Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέο παράθυρο ευκαιρίας για 100 - 120 δόσεις σε οφειλέτες με πανδημικά χρέη - Αποκλείονται κουρέματα στη βασική οφειλή

Νέο παράθυρο ευκαιρίας για 100 - 120 δόσεις σε οφειλέτες με πανδημικά χρέη - Αποκλείονται κουρέματα στη βασική οφειλή
Νέα ευκαιρία για τις 100 - 120 δόσεις σε φορολογούμενους με πανδημικά χρέη εξετάζει το οικονομικό επιτελείο
Σχετικά Άρθρα

Νέα ευκαιρία για τις 100 - 120 δόσεις σε φορολογούμενους με πανδημικά χρέη εξετάζει το οικονομικό επιτελείο μαζί με την νέα ρύθμιση των 72 δόσεων που θα τεθεί από το 2022 σε ισχύ.
Υπό το βάρος του οικονομικού αδιεξόδου που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική αγορά πάνω στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση για το άνοιγμα των παλιών ρυθμίσεων για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση.
Είναι το τρίτο παράθυρο που ανοίγεται για τις ρυθμίσεις των 100 - 120 δόσεων και, όπως εκτιμάται από αρμόδιες πηγές, χιλιάδες θα είναι οι οφειλέτες που θα σπεύσουν να το εκμεταλλευτούν λόγω της ασφυκτικής κατάστασης που έχει διαμορφώσει ο κορωνοϊός.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία ήδη ανέρχονται στα 109 δισ. ευρώ και εκφράζονται φόβοι για αύξηση αυτής της πίτας και μάλιστα πολύ μεγάλη με την επανεκκίνηση των φορολογικών υποχρεώσεων από το 2022 και μετά.
Το στίγμα για τις νέες ρυθμίσεις έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης (ΣΚΑΪ) αναφέροντας ότι οι οφειλές της πανδημίας κινούνται μέχρι στιγμής στα επίπεδα των 6-7 δισ. ευρώ και καταστρώνονται σχέδια διευκόλυνσης των οφειλετών τα οποία προβλέπουν:
Αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων των 100 και 120 δόσεων για τους πληττόμενους φορολογούμενους που τις έχασαν μετά το Μάρτιο του 2020.
Το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας που είχε ανοίξει ήταν τον Δεκέμβριο του 2020 για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή με απώλεια στον τζίρο τους.
Μπορούσαν να επιβιβαστούν στο τρένο των παλιών ρυθμίσεων εφόσον:

  • Είχαν χάσει τις ρυθμίσεις αυτές κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος Μαρτίου 2020 έως και Νοεμβρίου 2020.
  • Θα πλήρωναν εμπρόθεσμα τη δόση του Δεκεμβρίου 2020 των ρυθμίσεων αυτών.
  • Είχαν τακτοποιήσει ή εξοφλήσει με νόμιμο τρόπο τις λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέχρι 31-12-2020.
  • Είχαν εξοφλήσει όλες σχεδόν τις προ πανδημίας μηνιαίες δόσεις 100 δόσεων ή των 120 δόσεων

Νέα συνολική ρύθμιση εξόφλησης των χρεών της πανδημίας ώς και 72 δόσεις

Με τη ρευστότητα να αποτελεί το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα για τις επιχειρήσεις εξετάζεται το σενάριο να ρυθμιστούν περισσότερες φορολογικές οφειλές που γεννήθηκαν στην υγειονομική κρίση και όχι αυτές που έχουν παγώσει έως το τέλος του 2021.
Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν σκέψεις να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση ο φόρος εισοδήματος ή και ο ΕΝΦΙΑ που δεν εξοφλήθηκαν από επιχειρήσεις και επαγγελματίες που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία.
Αντίστοιχα θα ενταχθούν και οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που επίσης διογκώνονται μήνα με τον μήνα.
Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι να διατηρηθούν οι 24 άτοκες δόσεις, ενώ στην περίπτωση που ο φορολογούμενος επιλέξει περισσότερες δόσεις αυτές θα επιβαρύνονται με χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 2,5%.
Η νέα ρύθμιση θα «τρέξει» από το 2022 με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως το τέλος Ιανουαρίου.
Η ρύθμιση δεν θα συνοδεύεται από «κούρεμα» στη βασική οφειλή, αφού σύμφωνα με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη στόχος είναι η «ενίσχυση των επιχειρήσεων με συγκεκριμένα μέτρα και όχι με τυφλά μέτρα, όπως «κουρέματα» που επιβάλλονται επί δικαίους και αδίκους».

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης