Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε τροχιά υλοποίησης τα mega - ΣΔΙΤ απορριμμάτων σε Φυλή και Σχιστό ύψους 945 εκατ. ευρώ

Σε τροχιά υλοποίησης τα mega - ΣΔΙΤ απορριμμάτων σε Φυλή και Σχιστό ύψους 945 εκατ. ευρώ
Οι Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων των Κεντρικών Πάρκων Κυκλικής Οικονομίας Αττικής (σ.σ. Κεντρικού Τομέα) και Π.Ε. Πειραιά αντίστοιχα, θα κατασκευαστούν με το μοντέλο ΣΔΙΤ
Σχετικά Άρθρα
Προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων της Αττικής σε Φυλή και Σχιστό, από τον ΕΔΣΝΑ, με συνδυαστικό προϋπολογισμό 762 εκατ. ευρώ (945 εκατ. ευρώ συμπ. ΦΠΑ).
Οι Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων των Κεντρικών Πάρκων Κυκλικής Οικονομίας Αττικής (σ.σ. Κεντρικού Τομέα) και Π.Ε. Πειραιά αντίστοιχα, όπως είναι γνωστό, θα κατασκευαστούν με το μοντέλο ΣΔΙΤ.
Με τη δημοπράτησή τους τίθενται σε τροχιά υλοποίησης και τα τρία μεγαλύτερα περιβαλλοντικά ΣΔΙΤ στην Ελλάδα μέχρι στιγμής, δύο στην Αττική και ένα στη Θεσσαλονίκη, με συνολικό κόστος που εκτινάσσεται στα 964 εκατ. ευρώ (1,19 δισ. ευρώ συμπ. ΦΠΑ).
Με την ολοκλήρωση των παραπάνω υποδομών μέχρι το 2025, η δυναμικότητα επεξεργασίας απορριμμάτων στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας θα ενισχυθεί κατά 1 εκατ. τόνους/έτος, αλλάζοντας ριζικά τα δεδομένα στο τοπίο διαχείρισης των σκουπιδιών.
Όπως και στην περίπτωση της Μονάδας του Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης, η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος στους διαγωνισμούς της Αττικής, έχει οριστεί για το τέλος Ιουλίου (26/7) και -αναλόγως- η αποστολή των προσκλήσεων υποβολής προσφορών στους επιλεγέντες υποψηφίους, θα ακολουθήσει τον προσεχή Νοέμβριο (22/11).
Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει προηγούμενο ρεπορτάζ του BN για την σχεδόν παράλληλη δημοπράτηση των μονάδων, η οποία -όπως είχε γραφτεί- εκτιμάται ότι θα ευνοήσει τον ανταγωνισμό και τη δημιουργία ισχυρών κοινοπραξιών από τους μεγάλους των κατασκευών εντός και εκτός συνόρων, οι οποίοι θα κληθούν να εξετάσουν σε στρατηγική βάση τη διεκδίκηση τριών έργων μεγάλης κλίμακας.

Ο ανταγωνιστικός διάλογος θα «κλειδώσει» το φυσικό αντικείμενο

Οι διαγωνισμοί θα διεξαχθούν με ανταγωνιστικό διάλογο, δεδομένης της πολυπλοκότητας που παρουσιάζουν τα έργα σε νομικό, χρηματοοικονομικό και τεχνικό επίπεδο.
Το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο των έργων -βάσει των οποίων θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές από τους υποψήφιους- θα οριστικοποιηθεί μέσα από τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου αλλά και των στόχων που έχουν τεθεί σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, όσον αφορά τη διαχείριση αποβλήτων.
Στην περίπτωση της ΜΕΑ Κεντρικού Τομέα, η συνολική ετήσια ποσότητα των προς διαχείριση απορριμμάτων δύναται να τροποποιηθεί έως και στο διπλάσιο (προς τα πάνω ή προς τα κάτω) ενώ αντικείμενο του ανταγωνιστικού διαλόγου θα αποτελέσουν επίσης και οι εναλλακτικές για την περαιτέρω επεξεργασία και διάθεση του υπολείμματος της ΜΕΑ, το οποίο σημαίνει ότι στο φυσικό αντικείμενο του έργου θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και ΧΥΤΥ. Όσον αφορά τη μονάδα της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, η δυναμικότητα των μονάδων και το εν γενεί αντικείμενο της σύμβασης μπορεί να αναπροσαρμοστεί -κατά τη Β' Φάση του διαγωνισμού- σε ποσοστό συν/πλην 40%.

Οι μονάδες

Η μονάδα που θα εξυπηρετεί την Π.Ε. Κεντρικού Τομέα προβλέπεται να είναι δυναμικότητας 450.000 τόνων/έτος, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 461,2 εκατ. ευρώ (571,8 εκατ. ευρώ συμπ. ΦΠΑ).
Πιο συγκεκριμένα, η ΜΕΑ στη Φυλή θα διαθέτει δυναμικότητα επεξεργασίας 350.000 τόνων/έτος σύμμεικτων και 100.000 τόνων/έτος προδιαλεγμένων οργανικών (με Διαλογή στην Πηγή, μέσω του δικτύου καφέ κάδων).
Η ΜΕΑ που θα κατασκευαστεί στο Σχιστό θα διαθέτει συνολική δυναμικότητα επεξεργασίας 180.000 τόνων/έτος σύμμεικτων και 70.000 τόνων/έτος προδιαλεγμένων οργανικών.
Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός της μονάδας στην Π.Ε. Πειραιά ανέρχεται σε 300,7 εκατ. ευρώ (372,8 εκατ. ευρώ συμπ. ΦΠΑ).

Φίλιππος Παναγόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης