Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το δωρεάν χρήμα τελειώνει, η νέα λιτότητα έρχεται – Δεν θα ενθουσιάσουν, τουρισμός, Ταμείο Ανάκαμψης

Το δωρεάν χρήμα τελειώνει, η νέα λιτότητα έρχεται – Δεν θα ενθουσιάσουν, τουρισμός, Ταμείο Ανάκαμψης
Στην Ελλάδα η λιτότητα πολλών ετών αντικαταστάθηκε από την κρατική δαπάνη, από τα δανεικά που δόθηκαν σε εταιρίες και φυσικά πρόσωπα με στόχο… να μην παράγουν
Σχετικά Άρθρα

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει, η κλεψύδρα έχει αρχίσει να αντιστρέφεται και η ωμή αλήθεια προσεχώς δεν θα μπορέσει να συγκαλυφθεί.
Το δωρεάν χρήμα τελειώνει.
Τα μέτρα κοινωνικής στήριξης τα οποία ήταν εξωπραγματικά, ανεύθυνα και δόθηκαν σε πολλούς που δεν τα χρειάζονταν θα αποσυρθούν.
Μέρος της κοινωνίας ελάμβανε τα 535 ευρώ έως πρότινος εκπαιδευόμενο να μην εργάζεται, δηλαδή να μην παράγει.
Τα ελλείμματα έχουν φθάσει 2020 και 2021 στα επίπεδα που ξεπερνούν τα δάνεια και τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η μέχρι τώρα φαύλη παροχή ρευστότητας σε zombie εταιρίες συγκράτησε τις πτωχεύσεις και προφανώς ο στόχος ήταν να μην αυξηθεί η ανεργία.
Όμως όλο αυτή η τοξική πολιτική θα τελειώσει και ενώ η οικονομία θα ανακάμπτει στην Ελλάδα… θα αυξάνονται οι χρεοκοπίες εταιριών λόγω ετεροχρονισμού φάσης.
Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια σπάταλη συνταγή κοινωνικών παροχών λόγω πανδημίας, μια χώρα που βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, αφειδώς σπατάλησε χρήμα για να κρατήσει ζωντανές τις επιχειρήσεις και την οικονομία χωρίς να έχει μελετήσει τις επιπτώσεις και τις συνέπειες αυτής της αλόγιστης πολιτικής.
Πρόσφατα ο Schaeuble ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και το ΔΝΤ είπαν για πολλοστή φορά ορισμένες αλήθειες.

Υποστηρίζει η Ευρώπη ότι έγιναν μεταρρυθμίσεις, πέραν από τις τράπεζες τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε με τον Ηρακλή αλλά σαμποτάρει η Τράπεζα της Ελλάδος και ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος διορίστηκε από την σημερινή κυβέρνηση, ποια άλλη μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση έχει σημειωθεί;
Χωρίς γενναίες μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα θα εμφανιστεί ξανά αδύναμη... όταν θα επανέλθει η κανονικότητα.
Έχει καλλιεργηθεί λανθασμένα η ψευδαίσθηση ότι ο τουρισμός θα ανακάμψει θεαματικά… αλλά αυτό δεν προκύπτει.
Τα στοιχεία μέχρι τώρα δείχνουν ότι κινείται ο τουρισμός σε επίπεδα χαμηλότερα των προσδοκιών.
Ταυτόχρονα επίσης καλλιεργείται η ψευδαίσθηση ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα επιλύσει το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδος.

Ας κρατήσουμε δύο δεδομένα

1)Οι αρμόδιοι οικονομικοί επίτροποι προειδοποιούν, η Ελλάδα από το 2023 θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως ότι έχει δεσμευθεί προ της κρίσης του κορωνοιού, δηλαδή τα προγράμματα λιτότητας και βεβαίως τα υποχρεωτικά πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% και 2,2% του ΑΕΠ που είναι και ο μακροπρόθεσμος στόχος.

2)Τα οφέλη της Ελλάδος από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 31 – 32 δισεκ. έχουν ήδη μηδενιστεί ή περίπου μηδενιστεί αφενός λόγω των σωρευμένων ελλειμμάτων στην διετία 2020 με 2021 που φθάνουν τα 35 δισεκ. αφετέρου επειδή στην Ελλάδα λησμονούμε εύκολα τα γεγονότα.
Το 2006 με 2007 οι τράπεζες χορηγούσαν 25 δισεκ. δάνεια ετησίως και μαζί με τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις έφθαναν τα κεφάλαια ετησίως στα 40 δισεκ. και όλα αυτά μέσα σε μια χρονιά.
Από το Ταμείο Ανάκαμψης σε βάθος 5ετίας η Ελλάδα θα λάβει περίπου 40 – 45 δισεκ. λαμβάνοντας υπόψη κεφάλαια Ταμείου Ανάκαμψης και μόχλευση τραπεζικών δανείων.
Όση ρευστότητα διέθετε η οικονομία το 2006 δηλαδή μια χρονιά… θα το κερδίσει σε 5 χρόνια.

Η ελληνική οικονομία δεν εκσυγχρονίστηκε εν μέσω της κρίσης του Covid απλά πολλοί βολεύτηκαν… στο κρατικό χρήμα

Εν μέσω της πανδημίας του Covid 19 η οικονομία δεν εκσυγχρονίστηκε, αυτό δεν το αναφέρουμε ως μομφή στην κυβέρνηση που προσπαθούσε να ισορροπήσει μεταξύ πρωτοφανών συνθηκών για την δημόσια υγεία και την οικονομία.
Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι ελάχιστα έγιναν – πλην της εξυγίανσης των τραπεζών και της μείωσης των NPEs των προβληματικών ανοιγμάτων -.
Δημιουργήθηκε μια παθητική, τοξική και αντιπαραγωγική οικονομία όπου φυσικά και νομικά πρόσωπα βολεύτηκαν στο εύκολο κρατικό χρήμα που δεν στηρίχθηκε σε καμία εθνική παραγωγή.
Ο λογαριασμός θα είναι ακριβός…
Το βασικό πολιτικό ερώτημα είναι ότι το 2023 εν μέσω εκλογών η Ελλάδα θα επιστρέψει στην λιτότητα και σε μέτρα που θα προσπαθήσουν να νοικοκυρεύσουν τις ακραία μεγάλες κρατικές δαπάνες.
Ο λογαριασμός θα είναι ακριβός και θα πρέπει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2023 – εν μέσω εκλογών – να παρουσιάσει όχι ένα εθνικό σχέδιο ανάκαμψης που ακούγεται ωραίο και εύηχο αλλά ένα οικονομικό σχέδιο που θα καλύψει τις τεράστιες μαύρες δημοσιονομικές τρύπες.
Η κλεψύδρα του χρόνου έχει γυρίσει ανάποδα και όταν θα επιστρέφονται οι επιστρεπτέες προκαταβολές, όταν το πάρτι των κρατικών δαπανών τελειώσει… η κοινωνία θα ξυπνήσει από τον λήθαργο της δήθεν οικονομικής ευμάρειας.
Στην Ελλάδα η λιτότητα πολλών ετών αντικαταστάθηκε από την κρατική δαπάνη, από τα δανεικά που δόθηκαν σε εταιρίες και φυσικά πρόσωπα με στόχο… να μην παράγουν.
Η προβληματική ελληνική οικονομία προ του κoρωνοιού… θα συνεχίσει να είναι προβληματική και μετά τον κορωνοιό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης