Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χατζηδάκης: Αυξημένες οι επικουρικές συντάξεις με το νέο σύστημα

Χατζηδάκης: Αυξημένες οι επικουρικές συντάξεις με το νέο σύστημα

Το νέο ασφαλιστικό σύστημα αφορά μόνο τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2022

Διευκρινίσεις για το ασφαλιστικό σύστημα παρείχε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι οι επικουρικές συντάξεις θα μπορούν να είναι αυξημένες από 43% έως 68%.
Όπως διευκρίνισε, το νέο σύστημα αφορά υποχρεωτικά τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1η Ιανουαρίου 2022 ενώ μπορούν να ενταχθούν σε αυτό εφόσον το επιλέξουν οι νέοι κάτω των 35 ετών.
Ο υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι οι αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση γίνονται διότι αλλάζουν τα δημογραφικά στοιχεία ενώ στο νέο ταμείο επικουρικής ασφάλισης δεν αλλάζουν οι εισφορές αλλά ο τρόπος που αυτές επενδύονται.
Ο κ Χατζηδάκης τόνισε ότι το νέο ταμείο θα είναι δημόσιο, με δημοσιά εποπτεία και εγγυήσεις και δε θα έχει την ευελιξία που έχει η ιδιωτική ασφάλιση.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, όταν ξεκίνησε το ισχύον διανεμητικό σύστημα 4 εργαζόμενοι τυπικά επρόκειτο να πληρώνουν τη σύνταξη ενός συνταξιούχου, εντούτοις σήμερα η αναλογία είναι 1,7 εργαζόμενοι να πληρώνουν τη σύνταξη ενός συνταξιούχου.
Επομένως, είναι αναγκαία η μετάβαση σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα, στο οποίο κάθε εργαζόμενος θα έχει έναν προσωπικό λογαριασμό, έναν προσωπικό κουμπάρα οπού θα επενδύει τα χρήματα του.
Αναλυτικότερα, ο υπουργός εξήγησε πως κάθε εργαζόμενος θα είναι σε θέση να επιλέξει από τρία διαφορετικά επενδυτικά προφίλ και κάθε 5 χρόνια θα μπορεί να αλλάζει προφίλ, εφόσον το θελήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης