος πανδημίας αντί για τον Μάρτιο να λήξει τον Ιούνιο ή στο τέλος του 2022.

2)Η Ελλάδα εν μέσω οικονομικής καταστροφής το 2020 δανείστηκε 12 δισεκ. από τις αγορές με τις προσφορές από τους επενδυτές να διαμορφώνονται στα 75 δισεκ.
Τα επιτόκια π.χ. στο 10ετές ομόλογο ήταν 1,18% ενώ την τρέχουσα περίοδο έχει υποχωρήσει στο 0,67%.
Η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί φθηνά από τις αγορές, όσο υπάρχει το πλέγμα προστασίας της ΕΚΤ, οπότε δεν θα χρειαστεί να προσφύγει σε 4ο μνημόνιο και στον ESM στον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών.

3)Τα Ταμειακά Διαθέσιμα μειώνονται μεν αλλά με τις εκδόσεις ομολόγων και διάφορα δάνεια αλλά και τα repos στα 35 δισεκ. η κατάσταση παραμένει ελέγξιμη παρά την έκρηξη του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες με το χειρότερο δημοσιονομικό έλλειμμα στην τελευταία διετία.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε 4ο lockdown δηλαδή για 4η φορά να κλείσει η οικονομία αν και το πιθανότερο είναι να αφορά μεγάλα τμήματα της Ελλάδος και όχι καθολικά.
Βέβαια εάν υπάρξει καθολικό lockdown στο Ισραήλ, το πιο εμβολιασμένο κράτος στον κόσμο, τότε και στην Ελλάδα θα υπάρξει καθολικό lockdown.
Όμως ακόμη και εάν κλείσει η οικονομία, τα έσοδα από τον τουρισμό δεν εξελιχθούν όπως έχει προϋπολογιστεί στα 9 δισ και διαμορφωθούν στα 6,5 με 6,8 δισεκ. το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2021 ξεπεράσει τα 16 δισεκ. και το ΑΕΠ αναπτυχθεί 2,8% και όχι 5% που έχει επίσης προϋπολογιστεί… η Ελλάδα για το 2022 δεν θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια, είτε από μνημόνιο, είτε από Προληπτική Πιστωτική Γραμμή.
Το ζήτημα δεν είναι μόνο πολιτικό, προσφυγή σε μνημόνιο ή προληπτική πιστωτική γραμμή ή ECCL θα είναι απόλυτη απόδειξη αποτυχίας… αλλά και πρακτικό.
Η Ελλάδα δεν χρειάζεται μνημόνιο και όσοι τα διακινούν απλά κινδυνολογούν για να φοβίσουν τους πολίτες…
Η τακτική του τρόμου δεν αποδίδει πάντα, οπότε όταν κινδυνολογούν ορισμένοι υπουργοί να γνωρίζουν ότι η λογική είναι ανώτερη της κινδυνολογίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης