Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πολιτική παρέμβαση, για να αναβαθμίσει η Fitch σε ΒΒ+ την Ελλάδα στις 16/7… αλλά πιθανό σενάριο θετικό το outlook

Πολιτική παρέμβαση, για να αναβαθμίσει η Fitch σε ΒΒ+ την Ελλάδα στις 16/7… αλλά πιθανό σενάριο θετικό το outlook
Το πιθανότερο σενάριο είναι ο αμερικανικός οίκος Fitch να αναβαθμίσει όχι την πιστοληπτική ικανότητα αλλά το outlook δηλαδή τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από σταθερές, positive από neutral
Σχετικά Άρθρα

Πολιτική παρέμβαση έχει υπάρξει στο παρασκήνιο – και δεν είναι η μόνη σε ξένους οίκους – από παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε η Fitch να αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά μια κλίμακα σε ΒΒ+ από ΒΒ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι βαθμολογία ΒΒ+ ισοδυναμεί με μια κλίμακα χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα καθώς μετά το ΒΒ+ ακολουθεί το ΒΒΒ-.
Τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται σκουπίδια - junk και μόνο από ΒΒΒ- και υψηλότερα θεωρούνται επενδυτικής αξιολόγησης.
Ωστόσο το πιθανότερο σενάριο είναι ο αμερικανικός οίκος Fitch να αναβαθμίσει όχι την πιστοληπτική ικανότητα αλλά το outlook δηλαδή τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από σταθερές, positive από neutral.
Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Ιουλίου 2021 αργά το βράδυ η Fitch θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία και σίγουρα έχει σημασία, η επιχειρηματολογία που θα υιοθετήσει ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος.
Με την πανδημία να επανέρχεται και την ορατότητα να θολώνει λόγω των μεταλλάξεων θα ήταν παράταιρο η Fitch να αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία εν μέσω τέτοιας συγκυρίας.
Ωστόσο τις προοπτικές θα μπορούσε να τις αναβαθμίσει.
Σημειώνεται ότι οι αξιολογήσεις της Fitch για το 2021 ολοκληρώνεται και η επόμενη είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Ιανουαρίου του 2022…
Αξίζει να επισημανθεί ότι η μεγάλη μείωση των NPEs των τραπεζών και με τον Ηρακλή 2 που ψηφίστηκε στις 15 Ιουλίου 2021... η Ελλάδα κερδίζει πόντους στις αξιολογήσεις. 

Τι είχε αναφέρει πρόσφατα σε συνέντευξη η Fitch στο bankingnews

Πράγματι, θα αξιολογήσουμε την Ελλάδα στις 16 Ιουλίου, με βάση τα γεγονότα και τις εξελίξεις που υπήρξαν στη χώρα και στα δημόσια οικονομικά της τους τελευταίους έξι μήνες.
Παράλληλα, θα εκτιμήσουμε τι μπορεί να συμβεί τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.
Το outlook της Ελλάδας είναι σταθερό, στο επίπεδο αξιολόγησης ΒΒ.
Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επί τα βελτίω αναθεώρηση τόσο της αξιολόγησης όσο και της προοπτικής
Πρώτα απ’ όλα, σε ό,τι αφορά το κομμάτι των δημόσιων οικονομικών, πιθανή καθοδική πορεία του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ θα μπορούσε να οδηγήσει σε θετική δράση, όπως επίσης και ο ενδεχόμενος θετικός αντίκτυπος του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μετά το σοκ που προκάλεσε η πανδημική κρίση του κορωνοϊού.
Από την άλλη, υπάρχουν παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αρνητική δράση.
Για παράδειγμα, πιθανή αποτυχία μείωσης του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, λόγω της χρονικής επιμήκυνσης της δημοσιονομικής επέκτασης και της οικονομικής συρρίκνωσης, θα αποτελούσε αρνητικό καταλύτη.
Επίσης, μεταξύ αυτών των παραγόντων εξετάζουμε ενδεχόμενες δυσμενείς εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα που αυξάνουν τους κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά, αλλά και στοιχεία τα οποία μπορεί να δείχνουν ότι το σοκ του κορωνοϊού έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Ποιοι οι κυριότεροι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία το 2021;

Βραχυπρόθεσμα, ο σημαντικότερος κίνδυνος που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία είναι η χειροτέρευση της υγειονομικής κατάστασης, με πιθανή αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού λόγω των νέων παραλλάξεών του.
Φυσικά, κάτι τέτοιο θα έχει συνέπειες όχι μόνο στην εγχώρια οικονομία, αλλά και στους εμπορικούς εταίρους, εξαιτίας των ταξιδιωτικών περιορισμών.
Αν, όμως, η Ελλάδα αποφύγει τους κινδύνους, η οικονομία της θα σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη το 2021 - ειδικά το β’ εξάμηνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης