Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σκυλακάκης (αν. ΥΠΟΙΚ) στη Βουλή: Θεαματική βελτίωση του οικονομικού κλίματος – Στην ολομέλεια το Μεσοπρόθεσμο (1/7)

Σκυλακάκης (αν. ΥΠΟΙΚ) στη Βουλή: Θεαματική βελτίωση του οικονομικού κλίματος – Στην ολομέλεια το Μεσοπρόθεσμο (1/7)
Τα τρία σημεία στα οποία στηρίζει την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης
Σχετικά Άρθρα

Για θεαματική βελτίωση του οικονομικού κλίματος, έκανε λόγο στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, διαψεύδοντας παράλληλα τα σενάρια για επιβολή έκτακτου φόρου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ τη Δευτέρς 28 Ιουνίου 2021.
Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου άρχισε η συζήτηση επί του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας 2022- 2025, ο κ. Σκυλακάκης, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επόμενη μέρα.

Οι τρεις αιτίες

Η αισιοδοξία, όπως είπε βασίζεται στην αύξηση των καταθέσεων που έφτασαν κάποια στιγμή και τα 25 δισ, με το 50 % εξ αυτών να προέρχονται από τα νοικοκυριά, στην πολύ μεγάλη μείωση των κόκκινων δανείων και στην εμπιστοσύνη που δείχνουν οι ξένες αγορές στα ελληνικά ομόλογα.
«Έχουμε κι ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο μεταρρυθμίσεων που αντανακλούν στην αύξηση του ΑΕΠ και των θέσεων εργασίας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Πλεονάσματα

Ο ίδιος εκτίμησε έστω και μια μονάδα αύξησης του ΑΕΠ για φέτος, σημαίνει μισή μονάδα αύξηση των πλεονασμάτων από το 2022 και μετά, ενώ τόνισε ότι ήταν καλά τα στοιχεία για το Α’ τρίμηνο.

Κριτική

«Είναι το πρώτο μεσοπρόθεσμο που είναι εντελώς επικοινωνιακό», παρατήρησε από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας ότι « πάμε με δύο διαφορετικά αφηγήματα.
Ένα για το εξωτερικό κι ένα για το εσωτερικό».
Επίσης, ανέφερε ότι δεν έχει γίνει σοβαρή συζήτηση για το ρίσκο του μεσοπρόθεσμου, ενώ για τον προσδιορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2%,υποστήριξε ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη σοβαρές παραμέτροι όπως η αύξηση των πρώτων υλών, τα επιτόκια των ΗΠΑ και η κατάσταση στον Τουρισμό.
Πρότεινε δε, την επιβολή ενός έκτακτου φόρου για τους «έχοντες και κατέχοντες», για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Το μεσοπρόθεσμο που εισάγεται την Πέμπτη προς συζήτηση στην Ολομέλεια, υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ το καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης