Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αρνητική έκπληξη: Χωρίς αξιολόγηση η ελληνική οικονομία από τη Μοοdy’s στις 21 Μαΐου - Πιθανή αξιολόγηση προσεχώς

Αρνητική έκπληξη: Χωρίς αξιολόγηση η ελληνική οικονομία από τη Μοοdy’s στις 21 Μαΐου - Πιθανή αξιολόγηση προσεχώς
Χωρίς αξιολόγηση έμεινε τελικά η ελληνική οικονομία από τη Moody’s στις 21 Μαΐου 2021
Σχετικά Άρθρα

Χωρίς αξιολόγηση παρήλθε τελικά η ελληνική οικονομία από τη Moody’s, καθώς στις 21 Μαΐου 2021, στην προγραμματισμένη αξιολόγηση, ο αμερικανικός ελεγκτικός οίκος δεν προέβη σε καμία ανακοίνωση.
Στο παρελθόν έχει συμβεί ακόμη μια φορά από τη Moody's να μη βαθμολογήσει την Ελλάδα και να επιστρέψει λίγες ημέρες αργότερα, ανακοινώνοντας την αξιολόγησή της, η οποία, ωστόσο, δεν συνοδεύεται από αναβάθμιση, καθώς βρίσκεται εκτός επίσημου χρονοδιαγράμματος.
Η επόμενη επίσημη αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από τη Moody's είναι προγραμματισμένη για τις 19 Νοεμβρίου 2021.
Να σημειωθεί ότι για τις 21 Μαίου δεν αναμενόταν αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας αλλά μόνο των προοπτικών της οικονομίας κάτι που προφανώς δεν επιβεβαιώθηκε.
Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα σε Ba3, δηλαδή δύο κλίμακες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα (investment grade).
Ο βασικός λόγος που ο αμερανικός οίκος αντιμετωπίζει θετικά την ελληνική οικονομία είναι οι προοπτικές ανάκαμψης του ελληνικού ΑΕΠ, το οποίο θα αυξηθεί κατά 4% με 5% φέτος, καθώς και η πολύ μεγάλη μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών.
Να σημειωθεί ότι ο οίκος Moody’s είχε αναβαθμίσει ανορθόδοξα επιθετικά την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας πριν κάποιους μήνες, οπότε οι κινήσεις του από δω και πέρα θα είναι πιο συντηρητικές.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor’s βαθμολογεί την Ελλάδα με ΒΒ- και η Fitch με ΒΒ.

Το χρονοδιάγραμμα των αξιολογήσεων

Με βάση το χρονοδιάγραμμα των αξιολογήσεων η επόμενη αξιολόγηση από την Standard and Poor’s είναι στις 22 Οκτωβρίου 2021, που όντως η Ελλάδα μπορεί να αναβαθμιστεί.
Ο αμερικανικός οίκος Fitch θα αξιολογήσει την Ελλάδα στις 16 Ιουλίου 2021 και η Moody’s αξιολογεί την ελληνική οικονομία 21 Μαΐου 2021, ενώ η DBRS θα αξιολογήσει στις 17 Σεπτεμβρίου 2021.

Οι τρέχουσες αξιολογήσεις

DBRS - BB Low σταθερές προοπτικές
Standard and Poor’s - ΒΒ- σταθερές προοπτικές
Moody’s - Ba3 σταθερές προοπτικές
Fitch - ΒΒ σταθερές προοπτικές
Oikoi_BN_1.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης