Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αχτσιόγλου (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ): Θετικό πρώτο βήμα η συμφωνία των ΥΠΟΙΚ των G7 για φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών

Αχτσιόγλου (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ): Θετικό πρώτο βήμα η συμφωνία των ΥΠΟΙΚ των G7 για φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών
Δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για τη φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών
Σχετικά Άρθρα
Ένα θετικό πρώτο βήμα για την παγκόσμια φορολογική δικαιοσύνη και τον περιορισμό των φορολογικών παραδείσων έγινε σήμερα με τη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών των G7.
Μετά από ισχυρές πρωτοβουλίες του προέδρου των ΗΠΑ Biden, οι υπουργοί Οικονομικών των G7 συμφώνησαν ότι:
  1. Οι μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές που παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες (όπως οι Amazon, Facebook κ.λπ.) θα πρέπει να πληρώνουν φόρους στις χώρες που δραστηριοποιούνται και όχι μόνο εκεί που έχουν την έδρα τους.
  2. Θα υιοθετηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο ένα ελάχιστο ποσοστό φορολόγησης 15% των ίδιων πολυεθνικών.

Αυτή η συμφωνία μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τον περιορισμό των φορολογικών παραδείσων, την αύξηση των εσόδων στα κράτη, τη διαμόρφωση ενός πεδίου περισσότερο ισότιμου ανταγωνισμού.
Η Ε.Ε. οφείλει όχι μόνο να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας αυτής αλλά και να λάβει ισχυρότερες πρωτοβουλίες για περιορισμό των offshore και την κατάργηση των φορολογικών παραδείσων.
Ο ίδιος προσανατολισμός πρέπει να είναι κεντρικός και στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τον ψηφιακό φόρο και τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, με στόχο τη δίκαιη φορολόγηση και τελικά την ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων.
Τα ζητήματα της δίκαιης φορολόγησης και της φοροδιαφυγής δεν λύνονται από την αγορά που αναζητά και εκμεταλλεύεται τα κενά των φορολογικών συστημάτων, αλλά από ισχυρές πολιτικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης