Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ζαββός: Η Ευρώπη στηρίζει τον Ηρακλή ΙΙ, ψήφος εμπιστοσύνης από τους ξένους επενδυτές

tags :
Ζαββός: Η Ευρώπη στηρίζει τον Ηρακλή ΙΙ, ψήφος εμπιστοσύνης από τους ξένους επενδυτές
Ο υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι σε λίγες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον Ηρακλή ΙΙ
Στην εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών αλλά και στο σχέδιο «Ηρακλής ΙΙ» εστίασε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, κατά την παρέμβαση στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Όπως τόνισε, η Ευρώπη στηρίζει τον Ηρακλή ΙΙ, ενώ έχει λάβει και ψήφο εμπιστοσύνης από τους ξένους επενδυτές.

«Με το σχέδιο «Ηρακλής» οι ελληνικές τράπεζες γίνονται και πάλι επενδύσιμες ενώ ανοίγει την πόρτα για την επόμενη μέρα στον κλάδο.
Το σχέδιο Ηρακλής είναι η κορυφαία εμπροσθοβαρής μεταρρύθμιση της ελληνικής κυβέρνησης από τις εκλογές του 2019, με σκοπό τη ριζική μείωση των κόκκινων δανείων» ανέφερε ο κ. Ζαββός, ο οποίος υποστήριξε πως «το σχέδιο αυτό υλοποιήθηκε σε χρόνους ρεκόρ για τη χώρα μας σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μεταρρύθμιση, με τη μαζική συμμετοχή και των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών και επιτεύχθηκε μέσα στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του μείωση κατά 40% των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών».
«Είναι το απτό αποτέλεσμα μίας συντονισμένης δράσης.
Επιπλέον, και πολύ σημαντικό, ο Ηρακλής αποτέλεσε τον καταλύτη που οδήγησε στις απανωτές πρόσφατες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης
Ήταν η μεταρρύθμιση που έγινε χωρίς να επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο, διότι, λόγω της εμπιστοσύνης που έχουν οι διεθνείς αγορές, απευθυνθήκαμε στους επενδυτές και είχε θετικές επιπτώσεις πρώτα από όλα στον Έλληνα πολίτη γιατί, απαλλάσσοντας τις τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια, δίνουμε τη δυνατότητα να στέψουν τη ρευστότητά τους στην πραγματική οικονομία.
Οι ελληνικές τράπεζες γίνονται και πάλι επενδύσιμες, με δυνατότητα να αντλούν άνετα κεφάλαια στις διεθνείς αγορές» υποστήριξε ο κ.Ζαββός.

Σε μονοψήφιο επίπεδο και κοντά στο μέσο ευρωπαϊκό όρο τα κόκκινα δάνεια

«Με τον Ηρακλή 2 που πολύ πρόσφατα δόθηκε η έγκριση από την Κομισιόν αποσκοπούμε μέσα στους επομένους 18 μήνες να μειώσουμε ακόμα κατά 32 δισ. ευρώ τα εναπομείναντα δάνεια.
Πιστεύουμε δηλαδή ότι ήδη από το 2021 και σίγουρα το 2022, οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες θα έχουν κατεβάζει τα ποσοστά των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο επίπεδο και πολύ κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο» είπε ο κ.Ζαββός, αναφέροντας πως «με το όχημα του Ηρακλή μπορούν κάλλιστα να είναι διαχειρίσιμα και τα όποια νέα δάνεια προκύψουν από την πανδημία».
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, σε λίγες ημέρες το νομοσχέδιο για τον «Ηρακλή ΙΙ» θα έλθει στη Βουλή.
«Η ουσία είναι πως με τον Ηρακλή η χώρα κατορθώνει να βγει από την κρίση του τραπεζικού συστήματος κυρίως όμως στέλνει ένα μήνυμα μεταρρυθμιστικής αποφασιστικότητας, συνέπειας και συνέχειας στους διεθνείς επενδυτές.
Όλα τα ευρωπαϊκά όργανα υποστηρίζουν τον Ηρακλή αλλά κυριότερα από όλα, δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης οι διεθνείς επενδυτές.
Είναι μία μεγάλη μεταρρύθμιση που ανοίγει την πόρτα για την επόμενη μέρα για το τραπεζικό μας σύστημα» επεσήμανε ο κ.Ζαββός.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης