Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πρασινίζουν οι κόκκινοι οφειλέτες του Δημοσίου με το χαμηλό επιτόκιο της ΕΚΤ

Πρασινίζουν οι κόκκινοι οφειλέτες του Δημοσίου με το χαμηλό επιτόκιο της ΕΚΤ
Οι κατηγορίες οφειλετών που μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση είναι οι εξής
Σχετικά Άρθρα

Σώζει και τους κόκκινους οφειλέτες του δημοσίου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ με τα χαμηλά της επιτόκια.
Ο λόγος για τον δεύτερο μηχανισμό εξόφλησης των πανδημικών χρεών με τους 72 μήνες
αποπληρωμής και με ετήσιο επιτόκιο 2,5%, το οποίο κάθε άλλο παρά απαγορευτικό είναι για τους οφειλέτες αφού σε παλαιότερες ρυθμίσεις η επιβάρυνση από τους τόκους ήταν τριπλάσια.

Τούτο έχει να κάνει με το σημερινό οικονομικό περιβάλλον και όχι με οποιαδήποτε άλλη απόφαση, αφού ολόκληρη η ευρωζώνη έχει περάσει σε αρνητικά επιτόκια δανεισμού.
Όσοι «κόκκινοι» οφειλέτες θέλουν να «εκμεταλλευτούν» την τρέχουσα οικονομική συγκυρία και επιλέξουν με βάση την τσέπη τους τις 72 δόσεις αντί τις 36 άτοκες το «καπέλο» στη μηνιαία δόση είναι μόλις 0,2%.

Για παράδειγμα πληττόμενος οφειλέτης που θέλει να ρυθμίσει χρέος ύψους δέκα χιλιάδων ευρώ σε 72 μήνες με επιτόκιο 2,5% η επιβάρυνση από τους τόκους είναι 780 ευρώ.
Εάν ο ίδιος οφειλέτης έκανε χρήση προηγούμενης ρύθμισης όπου το επιτόκιο έφθανε το 6% η επιβάρυνση στους 72 μήνες θα ήταν 1.932 ευρώ. Γλυτώνει δηλαδή τόκους 1.152 ευρώ.
Άλλωστε στην πρώτη περίπτωση η μηνιαία δόση είναι 149 ευρώ και στη δεύτερη 165.

Η νέα ρύθμιση αγκαλιάζει όλα τα χρέη που γεννήθηκαν την περίοδο της πανδημίας, δηλαδή αυτά που έχουν βεβαιωθεί από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και φέτος τον Ιούλιο.
Η καταβολή της πρώτης δόσης για τους πληγέντες ξεκινά από τον Ιανουάριο του 2022.

Ποιοί μπαίνουν

Οι κατηγορίες οφειλετών που μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση είναι οι εξής:

  • Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει της διευρυμένης λίστας των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που κοινοποιήθηκε πέρυσι τον Απρίλιο. Εκτιμάται από το υπουργείο Οικονομικών ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.
  • Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει της δήλωσης Covid.
  • Ανεργοι που είναι εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ.

Επιπλέον, όσοι από τους προηγούμενους οφειλέτες απώλεσαν παλαιότερες ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής (π.χ. 100 - 120 δόσεις) από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα δύναται να αναβιώνουν τη ρύθμιση με όλα τα ευεργετήματα με την καταβολή της δόσης του Αυγούστου και οι απολεσθείσες δόσεις μεταφέρονται στο τέλος της ρύθμισης.

Στο ταμείο της Εφορίας 826.435 κορωνόπληκτοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής αρχής, η δυνατότητα ρυθμίσεων αφορά 134.455 νομικά πρόσωπα, 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, 299.195 φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έχουν δημιουργήσει μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ προς τη φορολογική αρχή την εν λόγω περίοδο και ανήκουν στις επιλέξιμες κατηγορίες πληττομένων.

Με τις κινήσεις αυτές το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να αποτρέψει μια νέα γενιά «κόκκινων» χρεών που θα ανοίξει τρύπες στα κρατικά ταμεία και θα υπονομεύσει την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Σημειώνεται ότι τον Μάιο οι απλήρωτοι φόροι αυξήθηκαν κατά 275% και ανήλθαν σε 315 εκατ. ευρώ έναντι 84 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ αύξηση κατέγραψε και ο αριθμός των οφειλετών σε 3.905.073 έναντι 3.853.889 τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης