Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας (ΥΠΟΙΚ): Στις 41.437 οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ - Τέλος Ιουνίου 2021 η πρώτη δόση

Σταϊκούρας (ΥΠΟΙΚ):  Στις 41.437 οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ - Τέλος Ιουνίου 2021 η πρώτη δόση
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η επιδότηση θα προσμετρηθεί αναδρομικά από τον Μάιο

Στις 41.437 ανήλθαν οι αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ» εκ των οποίων οι 22.724 προήλθαν από πολύ μικρές επιχειρήσεις όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην Βουλή.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η πρώτη δόση για το σύνολο των επιχειρήσεων που υπέβαλλαν εως χθες αίτηση θα καταβληθεί εως το τέλος Ιουνίου ενώ η επιδότηση θα προσμετρηθεί αναδρομικά από τον Μάιο.
Με την παρούσα τροπολογία προβλέπεται η σύσταση στο ΤΑΙΠΕΔ μίας νέας Μονάδας.
Μίας Μονάδας Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, που ως αντικείμενο θα έχει την προετοιμασία και την ωρίμανση έργων που εντάσσονται στο «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας», συμπεριλαμβανομένων και όσων σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η νέα αυτή Μονάδα θα λειτουργεί ως διακριτή λειτουργική και λογιστική μονάδα, ώστε να υπάρχει σαφής διάκριση με τον ρόλο του Ταμείου – όπως αυτός προβλέπεται από τον ιδρυτικό του νόμο (Ν. 3986/2011) – για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.
Με τη διάταξη αυτή διευρύνεται ο σκοπός του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου το Ταμείο να συμβάλει στον εθνικό στόχο της επιτάχυνσης έργων στρατηγικής σημασίας για τη χώρα και να γίνει – μέσα από το νέο αυτό αντικείμενο – μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα, με την παρούσα διάταξη:

Προβλέπεται ότι για την άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων, υπογράφεται σύμβαση μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του δικαιούχου του Προγράμματος

Με τη σύμβαση αυτή:

  • Εξειδικεύεται περαιτέρω το περιεχόμενο της αρμοδιότητας ωρίμανσης που ανατίθεται στο Ταμείο.
  • Καθορίζεται η αμοιβή του ΤΑΙΠΕΔ για τις υπηρεσίες ωρίμανσης.
  • Προβλέπονται οι ειδικότερες υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των συμβαλλομένων μερών και οι σχετικές προθεσμίες για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους.

Ορίζεται ότι το συνολικό κόστος των υπηρεσιών ωρίμανσης των συμβάσεων έργων που ανατίθενται στο ΤΑΙΠΕΔ, καλύπτεται πλήρως από τον δικαιούχο του Προγράμματος, σύμφωνα με την οριζόμενη διαδικασία

Συγκεκριμένα, προκαταβάλλεται στο ΤΑΙΠΕΔ από τον δικαιούχο του Προγράμματος, το 80% του προϋπολογισμού που αφορά στις δαπάνες για την ωρίμανση και το 50% των λειτουργικών εξόδων που αναμένεται να έχει το ΤΑΙΠΕΔ για την ωρίμανση.
Με την ολοκλήρωση των συμφωνημένων υπηρεσιών ωρίμανσης εξοφλείται στο ΤΑΙΠΕΔ το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό.
Με τον τρόπο αυτό, το ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνει συγκεκριμένες – βάσει σύμβασης – υπηρεσίες και είναι υπεύθυνο να διαχειριστεί τα κόστη, βάσει προϋπολογισθεισών δαπανών.

Έργα/συμβάσεις που χρηματοδοτούνται από πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης Next Generation EU, προβλέπεται η υπογραφή σύμβασης μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του Ταμείου Ανάκαμψης, εκπροσωπούμενου από τον Υπουργό Οικονομικών

Με την εν λόγω σύμβαση προκαταβάλλεται στο ΤΑΙΠΕΔ ποσό μέχρι 10 εκατ. ευρώ έναντι της παροχής υπηρεσιών ωρίμανσης για συμβάσεις/έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που θα ανατεθούν στο ΤΑΙΠΕΔ από τους δικαιούχους των Προγραμμάτων.
Το εν λόγω ποσό παρακρατείται έναντι των δικαιούχων των Προγραμμάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης και συμψηφίζεται με οφειλές αυτών προς το ΤΑΙΠΕΔ, μέχρι του ποσού που ορίζεται ανά σύμβαση.
Επιπρόσθετα το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να λαμβάνει χρηματοδότηση από το Ειδικό Πρόγραμμα της Τεχνικής Βοήθειας του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) για την ωρίμανση έργων που μπορεί να χρηματοδοτηθούν από πόρους του ΕΣΠΑ.

Ρυθμίζονται θέματα του ΤΑΙΠΕΔ ως ανώνυμης εταιρίας, στο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης, όπως ήταν αναγκαίο μετά τη θέση σε ισχύ των νόμων για τις ανώνυμες εταιρείες και την εταιρική διακυβέρνηση.

Συγκεκριμένα

  • Ορίζεται ότι το ανώτατο όργανο του ΤΑΙΠΕΔ είναι η Γενική Συνέλευση, η οποία είναι αποκλειστικά αρμόδια να αποφασίζει για θέματα τα οποία, σύμφωνα με τη νομοθεσία περί ανωνύμων εταιρειών, υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητά της.

Προβλέπεται ότι ο καθορισμός του αριθμού των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και η εξειδίκευση σε εκτελεστικά και μη εκτελεστικά μέλη καθορίζονται εφεξής με το Καταστατικό της Εταιρείας, ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ταμείου.
Σήμερα ορίζεται ρητά σε 5 ο αριθμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.
Επίσης, δίνεται η δυνατότητα η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου να μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη για την καλύτερη εποπτεία του έργου του Διοικητικού Συμβουλίου και τη συγκρότηση επιτροπών του Διοικητικού Συμβουλίου, κατά τα πρότυπα του Ν. 4706/2020, όπως είναι η Επιτροπή Ελέγχου.

Καινοτόμες ρυθμίσεις στο Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2»

Πέραν των ανωτέρω ρυθμίσεων που αφορούν το ΤΑΙΠΕΔ, με την παρούσα τροπολογία το Υπουργείο Οικονομικών ενσωματώνει μία σειρά νέων, καινοτόμων και ευνοϊκών μέτρων στο Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2».
Μέτρων ιδιαίτερα ωφέλιμων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού και τα οποία ενεργοποιούνται, για πρώτη φορά, στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα:

Προβλέπεται η μείωση του επιτοκίου της ρύθμισης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που εντάσσονται στο εν λόγω Πρόγραμμα, κατά το διάστημα της επιδότησης και της περιόδου παρακολούθησης, σε ποσοστό τουλάχιστον 10% επί του προβλεπόμενου στην οικεία δανειακή σύμβαση.

Αναγνωρίζεται δικαίωμα στον χρηματοδοτικό φορέα να συμφωνήσει με τον οφειλέτη – για τη βιωσιμότητα της ρύθμισης – μέτρα, όπως:

  • Διαγραφή ποσοστού τόκων υπερημερίας και εξωλογιστικών τόκων.
  • Διαγραφή κεφαλαίου.
  • Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, υπό τους ειδικώς αναφερόμενους όρους.

Προβλέπονται συγκεκριμένοι περιορισμοί στην αναδιαμόρφωση των καταβαλλόμενων δόσεων στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας.
Ορίζεται ρητά, ειδικώς για τα εξυπηρετούμενα δάνεια που υπάγονται στο εν λόγω Πρόγραμμα, ότι δεν είναι επιτρεπτή η τροποποίηση των ουσιωδών όρων της σύμβασης (ως προς το κεφάλαιο, την τιμολόγηση και τη διάρκεια του δανείου) κατά τρόπο δυσμενέστερο για τον οφειλέτη, για όσο χρόνο διαρκεί η επιδότηση και η περίοδος παρακολούθησης.
Προβλέπεται η χορήγηση χρονικού διαστήματος 30 ημερών μετά την ολοκλήρωση της επιδότησης, για την τακτοποίηση τυχόν μη καταβεβλημένων ποσών από πλευράς του οφειλέτη, ώστε να μην εκπέσει της ρύθμισης.
Σημειώνεται ότι τα νέα μέτρα θα ισχύσουν για το σύνολο των επιχειρήσεων που υπέβαλαν μέχρι χθες, 31.05.2021, αίτηση στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2».
Δεδομένων των ανωτέρω εξελίξεων, η πληρωμή της 1ης δόσης θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου, και θα αφορά αναδρομικά και τον μήνα Μάιο.
Τέλος, με την υπό συζήτηση τροπολογία επεκτείνεται η προθεσμία επίτευξης ρύθμισης δανείων μεταξύ χρηματοδοτικών φορέων και οφειλετών του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» έως τις 31.07.2021, από τις 31.03.2021 που ισχύει σήμερα.
Ενώ, προβλέπεται η συνέχιση της καταβολής της συνεισφοράς του Δημοσίου στο πρόσωπο του συζύγου ή συμβίου, σε περίπτωση θανάτου του αιτούντος.

www.bankingnews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης