Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έρχονται τα πάνω κάτω στις ηλεκτρονικές συναλλαγές - Τα σχέδια του ΥΠΟΙΚ για φοροεκπτώσεις και χρηματικά έπαθλα

Έρχονται τα πάνω κάτω στις ηλεκτρονικές συναλλαγές - Τα σχέδια του ΥΠΟΙΚ για φοροεκπτώσεις και χρηματικά έπαθλα
Το σχέδιο ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους
Σχετικά Άρθρα

Πλέγμα ισχυρών κινήτρων με φόρο-εκπτώσεις και μεγαλύτερα χρηματικά έπαθλα σε φορολογούμενους που θα κόβουν αποδείξεις από επαγγελματίες που βρίσκονται στην υψηλή ζώνη κινδύνου για φοροδιαφυγή εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Το σχέδιο ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους καθώς πολλά από τα νέα μέτρα περιλαμβάνονται στη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με πληροφορίες για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται διάφορα εναλλακτικά σενάρια που προβλέπουν:
α. Στοχευμένες φοροεκπώσεις: Από το φορολογητέο εισόδημα ή από τον φόρο εισοδήματος κάθε φορολογούμενου θα αφαιρείται ένα σημαντικό ποσοστό του συνόλου των χρηματικών ποσών τα οποία έχει πληρώσει ετησίως μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή e-banking για συναλλαγές με συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών όπως συνεργεία αυτοκινήτων, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, μπαρ, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, κομμωτήρια, γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής, ιδιαίτερα μαθήματα, δικηγόροι, γιατροί, τεχνικά γραφεία κ.α.
β. Μεγαλύτερα έπαθλα: Η φορολοταρία θα δίνει σε λίγους τυχερούς φορολογούμενους μεγαλύτερα χρηματικά ποσά τα οποία μπορεί να φθάνουν ή και να υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ. Σήμερα 1.000 φορολογούμενοι κερδίζουν 1.000 ευρώ μηνιαίως. Δηλαδή κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών μοιράζει στους τυχερούς της φορολοταρίας 1 εκατ. ευρώ.
γ. Αποδείξεις: Σήμερα σχεδόν όλες οι αποδείξεις από τις συναλλαγές των φορολογούμενων «μετρούν» στη φορολοταρία. Ένα από τα σενάρια προβλέπει, στη νέα φορολοταρία να μπαίνουν μόνο πληρωμές από δραστηριότητες με υψηλή παραβατικότητα, όπως για παράδειγμα: κομμωτήρια, συνεργεία, γυμναστήρια, δαπάνες σε δικηγόρους και γιατρούς. Αυτό σημαίνει ότι πλέον όσοι επιθυμούν να κερδίσουν το μεγάλο έπαθλο θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις από τις παραπάνω κατηγορίες επαγγελμάτων.
δ. Διπλές αποδείξεις: Υπάρχει και το σενάριο που προβλέπει στο όριο του 30% του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτεται με ηλεκτρονικές αποδείξεις, ορισμένες αποδείξεις από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες να μετράνε διπλά.

Οι προτάσεις του ΙΟΒΕ

Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να λάβει υπόψη του και τα μέτρα που έχει προτείνει το ΙΟΒΕ για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών τα οποία προβλέπουν κίνητρα στους καταναλωτές και στους επαγγελματίες.
Συγκεκριμένα, τα κίνητρα που προτείνει το ΙΟΒΕ για τους καταναλωτές προβλέπουν:

  • Επιστροφή χρημάτων σε καταναλωτές που πληρώνουν ηλεκτρονικά σε στοχευμένους κλάδους ή γεωγραφικές περιοχές.
  • Εκπτωση φόρου εισοδήματος που χορηγείται σε περίπτωση μεγάλης χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών σε συγκεκριμένους κλάδους.
  • Εφαρμογή ενός πιο στοχευμένου προγράμματος λοταρίας, τόσο ως προς το πεδίο εφαρμογής όσο και ως προς τη δημοσιότητα

Για τις επαγγελματικές ομάδες προτείνονται τα εξής κίνητρα:

  • Λοταρία για αυτοαπασχολούμενους που επιτυγχάνουν στόχους διείσδυσης των Ηλεκτρονικών Μέσων Πληρωμής (ΗΜΠ).
  • Πίστωση ή έκπτωση φόρου σε πωλητές αγαθών και παρόχων υπηρεσιών που επιτυγχάνουν στόχους διείσδυσης των ΗΜΠ τόσο σε σχέση με το επίπεδο χρήσης όσο και με την ετήσια αύξησή τους.
  • Εφαρμογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης


Στα 66 δισ. ευρώ οι ηλεκτρονικές συναλλαγές το 2020

Το 2020, η επέλαση της πανδημίας και η θέσπιση της υποχρεωτικής εφαρμογής ηλεκτρονικών πληρωμών στο όριο του 30% του εισοδήματος αύξησαν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με κάρτες. Ο αριθμός των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 18% σε σχέση με το 2019 αλλά η μέση αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι μειωμένη λόγω της μείωσης της κατανάλωσης που προκάλεσε η υγειονομική κρίση και τα απανωτά lockdown.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμών το 2020 ανήλθε σε 1,150 δις. ευρώ από 976 εκατ. ευρώ το 2019, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 18%. Ο αριθμός των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες ανήλθε σε 1,029 δις. ευρώ από 857 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, αυξημένος κατά 20%.
Οι χρεωστικές κάρτες συνέχισαν να αποτελούν το κύριο υποκατάστατο της χρήσης μετρητών, με ποσοστιαία συμμετοχή 89% στο συνολικό αριθμό συναλλαγών με όλα τα είδη καρτών πληρωμών. Ο αριθμός των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες ανήλθε σε 121 εκατ. από 119 εκατ. το 2019, αυξημένος κατά 1,68%.
Οι πιστωτικές κάρτες συμμετείχαν κατά 11% στο συνολικό αριθμό συναλλαγών. Η αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών κυμάνθηκε στα 66 δις. ευρώ, αυξημένη κατά 2% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος .
Οι χρεωστικές κάρτες συμμετείχαν κατά 92% στη συνολική αξία των συναλλαγών με όλα τα είδη καρτών πληρωμών, ενώ οι πιστωτικές κάρτες συμμετείχαν κατά 8%.
Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 15% σε 62 συναλλαγές, από 54 το προηγούμενο έτος.
Σύμφωνα με την ΤτΕ, η αυξητική μεταβολή του μέσου αριθμού συναλλαγών ανά κάρτα οφείλεται στη σημαντική αύξηση του μέσου αριθμού συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα σε 65 συναλλαγές, από 56 το 2019, η οποία υπερσκέλισε τη μείωση του μέσου αριθμού συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα σε 42 συναλλαγές, από 45 το 2019.

Στα 3.550 ευρώ η μέση αξία ανά κάρτα

Η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα μειώθηκε κατά 1% σε 3.550 ευρώ, από 3.592 ευρώ το προηγούμενο έτος. Η οριακή μείωση της μέσης αξίας συναλλαγών ανά κάρτα οφείλεται στον αριθμό και την αξία των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες, δεδομένου και του μεγαλύτερου όγκου τους.
Αναλυτικότερα, η μέση αξία συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα παρουσίασε αύξηση κατά 1% σε 3.845 ευρώ, από 3.798 ευρώ το 2019,ενώ η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα μειώθηκε κατά 19% σε 1.938 ευρώ, από 2.390 ευρώ το προηγούμενο έτος.
Η μέση αξία ανά συναλλαγή συνέχισε την πτωτική πορεία της και το 2020, μειωμένη σε 57 ευρώ, από 66 ευρώ το 2019 και 70ευρώ το 2018. Η πτώση της μέσης αξίας ανά συναλλαγή καταγράφηκε τόσο στις συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες, όπου μειώθηκε σε 59 ευρώ, από 68 ευρώ το 2019, όσο και στις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, στις οποίες μειώθηκε σε 46 ευρώ, από 52 ευρώ το προηγούμενο έτος.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι μειώσεις της μέσης αξίας ανά συναλλαγή που παρατηρούνται κατά το έτος 2020 είναι μεγαλύτερης κλίμακας από αυτές των προηγούμενων ετών, γεγονός που ενδεχομένως να οφείλεται στη μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που προκλήθηκε από την παγκόσμια υγειονομική κρίση.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης