Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η εστίαση θέλει να γίνει Covid Free, με 25% οι ανεμβολίαστοι

Η εστίαση θέλει να γίνει Covid Free, με 25% οι ανεμβολίαστοι

Στις 21.000 οι αιτήσεις για χρηματοδότηση και δεσμεύτηκαν 201 εκατ. ευρώ σε σύνολο 330 εκατ. ευρώ.

Σχετικά Άρθρα
Οι εμβολιασμένοι κατά του κορωνοιού από την Παρασκευή 16 Ιουλίου αποκτούν προνόμια που τους επαναφέρουν στη φυσιολογική ζωή αφού οι επιχειρήσεις θα κινηθούν με βάση τους εμβολιασμένους.
Σήμερα αναμένεται να εκδοθεί η ΚΥΑ που θα περιγράφει όλες τις λεπτομέρειες για τα καταστήματα που θα είναι COVID FREE.

Η κυβέρνηση για να επιταχύνει τους ρυθμούς τους εμβολιασμένους δίνει το δικαίωμα στις επιχειρήσεις της εστίασης όπως και στη καταστήματα διασκέδασης η πληρότητα να φτάνει στο 85% για τους εμβολιασμενους ενώ η κάλυψη του χώρου μειώνεται στο 25% όταν πρόκειται για πελάτες που δεν έχουν δεχθεί αντισώματα κατά του COVID 19.
Τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από αύριο θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 31 Αυγούστου και αφορούν μόνο καθήμενους.
Τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης δεν θα δέχονται πελάτες που θα παραμένουν όρθιοι κατά την διάρκεια του προγράμματος και προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα όπως και την αφαίρεση άδειας λειτουργίας.
Εκτιμάται ότι με τη σχετική απόφαση θα λειτουργήσουν τα καταστήματα με κλειστούς χώρους της εστίασης και ο συνολικός τους αριθμός φθάνει σε 15.000 επιχειρήσεις που θα ανοίξουν για πρώτη φόρα από τον περασμένο Οκτώβριο.

Στις 21.040 οι αιτήσεις από τις επιχειρήσεις εστίασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στην πλατφόρμα για οικονομική ενίσχυση έως 100.000 ευρώ τρέχει με ικανοποιητικούς ρυθμούς.
Συνολικά έχουν υποβάλλει αίτηση 21.040 επιχειρήσεις και έχουν δεσμευτεί κεφάλαια ύψους 201,7 εκατ. ευρώ.
Το συνολικό πρόγραμμα διαθέτει για το σκοπό αυτό το ποσό των 330 εκατ. ευρώ.
Το βασικό κριτήριο ένταξης στο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την αγορά πρώτων υλών είναι να έχουν πτώση του τζίρου στα επίπεδα του 30%.
Οι επιχειρήσεις με ΚΑΔ της εστίασης ανέρχονται σε 77.000 εκ των οποίων οι 45.000 δεν καλύπτουν το κριτήριο.
Να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις μπορούν να κατατεθούν μέχρι τις 30 Ιουλίου.
Ωστόσο οι επιχειρηματίες προσδοκούν να μείνουν κεφάλαια αδιάθετα από το τρέχον πρόγραμμα για να κατανεμηθούν σε επιχειρήσεις που παρουσίασαν πτώση του τζίρου στα επίπεδα του 20% για τη χρονιά που πέρασε σε σχέση με αυτή του 2019.
Ο κ Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), θεωρεί αναγκαία την επιτάχυνσης του εμβολιαστικού προγράμματος καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε ένα 4ο κύμα πανδημίας καθώς η μετάλλαξη Δέλτα εμφανίζεται πιο επιθετική από το αρχικό στέλεχος του ιού.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης