Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ποιοι ξένοι θα χρηματοδοτήσουν το ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης

Ποιοι ξένοι θα χρηματοδοτήσουν το ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης
Οι ελληνικές τράπεζες θα χορηγήσουν το 69% των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης
Σχετικά Άρθρα

Η Goldman Sachs προειδοποίησε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης εμπεριέχει και αρνητικά στοιχεία - όπως την αύξηση του ήδη διογκωμένου χρέους - ωστόσο με βάση και πρόσφατη παρουσίαση της Αlpha bank, μέρος αυτού του χρέους (31%) αναμένεται να προέλθει από υπερεθνικούς τραπεζικούς οργανισμούς, από τις κεφαλαιαγορές, αλλά και από τις ξένες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Συγκεκριμένα, με βάση με τους υπολογισμούς της Alpha bank από την παρουσίαση Project Tomorrow, οι ελληνικές τράπεζες θα χορηγήσουν το 69% των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τα υπόλοιπα ποσά εκτιμάται ότι, θα προέλθουν κατά 15% από Διεθνείς τραπεζικούς οργανισμούς, όπως EBRD, ΕΙΒ, ΙFC κα
Ένα μεγάλο μέρος, επίσης, περί το 11% θα προέλθει από κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου ( dept capital Markets ).
Για αρκετά από τα έργα, δηλαδή θα εκδοθούν ομολογιακές εκδόσεις αρκετές από τις οποίες θα είναι ελκυστικές καθώς θα εμφανίζουν εξασφαλισμένες χρηματοροοές.
Επίσης, η Alpha bank υπολογίζει ότι ένα 5% θα προέλθει από διεθνείς τράπεζες οι οποίες πρόκειται να επιστρέψουν στην Ελλάδα για να χρηματοδοτήσουν έργα καθώς η οικονομία οδεύει προς την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Ποιες επιχειρήσεις θα αφορά - Τι διεκδικεί η Alpha bank

Το δεύτερο αρνητικό χαρακτηριστικό του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πως σε μια μερίδα ξένων επενδυτών και παρατηρητών έχει εμπεδωθεί η αντίληψη ότι, τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης (33 δισ. ευρω) πρόκειται να κατευθυνθούν μόνο προς τις 20-30 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις.
Την εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη εκφράζουν τραπεζικά στελέχη.
Σε πρόσφατη παρουσίαση της Alpha bank επιβεβαιώθηκε ότι, ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος πρόκειται να χρηματοδοτήσει μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις ( εξοικονομώ, ενεργειακές αναβαθμισεις κα ) ενω επιπρόσθετα μόλις ξεκινήσει η κινητοποίηση των κεφαλαίων του RRF τότε αναμένεται να προκληθεί νέα πιστωτική ζήτηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha bank, ήδη στο πρώτο τρίμηνο του 2021 οι εκταμιεύσεις νέων επιχειρηματικών δανείων ανήλθαν σε 1 δισ. ευρώ.
Ο υπεύθυνος του wholesale banking κ. Γιάννης Εμίρης ανέλυσε πως η τράπεζα φιλοδοξεί να κατακτήσει ένα σημαντικό μερίδιο των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης επισημαίνοντας ότι, η Τράπεζα έχει πραγματοποιήσει ήδη προεργασία για το ποιους κλάδους και ποιους πελάτες θα δανείσει.
Συγκεκριμένα, από τα 18 δισ. δάνεια του Ταμείου το 70% πρόκειται να μοχλευθεί από τις ελληνικές τράπεζες (12,6 δισ. ευρώ) και εξ αυτών η Alpha bank διεκδικεί το 25%, δηλαδή 3,2 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η Τράπεζα επιδιώκει να καταλάβει το καλύτερο πιο κερδοφόρο κομμάτι των δανείων ενώ υποστήριξε ότι η Τράπεζα θα είναι σε θέση να μεταβιβάσει κάποια δάνεια σε ξένες τράπεζες οι οποίες σταδιακά θα επανέλθουν στην χώρα εξαιτίας της βελτίωσης της επενδυτικής βαθμίδας.
Εξάλλου, όπως υποστήριξε η κινητοποίηση των κεφαλαίων του RRF θα προκαλέσει νέα πιστωτική ζήτηση η οποία ήδη καταγράφεται και στην σημερινή περίοδο στο κομμάτι των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, όπως τους κλάδους λ.χ των ξενοδοχείων.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης